Πώς η επιχείρηση στη Ράφα έφερε στο προσκήνιο το χάσμα ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ
Είναι φορές που η διπλωματία ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά βρίσκεται αυτός που την εκφράζει δεν είναι αρκετή για να καταδείξει την προβληματική πραγματικότητα. Ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας εχθές από το Καπιτώλιο με αφορμή το ολοκαύτωμα δεν ανέφερε ούτε μία φορά την Ράφα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν καταδίκασε επίσης ούτε μία φορά τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ επέλεξε να κινηθεί βάζοντας υπό ασύμμετρη πίεση περισσότερα από 600.000 παιδιά που βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο της Γάζας και εδώ και επτά μήνες ζουν τον απόλυτο τρόμο και κίνδυνο.
Ο Τζο Μπάιντεν όμως είπε κάτι που για κάποιους «δεν ήταν τίποτα» αλλά για τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εντός του Οβάλ γραφείου ήταν η πιο ξεκάθαρη δήλωση που θα μπορούσε να κάνει Αμερικανός Πρόεδρος αυτή την στιγμή «στηρίζουμε τους συμμάχους μας ακόμη κι αν δεν συμφωνούμε» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Προβληματίζει η στάση του Νετανιάχου
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση μπορεί να μην περιλαμβάνει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τον Νετανιάχου και τις κινήσεις του στην Ουάσιγκτον και σίγουρα δεν εμπεριέχει ούτε στο ελάχιστο την τεράστια ενόχληση που εξακολουθεί να προκαλεί ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός που έχει χαράξει τον δικό του δρόμο και δεν αλλάζει πορεία ανεξάρτητα από το ποιος επιχειρεί να τον πιέσει ή να τον μεταπείσει.
Αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού όμως ξεκαθαρίζουν πως σήμερα επτά και πλέον μήνες μετά το «Μαύρο Σάββατο» οι ΗΠΑ βρίσκονται τουλάχιστον τρεις κινήσεις μπροστά από την Κυβέρνηση του Ισραήλ και δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τα γεγονότα να εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό του «Μπίμπι».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η για πρώτη φορά στα χρονικά «καθυστέρηση» κατά το Ισραήλ «πάγωμα» για τους στρατιωτικούς κύκλους των ΗΠΑ αποστολής συγκεκριμένου φορτίου όπλων το οποίο περιλαμβάνεται αφενός στο «πακέτο» που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο και αφετέρου θα αποτελούσε σημαντική προσθήκη για το οπλοστάσιο του Τελ Αβίβ ειδικά για τις επιχειρήσεις στη Ράφα.
Με βάση τα όσα μεταδίδουν ισραηλινά αλλά και αμερικανικά μέσα το συγκεκριμένο φορτίο πέρα από συγκεκριμένου τύπου βόμβες περιλαμβάνει και ένα πολύ συγκεκριμένο σύστημα το οποίο μετατρέπει συμβατικά πυρομαχικά σε οπλικά συστήματα ακριβείας. Με αυτό το σύστημα το Ισραήλ θα επιχειρούσε να χτυπήσει τη Ράφα, τη μοναδική ζώνη σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα που έχουν απομείνει να στέκουν κτήρια.
Η κίνηση που έδειξε ότι κάτι άλλαξε
Δεν είναι λίγοι και από την πλευρά του Ισραήλ και από την πλευρά των ΗΠΑ αυτοί που υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη κίνηση των ΗΠΑ δεν είναι τυχαία κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο «πακέτο» όπλων ήταν έτοιμο για φόρτωση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο των ΗΠΑ από την περασμένη Κυριακή αλλά ένα τηλεφώνημα την Δευτέρα, 24 ώρες πριν το Ισραήλ μπει στη Ράφα, σταμάτησε την αποστολή του.
Αυτή η κίνηση η οποία σύμφωνα με τους Αμερικανούς έρχεται από πολύ ψηλά στην διοίκηση έγινε πριν ακόμη μιλήσει τηλεφωνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μία κλήση για την οποία δεν έχουν επίσης λάβει το αναλυτικό της περιεχόμενο όπως συνηθίζεται.
Είναι δεδομένο πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει την επιχείρηση στην Ράφα επειδή ένα φορτίο «έξυπνων» αμερικανικών όπλων δεν έφτασε στα χέρια του καθώς η αλήθεια είναι πως για την εθνικιστική Κυβέρνησή του είναι «καλύτερη» μία επιχείρηση στην οποία τα όπλα θα είναι μαζικά και όχι «εξελιγμένα». Το αμερικανικό μήνυμα όμως για όσους θέλουν αν δουν την εξέλιξη είναι πιο ηχηρό από ποτέ. Οι ΗΠΑ για πρώτη φορά στην κοινή τους πορεία με τον στενότερο σύμμαχό τους αποφασίζουν να μην στείλουν αυτό που η απέναντι πλευρά χρειάζεται.
Για κάποιους αυτό είναι μόνο η πρώτη σταγόνα μίας καταιγίδας για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ που έχει γιγαντωθεί και έχει πλησιάσει επικίνδυνα τον ουρανό πάνω από την ισραηλινή Κυβέρνηση. Αυτή η καταιγίδα μάλιστα αναμένεται να είναι διαρκείας και δεν θα καταφέρει να σβήσει ανεξάρτητα από την έντασή της την φωτιά που έχει ανάψει στην κοινωνία του Ισραήλ και ανοιχτά απειλεί πως θα κάψει την χώρα και την Κυβέρνηση.