ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ - Κρίσιμη συνάντηση Μπερνς με Νετανιάχου

Ανθρωπιστική βοήθεια στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ περνά από επιθεώρηση (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) 

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με τη Λωρίδα της Γάζας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας,το οποίο είχε κλείσει την Κυριακή (5/5) μετά από μια φονική επίθεση με ρουκέτες, την ώρα που με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του επικεφαλής της CIA Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ  Μπερνς.

Με την κίνηση αυτή το Ισραήλ ίσως προσπαθεί να κατευνάσει την διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η κατάληψη του συνοριακού περάσματος στη Ράφα, αλλά και η άρνηση της να αποδεχθεί το σχέδιο στο οποίο συμφώνησε η Χαμάς στο Κάιρο το οποίο θα άνοιγε το δρόμο για την εκεχειρία.

Ειδικά από τη στιγμή που στο Ισραήλ φτάνει ο επικεφαλής της CΙΑ Ουίλιαμ Μπερνς ο οποίος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στις συνομιλίες για εκεχειρία και ο οποίος φτάνει στο Ισραήλ στο ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πάγωσαν την αποστολή οπλισμού για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου.

Η απόφαση ελήφθη, όπως εξήγησαν οι Αμερικανοί, διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε ικανοοιητική απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 907 κιλών και 1.700 βόμβες 226 κιλών», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τι κρύβει η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν

Η πραγματικότητα είναι ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ διανύουν μια προεκλογική χρονιά και το τελευταίο που θέλει ο νυν πρόεδρος είναι να συνδεθεί με μία σφαγή στη Ράφα την ώρα μάλιστα που τα πανεπιστήμια της χώρας «βράζουν» από τις διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων.

Κατ' ιδίαν, η ανησυχία είναι μεγάλη στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου για τα όσα εκτυλίσσονται στη Ράφα, αλλά δημοσίως αξιωματούχοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι δεν πίστευαν ότι οι επιχειρήσεις αψήφησαν τις προειδοποιήσεις του Μπάιντεν κατά μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης στην πόλη.

Μάλιστα η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να εκδώσει μια πρώτη στο είδος της επίσημη ετυμηγορία σχετικά με το αν οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και οι περιορισμοί στην παράδοση βοήθειας παραβίασαν τους διεθνείς και αμερικανικούς νόμους που έχουν σχεδιαστεί για να γλιτώνουν τους αμάχους από τις χειρότερες φρικαλεότητες του πολέμου. Μια απόφαση κατά του Ισραήλ θα αυξήσει περαιτέρω την πίεση προς τον Μπάιντεν να περιορίσει τη ροή όπλων και χρημάτων προς τον ισραηλινό στρατό.

Η εκπρόσωπος Τύπου Καρίν Ζαν Πιερ αρνήθηκε να συνδυάσει την κατάσχεση των όπλων με τη ρητορική του Μπάιντεν για την υποστήριξη του Ισραήλ, λέγοντας μόνο: «Δύο πράγματα θα μπορούσαν να είναι αληθινά», είπε χαρακτηριστικά.

Το ιστορικό προηγούμενο

Η σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ υπήρξε στενή τόσο κατά τη διάρκεια των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων. Αλλά υπήρξαν και άλλες στιγμές μεγάλης έντασης κατά τις οποίες οι ηγέτες των ΗΠΑ απείλησαν να αναστείλουν τη βοήθεια σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις την ισραηλινή ηγεσία.

Ο πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ πίεσε το Ισραήλ με την απειλή κυρώσεων να αποσυρθεί από το Σινά το 1957 εν μέσω της κρίσης του Σουέζ. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν καθυστέρησε την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F16 στο Ισραήλ σε μια περίοδο κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους καθυστέρησε την παροχή εγγυήσεων δανείων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαναγκάσει την παύση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα εδάφη.

Τετ α τετ Μπερνς - Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ και άλλοι κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς εν μέσω εντατικών προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς για τους ομήρους, αναφέρει ισραηλινή πηγή στους Times of Israel.

Ο Μπερνς το τελευταίο διάστημα πηγαινοέρχεται μεταξύ των πρωτευουσών των διαμεσολαβητών στις συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες, με στάσεις στο Κάιρο και τη Ντόχα.

Γιατί έκλεισε το Κερέμ Σαλόμ

Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα σε χώρο στάθμευσης κοντά στο πέρασμα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Χαμάς.

Ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη COGAT αναφέρει ότι το πέρασμα άνοιξε ξανά σήμερα το πρωί για να εισέλθουν φορτηγά στη Γάζα, σύμφωνα με τις «οδηγίες του πολιτικού κλιμακίου».

Η COGAT λέει ότι η βοήθεια συνεχίζει να υποβάλλεται σε ισραηλινό έλεγχο πριν εισέλθει στη Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τρίτη (7/5) ότι το Ισραήλ είχε διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι θα άνοιγε ξανά το πέρασμα σήμερα μετά το κλείσιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης