Ράφα: Tο Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στον ΟΗΕ - Για «θανατική καταδίκη» κάνει λόγο ο Οργανισμός
Το Ισραήλ δεν αφήνει τον ΟΗΕ, μετά την κατάληψη του συνοριακού περάσματος στη Ράφα, να βρεθεί στο σημείο, όπως κατήγγειλε κορυφαίος αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «θανατική καταδίκη» το γεγονός ότι δεν μπορεί να περάσει βοήθεια στη Γάζα όπου έχουν παγιδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, την ώρα που στα βλέμματα στρέφονται στην Αίγυπτο και τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.
«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε τώρα ότι οι δύο κύριες αρτηρίες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα είναι προς το παρόν «αποκομμένες».
Προειδοποίησε επίσης ότι η Γάζα έχει μόνο ένα ημερήσιο απόθεμα καυσίμων - που σημαίνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί η διέλευση της βοήθειας.
Η άρνηση παροχής καυσίμων στη Γάζα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν θανατική καταδίκη.
Η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τους Ισραηλινούς είναι μία καταστροφική εξέλιξη γιατί αυτό είναι το μόνο σημείο που χρησιμοποιούσαν οι Παλαιστίνιοι για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να φύγουν από τη Γάζα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και η ροή βοήθειας προς τη Γάζα σταμάτησε μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Τι σημαίνει η ισραηλινή κίνηση για τις διαπραγματεύσεις
Ουσιαστικά τα εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας που έχουν παγιδευτεί χωρίς να υπάρχει διέξοδος έχουν γίνει διαπραγματευτικό χαρτί ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει νέος κύκλος συνομιλιών στην Αίγυπτο με στόχο την εκεχειρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ πιέζουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία αφού η παλαιστινιακή οργάνωση αποδέχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την ώρα που φαινόταν ότι οι συνομιλίες είχαν καταρρεύσει στο Κάιρο.
Αυτό γιατί κανείς δεν ξέρει τι περιλαμβάνει η προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του τι λέει για την ιδέα της μόνιμης παύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων: Σημαίνει ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί τελικά ή όχι;
Διότι σε αυτό το σημείο και οι δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται ακόμη σε διαφορετική θέση. Είναι οι λεπτομέρεις που έχουν σημασία και για τη Χαμάς που δέχθηκε την πρόταση για εκεχειρία και για το Ισραήλ που δήλωσε ότι η πρόταση είναι διαφορετική από αυτή που συμφωνήθηκε. Και όλα όσα συμβαίνουν αποτελούν μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης.
Δεν είναι μόνο οι συνομιλίες που διεξάγονται είτε στη Ντόχα είτε στο Κάιρο. Η δήλωση που έκανε η Χαμάς με την αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας είναι μέρος της διαπραγμάτευσης.
Οι ισραηλινές δηλώσεις για το τι μπορεί να κάνει ή να μην κάνει στη Ράφα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης. Οι ισραηλινές ενέργειες στη Ράφα αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης.
Πολύ απλά κάθε πλευρά προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην άλλη.
«Κυνηγάμε τρομοκράτες», λένε οι Ισραηλινοί
Ο ισραηλινός στρατός σε ενημέρωση μέσα από το επίσημο κανάλι στο Telegram, ισχυρίζεται ότι στόχευσε το πέρασμα της Ράφα επειδή είχε «πληροφορίες που έδειχναν ότι το πέρασμα της Ράφα στην ανατολική Ράφα χρησιμοποιείται για τρομοκρατικούς σκοπούς».
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποιεί «στοχευμένα πλήγματα» κατά της Χαμάς στην ανατολική Ράφα όπου οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι βρίσκεται το τελευταίο προπύργιο της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Η ισραηλινή επιχείρηση ήρθε μετά από μια ημέρα που είδε το Ισραήλ να εκδίδει εντολές εκκένωσης για περίπου 100.000 κατοίκους της Γάζας σε τμήματα της ανατολικής Ράφα, στους οποίους ζητήθηκε να απομακρυνθούν σε μια «ασφαλή ζώνη» κοντά στο Χαν Γιουνίς, βόρεια της Ράφα.
Τα κίνητρα του Νετανιάχου
Πολλοί είναι εκείνοι στο Ισραήλ που δεν πιστεύουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει μια νέα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και δεν είναι μόνο οι οικογένειες εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Υπάρχουν κάποιοι που γνωρίζουν αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι: ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς έχει περάσει πολύ χρόνο στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ημέρες πηγαινοέρχεται μεταξύ Αιγύπτου, Κατάρ και Ισραήλ.
Το γεγονός ότι το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να στείλει μια διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο την Τρίτη του Πάσχα (7/5), κάτι που δεν έκανε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι το παίρνει σοβαρά, αλλά η παράλληλη κίνηση να στείλει στρατεύματα στη Ράφα περιπλέκει τα πράγματα.
Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου θέλει να συνεχίσει να πολεμά και να επιτεθεί στη Ράφα γνωρίζοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε πολύ πιθανόν να σημάνει το τέλος της κυβέρνησής του και θα φέρει τον ίδιον αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.
Άλλοι ότι ο Νετανιάχου κλιμάκωσε τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς για να πετύχει μια συμφωνία για τους ομήρους, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε ένα αποφασιστικό σημείο.
Η αμερικανική στάση
Ενδιαφέρον έχει η αμερικανική αντίδραση με την κυβέρνηση να αναφέρει πως «εξετάζει» τη συμφωνία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
«Επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση. Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κίρμπι.
Ο ίδιος απέφυγε επιμελώς να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς.