ΚΟΣΜΟΣ

Τι αλλάζει στη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα - Ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για τον Νετανιάχου

Τι αλλάζει στη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα - Ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για τον Νετανιάχου

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν το κατεστραμμένο κτήριο της οικογένειας Abu Muammar ύστερα από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα, στις 29 Μαρτίου 2024. 

AP Photo/Hatem Ali

Ο στρατός του Ισραήλ αναμένει εντός των επόμενων ωρών το πολιτικό «πράσινο» φως για μία επιχείρηση στη Ράφα, στην οποία ο Νετανιάχου στηρίζει τις τελευταίες ελπίδες εξιλέωσης και σωτηρίας.

Η Ράφα, το νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται τους δύο τελευταίους μήνες στην στρατιωτική, την πολιτική αλλά και την διεθνή διπλωματική επικαιρότητα. Σε αυτή την πολύ μικρή έκταση γης στην οποία στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άμαχοι οι οποίοι σήμερα επί της ουσίας δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν, πουθενά να πάνε και κανέναν τρόπο για να σώσουν την ζωή τους, ότι δηλαδή τους έχει απομείνει μετά από έξι και πλέον μήνες ισραηλινού σφυροκοπήματος.

Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ έχει εμμέσως πλην σαφώς ανακοινώσει – διαρρεύσει πως όλα είναι έτοιμα και τις τελευταίες πέντε ημέρες οι στοχευμένοι βομβαρδισμοί σε ολόκληρο τον Παλαιστινιακό θύλακα είναι δηλωτικοί πως ο IDF είναι έτοιμος. Αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι από 12.000 άνδρες του στρατού είναι το «πράσινο» φως από την πολιτική ηγεσία η οποία φαίνεται πως δεν θα αργήσει να εγκρίνει το τελευταίο στάδιο της επιχείρησης που ξεκίνησε από τις 8 Οκτωβρίου, 24 ώρες μετά το «Μαύρο Σάββατο».

Ζήτημα πολιτικής επιβίωσης

Γιατί όμως το Ισραήλ παρά την αποδεδειγμένη ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στο εσωτερικό της Λωρίδας να θέλει να ολοκληρώσει την συγκεκριμένη επιχείρηση; Σήμερα είναι αδύνατο όσο και να προσπαθήσει η Κυβέρνηση Νετανιάχου να κρυφτεί ο ακραίος λιμός και οι ασθένειες που μαστίζουν τους αμάχους. Ο ΟΗΕ ζητά αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς 30% από τα παιδιά στην περιοχή είναι είτε υποσιτισμένα είτε σε θανάσιμο κίνδυνο καθώς το 70% του πληθυσμού στην περιοχή δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή και πόσιμο νερό. Η μία απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση είναι ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για την Κυβέρνηση Νετανιάχου. Εάν δεν ολοκληρώσει την επιχείρηση σε ολόκληρη την Γάζα θα βρει απέναντί του όχι μόνο την κοινωνία και την αντιπολίτευση που εδώ και πάνω από έναν χρόνο ζητούν την παραίτησή του αλλά και όσους σήμερα τον κρατούν στην Κυβέρνηση, δηλαδή τους δύο ακροδεξιούς του εταίρους. Εάν ο Νετανιάχου δεν τελειώσει την ολοκληρωτική ισοπέδωση της Γάζας δεν θα έχει απάντηση σε όσους από τις 7 Οκτωβρίου ζητούν την εξόντωση της Χαμάς, κάτι βέβαια το οποίο ακόμη κι αν ισοπεδώσει και το τελευταίο κτίριο στη Λωρίδα δεν είναι δυνατό να επιτύχει.

Ασφάλεια

Το δεύτερο σκέλος της απάντησης εφάπτεται ουσιαστικά της απόλυτης ανάγκης του Ισραήλ να δώσει μία πειστική απάντηση ασφάλειας μετά το φιάσκο της 7ης Οκτωβρίου. Εάν ο στρατός του Ισραήλ δεν μπει στην Ράφα θα υπάρχει πάντα ειδικά για τους στρατιωτικούς κύκλους και τις μυστικές υπηρεσίες ένα ερωτηματικό. Ο Νετανιάχου δεν έχει την πολυτέλεια σήμερα για νέα ανισορροπία εντός των τειχών καθώς μπορεί να έχει παραμείνει «μαεστρικά» επικεφαλής της χώρας κάτω από ακραίες πιέσεις και συνθήκες αλλά είναι αδύνατο να συνεχίσει για πολύ όσο τα μέτωπα εναντίον του πολλαπλασιάζονται.

Η επιχείρηση στη Ράφα φαίνεται πως πλέον είναι θέμα ωρών αλλά το κρίσιμο ερώτημα δεν έχει να κάνει με το Ισραήλ όσο με το τις ζωές των αμάχων. Η δέσμευση προς τις ΗΠΑ είναι πως δεν θα υπάρξουν ακρότητες και θα προστατευθούν οι άμαχοι. Το Τελ Αβίβ φρόντισε μάλιστα να διοχετεύσει και δορυφορικές φωτογραφίες με εκατοντάδες σκηνές που έχουν στηθεί στη Χαν Γιούνις νότια της πόλης της Γάζας. Για να έχει αντίκρισμα όμως αυτή η δέσμευση θα πρέπει αυτός ο όγκος αμάχων να μεταφερθεί με ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές και προς το παρόν άδεια για κάτι τέτοιο δεν έχει δοθεί ενώ τα ισραηλινά μαχητικά εξακολουθούν να σαρώνουν ολόκληρη την περιοχή.