ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Για δεύτερη φορά συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο - «Υπόσχεση» αντιποίνων

Ισραήλ: Για δεύτερη φορά συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο - «Υπόσχεση» αντιποίνων
Άρμα του ισραηλινού στρατού. (AP Photo/Tomer Neuberg)

Για δεύτερη ημέρα συνεδριάζει το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση με πυραύλους και drones του Ιράν στο έδαφός του. 

Δύο από τα μέλη του φέρονται να διαφώνησαν με την πρότασης μίας άμεσης απάντησης στο χτύπημα της Τεχεράνης.

«Θα οικοδομήσουμε ένα περιφερειακό συνασπισμό και θα επιβάλλουμε το τίμημα στο Ιράν με τον τρόπο και στον χρόνο που είναι κατάλληλος για εμάς» τόνισε ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Υπέρ της δημιουργίας μιας στρατηγικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής τάχθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, που είχε, όπως είπε, η συνεργασία του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναχαίτιση των πυραύλων και των ντρόουν που εξαπέλυσε το Iράν.

«Δεν θα ενεργήσουμε μόνοι μας»

Το Ισραήλ ζυγίζει την απάντησή του σημειώνοντας το βράδυ της Κυριακής ότι δεν θα ενεργήσει αμέσως μόνο του, αλλά επιμένοντας ότι οι δυνάμεις του παραμένουν σε συναγερμό και ότι η ηγεσία έχει εγκρίνει τόσο «επιθετική όσο και αμυντική δράση».

Δύο μέλη του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ έκαναν δηλώσεις υποδηλώνοντας ότι η απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν στο ισραηλινό έδαφος θα καθυστερήσει. Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, δεν είχε κάνει καμία επίσημη δήλωση σχετικά με κάποια απόφαση.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για πάνω από έξι ώρες χθες, για να συζητήσει μια πιθανή απάντηση, αλλά ένας Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες, είπε στο Associated Press ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του του να υπάρξουν αντίποινα, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνούν για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη τύπου αποκάλυψε τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν.

«Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

«Το σχέδιό τους (του Ιράν) απέτυχε», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι, παρά την αποτροπή της επίθεσης, η στρατιωτική εκστρατεία δεν έχει τελειώσει και το Ισραήλ πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε σενάριο.

Πρόσθεσε ότι η επιτυχής αναχαίτιση κατά της επίθεσης από την αεροπορία της χώρας και αρκετούς συμμάχους ήταν μια ευκαιρία για μια νέα «στρατηγική συμμαχία» εναντίον του Ιράν.

Οι δηλώσεις του Γκάλαντ ακολούθησαν μια δήλωση του Μπένι Γκαντς, μέλους της κυβέρνησης ενότητας εν καιρώ πολέμου του Ισραήλ, ο οποίος είπε: «(Το Ισραήλ) θα οικοδομήσει έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα διεκδικήσει το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς».

Iσραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών. Επιπλέον, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν. Το Politico επικαλέστηκε επίσης έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι Αμερικανοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στα αντίποινα. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ διέψευσαν ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης.

Μπορέλ: Η Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα πως η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

«Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε απ' αυτό», δήλωσε ο Μπορέλ μιλώντας στον ισπανικό ραδιοσταθμό Onda Cero. «Πρέπει να πατήσουμε φρένο και να βάλουμε όπισθεν».

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι περιμένει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην άνευ προηγουμένου αεροπορική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν, όμως ελπίζει ότι η απάντησή του δεν θα πυροδοτήσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχει «βαθιά διαίρεση» στο εσωτερικό του κυβερνώντος δεξιού συνασπισμού ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς, που επιδιώκουν σφοδρά αντίποινα, και μια «πιο μετριοπαθή και συνετή» παράταξη.

Η παράταξη αυτή υποστηρίζει την πραγματοποίηση αντιποίνων, δήλωσε ο Μπορέλ, «αλλά με τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια απάντηση στην απάντηση».

Ο Μπορέλ, ο οποίος μίλησε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε πως η ΕΕ χρειάζεται να διατηρεί τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με το Ιράν, παρά τις κυρώσεις που ο συνασπισμός έχει επιβάλει στην Ισλαμική Δημοκρατία για το επίμαχο πρόγραμμά της στην πυρηνική ενέργεια και άλλα θέματα.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να μην γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη και να ειρηνεύσει η Μέση Ανατολή», τόνισε.

«Αυτοσυγκράτηση» ζητά η Ρωσία από Ισραήλ και Ιράν

Το Κρεμλίνο ζήτησε σήμερα από το Ιράν και το Ισραήλ να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αποφύγουν κάθε νέα «κλιμάκωση» μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του ισραηλινού εδάφους σε απάντηση στο πλήγμα εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.

«Ανησυχούμε εξαιρετικά για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ζητάμε από όλες τις χώρες στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

«Η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός (…) Υποστηρίζουμε ότι όλες οι διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά με πολιτικές με διπλωματικές μεθόδους», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Το Ιράν εξαπέλυσε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή επίθεση εναντίον του Ισραήλ σε απάντηση για το αποδιδόμενο στο Ισραήλ πλήγμα εναντίον του συγκροτήματος όπου στεγάζεται η ιρανική πρεσβεία και το προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Από το πλήγμα αυτό σκοτώθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης.

Η Ρωσία έχει αποφύγει να επικρίνει δημοσίως το Ιράν, σύμμαχό της, για τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.α

Τα τρία σενάρια

Τα σενάρια που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι δεν είναι δύο αλλά τρία.

Στην «καλύτερη» περίπτωση το Τελ Αβίβ και ο Νετανιάχου θα αποδεχθούν τις πιέσεις και το μήνυμα από τον Λευκό Οίκο και δεν θα απαντήσουν άμεσα στην ιρανική επίθεση. Το Ισραήλ σε αυτή την περίπτωση θα κρατήσει στα χέρια του ένα πολύ σημαντικό «χαρτί» με τους Αμερικανούς και θα επιλέξει τη στιγμή την οποία θα το «παίξει», ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα το κάνει για να αποκαταστήσει κάτι από τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον που έχουν διαταραχθεί.

Στο «κακό» σενάριο, το Ισραήλ θα επιχειρήσει επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία να πλήξει απευθείας από τα εδάφη του στόχους στο Ιράν. Σε αυτή την περίπτωση, το Τελ Αβίβ είναι πιθανό να βάλει κατά στόχων που θα έχουν σύνδεση με την χθεσινή επίθεση, καθώς είναι στο δόγμα της χώρας το «απαντάμε σε όσους μας χτυπούν». Στο ενδεχόμενο αυτό, ισραηλινά μαχητικά θα χτυπήσουν πιθανότατα βάσεις από τις οποίες έφυγαν κατά της χώρας drones και βαλλιστικοί πύραυλοι.

Στο απόλυτα απευκταίο σενάριο, το Ισραήλ θα επιχειρήσει πλήγματα κατά πάντων και όχι μόνο της Τεχεράνης, αλλά και όλων των συνεργατών της στη Μέση Ανατολή. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να έχουμε μετά από δεκαετίες όχι απλά αραβοΐσραηλινό πόλεμο, αλλά πόλεμο ασύμμετρο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν.