ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Πέρασε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάπαυση πυρός

Γάζα: Πέρασε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάπαυση πυρός

Η συνεδρίαση του ΣΑ στον ΟΗΕ για την εκεχειρία στη Γάζα

AP Foto/Yuki Iwamura

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που ζητά «άμεση κατάληψη του πυρός» στη Γάζα. Οι ΗΠΑ αλλάζοντας θέση απέφευγαν να ασκήσουν βέτο και απήχησαν από την ψηφοφορία. 

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ σύμφωνα με το BBC σηματοδοτεί την αύξηση της απόστασης μεταξύ του συμμάχου τους Ισραήλ σχετικά με την επίθεση του στη Γάζα.

Αυτό γίνεται εμφανές και από την κίνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού να ακυρώσει το ταξίδι της διπλωματικής αποστολής στην Ουάσινγκτον, αμέσως μετά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη στάση των ΗΠΑ να μην ασκήσουν βέτο. Αναλυτές ερμηνεύουν το ψήφισμα ως μήνυμα από τις ΗΠΑ και ξεκάθαρη διπλωματική ήττα για το Ισραήλ. Εκτιμούν επίσης ότι η απόσταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ μπορεί να μεγαλώσει με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή που περιμέναμε.

Το κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, ωστόσο δεν συνδέει την κατάπαυση πυρός.

Τα υπόλοιπα14 μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Προηγούμενες προσπάθειες να περάσει ένα ψήφισμα είχαν αντιμετωπιστεί πολλαπλά εμπόδια, καθώς οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία είχαν ασκήσει βέτο .

Ο Ουάσινγκτον είχε αντιταχθεί στη φράση «κατάπαυση του πυρός» νωρίτερα στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα να προστατεύσει τον σύμμαχό της, Ισραήλ, καθώς προέβαινε σε αντίποινα της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων πιέσεων για εκεχειρία στον πόλεμο όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι, οι ΗΠΑ απέφυγαν από την ψηφοφορία για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσουν άμεση κατάληψη του πυρός για τον μήνα νηστείας των μουσουλμάνων, στο Ραμαζάνι, δύο εβδομάδες.

Διαπραγματεύσεις όλο το Σαββατοκύριακο

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα αποτελεί έργο των μη μονίμων μελών του Συμβουλίου, που διαπραγματεύονται όλο το Σαββατοκύριακο με τις ΗΠΑ επιχειρώντας να αποφύγουν μια νέα αποτυχία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σε άλλο σημείο του, το ψήφισμα ζητά την «άρση όλων των εμποδίων» στην ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η στήριξη των ΗΠΑ σε αυτούς τους στόχους δεν είναι μονάχα ρητορική. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να τους κάνουμε πραγματικότητα στο πεδίο της διπλωματίας, διότι γνωρίζουμε ότι μονάχα μέσω της διπλωματίας μπορούμε να προωθήσουμε αυτήν την αέντα», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως με την απελευθέρωση του πρώτου ομήρου και επομένως πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στο Χάμα για να κάνει αυτό ακριβώς», συμπλήρωσε.

Το Συμβούλιο, βαθιά διχασμένο στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα εδώ και χρόνια, δεν είχε καταφέρει έως τώρα να υιοθετήσει από την 7η Οκτωβρίου επ' αυτού του θέματος παρά μόνο δύο ψηφίσματα (εκ των οκτώ που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία), κυρίως ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα: μετά από πεντέμισι μήνες πολέμου, η είσοδος βοήθειας στη Γάζα, που βρίσκεται υπό πολιορκία, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκούς και ο λιμός πλανάται.

Το νέο ψήφισμα καταδικάζει επίσης «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», χωρίς όμως να αναφέρει τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, στην πλειονότητα των αμάχων, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επισήμων στοιχείων του. . . Ισραήλ.

Η Γκρίνφιλντ δήλωσε πως οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, διότι δεν συμφωνούσαν με τα πάντα στο κείμενο και το ψήφισμα δεν περιείχε μια καταδίκη της Χαμάς.