ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το μακελειό στη Μόσχα: Σκληρή η απάντηση Πούτιν - Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της βίας

Μετά το μακελειό στη Μόσχα: Σκληρή η απάντηση Πούτιν - Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της βίας
Ρώσοι στρατιώτες στον τόπο της πολύνεκρης ένοπλης επίθεσης στη Μόσχα AP Photo/Vitaly Smolnikov

Με την παγκόσμια κοινότητα παγωμένη και τη Ρωσία ακόμα βυθισμένη στον τρόμο και τον θάνατο τουλάχιστον 133 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων κατά την ένοπλη επίθεση στον συναυλιακό χώρο της Μόσχας, αρχίζουν ήδη να εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση της βίας στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

Κι αυτό γιατί παρά την ανάληψη ευθύνης από την ISIS Κορασάν, η Μόσχα εξακολουθεί να δείχνει τους ενόχους προς την πλευρά της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει επιρρίψει ανοιχτά ευθύνες στο Κίεβο που διαψευδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στο αιματοκύλισμα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βαλντιμίρ Πούτιν πάντως, σε διάγγελμά του ξεκαθάρισε πως όσοι βρίσκονται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα θα τιμωρηθούν. Δήλωσε πως και οι τέσσερις τρομοκράτες έχουν συλληφθεί, κάνοντας γνωστό πως οι ύποπτοι προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Ουκρανία ενώ προειδοποίησε με αντίποινα όσους σχεδίασαν την φονικότερη επίθεση στη Ρωσία από την ομηρία στο σχολείο του Μπεσλάν το 2004.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει την πληροφορία που αναπαράγουν και τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης ότι οι τρομοκράτες συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου είχαν «σχεδιάσει παράθυρο διαφυγής».

Πούτιν: Θα τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για το χτύπημα στη Μόσχα - Συνελήφθησαν οι τρομοκράτες

Ρώσοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το μεκελειό στη Μόσχα θα συσπειρώσει τους Ρώσους γύρω από τον Πούτιν η απάντηση του οποίου αναμένεται να είναι σκληρή προς την Ουκρανία, αν στοχειοθετηθεί ότι είναι υπεύθυνη για το αιματοκύλισμα. Σε αυτό συμφωνούν και τα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης, με το BBC να αναμένει «ακραία βία» από τον πρόεδρο Πούτιν, και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, να εκφράζει την επλίδα ότι η βάναυση επίθεση στη Μόσχα δεν θα γίνει πρόσχημα για κλιμάκωση της βίας.

Τουσκ: Ελπίζω ότι η βάναυση επίθεση στη Μόσχα δεν θα γίνει πρόσχημα για κλιμάκωση της βίας

BBC: Απάντηση «ακραίας βίας» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο BBC ο καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, Μάθιου Σάσεξ, «η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στο να αντιμετωπίζει πολλούς από τους ανθρώπους στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι, όχι ιδιαίτερα καλά».

«Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία. Ο δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν “ριζοσπαστικοποιημένος” πόλεμος, στον οποίο υπήρχαν άνθρωποι που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Σάσεξ και συνέχισε:

«Έκτοτε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να βλέπει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή».

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, η ρωσική απάντηση στο μακελειό στο Crocus Hall θα είναι μια απάντηση «ακραίας βίας», αναφέροντας ως παράδειγμα τα όσα ακολούθησαν την πολιορκία του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και την πολιορκία του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004.

«Ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά ποιος αποφασίζει η ρωσική κυβέρνηση ότι φταίει και εναντίον ποιου θα απαντήσει;», σχολίασε.

Μακελειό στη Μόσχα: Γιατί να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος τη Ρωσία

Το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν, το παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν όμως δεν είναι ξεκάθαρο γιατί χτύπησε τη Ρωσία και κυρίως γιατί και πώς επέλεξε τη δεδομένη στιγμή για να το πράξει.

Το Αφγανιστάν είναι μεν μία περιοχή από την οποία οι Ρώσοι έχουν περάσει στο μακρινό, πλέον παρελθόν, πριν την αμερικανική εισβολή στην περιοχή αλλά σήμερα και ειδικά μετά την οριστική, μαζική και βεβιασμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από την χώρα οι σχέσεις με τη Μόσχα δεν είναι τεταμένες.

Οι Ταλιμπάν επίσης έχουν ξεκαθαρίσει και σε διπλωματικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο πως η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είναι καλοδεχούμενη και έχουν εξαπολύσει τα τελευταία δύο χρόνια και αρκετές επιθέσεις σε θύλακες των τζιχαντιστών στα ορεινά καταφύγια των ενόπλων.

Στη θεωρία το ISIS χτυπά όλους τους αλλόθρησκους και όσους έχουν επίσημα ταχθεί στον αγώνα της εξάλειψής του αλλά πόσο πιθανό είναι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η τζιχαντιστική οργάνωση να έχει καταφέρει ένα τόσο καλά οργανωμένο και εκτελεσμένο στην «μακάβρια» εντέλεια χτύπημα στην καρδιά μίας υπερδύναμης που βρίσκεται μάλιστα σε εμπόλεμη κατάσταση;

Μακελειό στη Μόσχα: Γιατί να χτυπήσει το Ισλαμικό Κράτος τη Ρωσία

Γιατί η Ρωσία αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, το βράδυ της 7ης Μαρτίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα, συνιστώντας μάλιστα στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Μόσχα, να αποφύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες.

Το χρονοδιάγραμμα βέβαια μπορεί να έχει απόκλιση, ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα πως η Ουάσινγκτον είχε πληροφορίες ότι επίκεται τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα στην οποία σχετιζόταν το Ισλαμικό Κράτος, κάτι το οποίο και έγινε, το μοιραίο βράδυ στις 22 Μαρτίου, με την πόλη να βιώνει το δικό της «Μπατακλάν», με τον πιο πρόσφατο απολογισμό να κάνει λόγο για 150 νεκρούς.

Εκτός από τη δημόσια προειδοποίηση προς τους πολίτες, οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι είχαν επικοινωνήσει απευθείας με τη ρωσική κυβέρνηση, αναφέρει το BBC.

«Η αμερικανική κυβέρνηση μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική της ''καθήκον προειδοποίησης''», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δήλωση μετά την επίθεση.

Ωστόσο, η Μόσχα απέρριψε τις προειδοποιήσεις.

Πούτιν: «Προκλητικές δηλώσεις από τη Δύση για πιθανές επιθέσεις εντός της Ρωσίας»

Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), καθήκον της οποίας είναι να υπερασπιστεί τη χώρα. Η κορυφαία προτεραιότητα, είπε στους συγκεντρωμένους ηγέτες της Υπηρεσίας Ασφαλείας, ήταν να υποστηρίξουν αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δηλαδή την επίσημη φράση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε μεταπηδήσει σε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατικές τακτικές». Μίλησε επίσης ευθέως για «προκλητικές δηλώσεις» από τη Δύση για πιθανές επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Μάλιστα, τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις «μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».

Αυτό υποδηλώνει ότι η δυσπιστία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σήμαινε ότι η Μόσχα μπορεί να μην ήθελε να ακούσει και αντίθετα είδε τις προειδοποιήσεις ως μέρος μιας προσπάθειας απειλής της Ρωσίας, που συνδέεται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, δεν είναι γνωστή ακόμη η φύση των πληροφοριών που κατείχαν ή διέδωσαν οι ΗΠΑ ή πόσο σαφείς ήταν.

Αλλά αν οι πληροφορίες που μοιράστηκαν με τη Ρωσία ήταν αξιόπιστες και συγκεκριμένες, τότε η FSB και ο Πούτιν έκαναν λάθος εκτίμηση.

Και αν ναι, μπορεί να είναι ευκολότερο για τη Μόσχα να συσχετίσει την επίθεση κατά κάποιο τρόπο με την Ουκρανία, προκειμένου να μεταθέσει την ευθύνη και επίσης να δημιουργήσει υποστήριξη για τις ενέργειες της Ρωσίας εκεί.