ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εγκατέλειψε την επίσκεψη στην Οδησσό λόγω ρωσικής απειλής

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εγκατέλειψε την επίσκεψη στην Οδησσό λόγω ρωσικής απειλής

O υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γραντ Σαπς

AP Photo/Frank Augstein

Το ταξίδι του στην Οδησσό αναγκάστηκε να ακυρώσει ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς όταν ενημερώθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ότι οι Ρώσοι είχαν λάβει γνώση των ταξιδιωτικών του σχεδίων και υπήρχε κίνδυνος να γίνει στόχος επίθεσης.

Η ακύρωση έγινε στον απόηχο του περιστατικού όπου μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε αποφύγει οριακά μια αεροπορική επιδρομή.

Η είδηση αυτή αύξησε το επίπεδο απειλής για την ασφάλεια του Βρετανού υπουργού από σημαντικό σε κρίσιμο, σύμφωνα με τους Sunday Times, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στην αντιπροσωπεία και ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν τα εγκαταλελειμμένα σχέδια.

Ο Σαπς, που ταξίδευε με τον αρχηγό του επιτελείου άμυνας ναύαρχο Σερ Τόνι Ράντακιν και μια μικρή ομάδα Βρετανών αξιωματούχων, πήρε ένα νυχτερινό τρένο από την Πολωνία, φτάνοντας στο Κίεβο στις 7 Μαρτίου.

Αλλά το προγραμματισμένο περαιτέρω ταξίδι προς την Οδησσό ακυρώθηκε μετά από ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών που αποκάλυψε ότι το Κρεμλίνο γνώριζε γι' αυτό.

«Ο Πούτιν έδειξε ότι είναι απερίσκεπτος, αδίστακτος και απρόσεκτος», δήλωσε στους Sunday Times ο υπουργός ο οποίος αντί αυτού ταξίδεψε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω Πολωνίας.

«Το γεγονός ότι έφτασε επικίνδυνα κοντά στο να δολοφονήσει ουσιαστικά δύο δυτικούς ηγέτες, δεν έχει σημασία αν αυτό είναι σκόπιμο ή τυχαίο. Τι στο διάολο κάνει και γιατί στο διάολο η Δύση του επιτρέπει να κάνει κάτι τέτοιο;»

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αεροπορική επιδρομή που μόλις δεν πέτυχε την αυτοκινητοπομπή του Ζελένσκι, η οποία έλαβε χώρα στις 6 Μαρτίου, μια ημέρα πριν από την άφιξη του Σαπς στο Κίεβο.

Ήταν το δεύτερο ταξίδι του στην Ουκρανία ως υπουργού Άμυνας και το τρίτο από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να βρουν αρκετά όπλα και πυρομαχικά για να στείλουν στην Ουκρανία, ενώ η αμερικανική βοήθεια ύψους 60 δισ. δολαρίων έχει κολλήσει λόγω πολιτικών διαφορών στην Ουάσινγκτον.