ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση στην Οδησσό: Ποιον στόχευε ο πύραυλος - Το μήνυμα της Αθήνας στο Κρεμλίνο

Επίθεση στην Οδησσό: Ποιον στόχευε ο πύραυλος - Το μήνυμα της Αθήνας στο Κρεμλίνο
O υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ΕUROKINISSI

Συνεχή είναι τα μηνύματα στο Κρεμλίνο από την ελληνική πλευρά, μία μέρα μετά τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό για την οποία υπήρξε πανευρωπαϊκή καταδίκη.

Μήνυμα στο Κρεμλίνο έστειλε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λέγοντας ότι «δεν φοβόμαστε, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία».

«Δείξαμε τη στήριξή μας στην Ουκρανία με αναπάντεχο για ορισμένους εχθρούς μας τρόπο. Και ποτέ η Ευρώπη δεν έχει δείξει τέτοια απάντηση, με κυρώσεις στη Ρωσία, με την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά και οικονομικά: καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προσπάθεια αλλαγής συνόρων δια της βίας δεν θα γίνουν αποδεκτές από την πολιτική μας οικογένεια», ανέφερε.

Tα αίτια και την πηγή της ρωσικής επίθεσης στην Οδησσό, διερευνά η ελληνική κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης το σώμα της Βουλής. Ελλάδα και Ουκρανία όπως είπε βρίσκονται σε συνεργασία για την διαλεύκανση της επίθεσης.

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: «Η Ελλάδα, θετική έκπληξη της Ευρωζώνης»

Ωστόσο, ο στόχος της επίθεσης παραμένει ακόμα ερώτημα όπως επισημαίνει σήμερα Πέμπτη (7/3) ο γαλλικός Τύπος και όπως υπογράμμιζε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου «δεν αποκλείεται να ήταν είτε ο Ζελένσκι, είτε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Η Μόσχα χθες ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, καθώς σύμφωνα με το Reuters όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της χώρας, η Ρωσία εξαπέλυσε μια επιτυχή επίθεση σε υπόστεγο με ουκρανικά θαλάσσια drones στο λιμάνι της Οδησσού.

«Ο στόχος επετεύχθη. Ο στόχος χτυπήθηκε», ήταν η αντίδραση του υπουργείου Άμυνας, όπως τη μετέφερε το ίδιο μέσο.

Γεραπετρίτης: Διερευνώνται τα αίτια και η πηγή της επίθεσης

«Είμαστε σε άμεση συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση του γεγονότος», δήλωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης .

Ο κ. Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος μίλησε στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου και το πλαίσιο λειτουργίας των μην κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων, απάντησε σε σχετική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζου, σχετικώς με τον χαρακτήρα του χθεσινού χτυπήματος στην Οδησσό, κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν υπήρξε άμεση απειλή ή κίνδυνος ζωής ή ακεραιότητας» απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι βεβαίως υπήρξε μία επίθεση, η οποία αυτή τη στιγμή διερευνάται σε ό,τι αφορά τα αίτια και την πηγή.

Τέλος ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει μία τηλεδιάσκεψη, με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία θα συζητηθεί το ουκρανικό ζήτημα και τα περαιτέρω βήματα σε σχέση με την ενίσχυση του αμυντικού αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Γαλλικός Τύπος: Μήνυμα από τη Μόσχα η επίθεση στην Οδησσό

Στη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά την κοινή επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρεται ο σημερινός γαλλικός Τύπος επισημαίνοντας τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η εφημερίδα Le Monde υπογραμμίζει ότι τα χτυπήματα σημειώθηκαν μετά την επίσκεψη των δύο ηγετών στο λιμάνι, το οποίο είναι βασικό για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι η μετακίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε προαναγγελθεί επίσημα, όπως οι περισσότερες επισκέψεις διεθνών ηγετών στην Ουκρανία, για λόγους ασφαλείας. Στην ίδια εφημερίδα γίνεται αναφορά στην ανάληψη της ευθύνης από τη Ρωσία για τη πυραυλική επίθεση, ενώ σημειώνεται, ότι όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο 'Αμυνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το χτύπημα έπληξε ένα « υπόστεγο σε μια εμπορική λιμενική περιοχή της Οδησσού, στο οποίο ναυτικά drones προετοιμάζονται για μάχη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Liberation κάνει λόγο για μήνυμα από τη Μόσχα, προβάλλοντας ωστόσο την εκτίμηση της αμερικανικής διοίκησης, «πως είναι πολύ νωρίς» για να ειπωθεί, «εάν αυτά τα χτυπήματα στόχευαν συγκεκριμένα τον Ουκρανό Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες ολοκλήρωσαν την επίσκεψη σε αυτό το λιμάνι, που έχει καταστεί απαραίτητο για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδρομή επέτρεψε την εξαγωγή 28 εκατομμυρίων τόνων, καθώς και ότι τον Αύγουστο του 2023, το Κίεβο ανακοίνωσε μονομερώς τη δημιουργία μιας διαδρομής για την εξαγωγή τους, παρά τις ρωσικές απειλές για αντίποινα σε πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από ουκρανικά λιμάνια.

Ουκρανός αξιωματούχος: «Στόχος της επίθεσης δεν αποκλείεται να ήταν ο Ζελένσκι ή ο Μητσοτάκης»

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το χτύπημα με ρωσικό πύραυλο στο λιμάνι της Οδησσού χθες είχε στόχο τις αποστολές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Ήταν πραγματικά λιγότερο από 500 μέτρα από εμάς. Τι ήταν αυτό;…Δεν μπορεί να αποκλείσεις ότι κατευθυνόταν στην αποστολή του προέδρου μου ή την αποστολή ενός ξένου φιλοξενούμενου», δήλωσε ο Ιχόρ Ζόβκβα, υψηλόβαθμος διπλωματικός σύμβουλος, σε συνέντευξη στο CNN Live.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Χρειάστηκαν λιγότερο από τρία λεπτά για να φθάσει ο πύραυλος στον στόχο, στο σημείο του λιμανιού της Οδησσού», δήλωσε ο Ζόβκβα.

«Εάν είχαμε επαρκή μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος θα μπορούσε να είχε αναχαιτιστεί», δήλωσε.