ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Η αποστολή με ονόματα, ποίηση και έργα τέχνης που θα εκτοξευθεί στο φεγγάρι του Δία

NASA: Η αποστολή με ονόματα, ποίηση και έργα τέχνης που θα εκτοξευθεί στο φεγγάρι του Δία
NASA/JPL-Caltech

Όταν το Europa Clipper της NASA θα εκτοξευθεί για την πολυαναμενόμενη αποστολή του σε ένα παγωμένο φεγγάρι τον Οκτώβριο, το διαστημόπλοιο θα φέρει ένα μοναδικό σχέδιο χαραγμένο με ονόματα, ποίηση και έργα τέχνης που συμβολίζουν την ανθρωπότητα.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, όπως αναφέρει το CNNi έχει μακρά ιστορία στην αποστολή ονομάτων και σημαντικών σχεδίων στον διάστημα σε αποστολές, συμπεριλαμβανομένων του Voyager, του Rover Perseverance και του Parker Solar. Τώρα, είναι η σειρά του Europa Clipper να συνεχίσει την παράδοση της μεταφοράς ενός σχεδίου που απεικονίζει γιατί οι άνθρωποι οδηγούνται στην εξερεύνηση του σύμπαντος.

Αυτή η τελευταία αποστολή κατευθύνεται προς το φεγγάρι του Δία, Europa, έναν από τους πολλούς ωκεάνιους κόσμους του εν λόγω φεγγαριού που θεωρούνται τα καλύτερα μέρη για την αναζήτηση ζωής πέρα από τη Γη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάτω από το παχύ παγωμένο κέλυφος της Europa υπάρχει ένας ωκεανός με υπερδιπλάσια ποσότητα νερού σε σχέση με τους ωκεανούς της Γης. Οι ωκεανοί της Γης περιέχουν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Διακοσμημένη και από τις δύο μεριές και κατασκευασμένη από ένα σπάνιο μέταλλο, το ταντάλιο, μία τριγωνική πλάκα θα σφαγίσει τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του διαστημόπλοιου μέσα σε μία κρύπτη για να τα προστατευτεί από την σκληρή ακτινοβολία του Δία.

Στο εσωτερικό της κρύπτης υπάρχει ένα μικροτσίπ σιλικόνης, στο οποίο έχουν αποτυπωθεί πάνω από 2,6 εκατομμύρια ονόματα που έχουν υποβληθεί από απλούς πολίτες. Στο κέντρο του σχεδίου απεικονίζεται ένα μπουκάλι, το οποίο βρίσκεται μέσα στην τροχιά του Δία και τα φεγγάρια του για να δείξει το συμβολισμό ότι φέρνει ένα κοσμικό μήνυμα σε ένα μπουκάλι.

nasa apostoli dias

Η εξωτερική πλευρά της πλάκας φέρει κυματομορφές, ή οπτικές αναπαραστάσεις ηχητικών κυμάτων, που απεικονίζουν τη λέξη «νερό» σε 103 γλώσσες από όλο τον κόσμο.

NASA/JPL-Caltech

Τεχνικοί στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησαν δέσμες ηλεκτρονίων για να αποτυπώσουν τα ονόματα σε μέγεθος μικρότερο από το ένα χιλιοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Κάτω από το μπουκάλι το σχέδιο αποτυπώνει το ποίημα «In Praise of Mystery: A Poem for Europa» της ποιήτριας Άντα Λιμόν, όπως και ένα πορτρέτο του Ρον Γκρίλει του πρωτοπόρου των πλανητικών επιστημών και καθηγητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για να μπουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της αποστολής στη Europa.

Στην πλευρά της πλάκας που βλέπει προς το εσωτερικό της κρύπτης είναι χαραγμένη η εξίσωση του Ντρέικ η οποία αναπτύχθηκε από τον αστρονόμο Φρανκ Ντρέικ του πανεπιστημίου Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια το 1961 για να εκτιμήσει την πιθανότητα εύρεσης προηγμένης ζωής πέρα από τη Γη. Η εξίσωση παραμένει ένα σημαντικό μέρος της αστροβιολογικής έρευνας καθώς οι επιστήμονες ψάχνουν για αποδεικτικά στοιχεία για ζωή πέρα από τον πλανήτη μας.

Η εξωτερική πλευρά της πλάκας φέρει κυματομορφές, ή οπτικές αναπαραστάσεις ηχητικών κυμάτων, που απεικονίζουν τη λέξη «νερό» σε 103 γλώσσες από όλο τον κόσμο. Στην καρδιά της σπείρας υπάρχει ένα σύμβολο που σημαίνει «νερό» στην Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα. Ο ήχος των ομιλούμενων γλωσσών που συνέλεξαν οι γλωσσολόγοι για λογαριασμό της NASA είναι διαθέσιμος στον ιστότοπό της.

Μία πλανητική κληρονομιά

Προηγούμενες αποστολές στη NASA όπως το Pioneer 10 και το Voyager συνεχίζουν να εμπνέουν την τέχνη που ταξιδεύει σε άλλες επιστημονικές αποστολές σε άλλους πλανήτες.

Όταν οι δίδυμοι ανιχνευτές Voyager της NASA απογειώθηκαν για να εξερευνήσουν το ηλιακό σύστημα με διαφορά μόλις λίγων εβδομάδων το 1977, μετέφεραν πανομοιότυπους χρυσούς δίσκους, σχεδιασμένους ως το πρώτο καταγεγραμμένο διαστρικό μήνυμα της ανθρωπότητας προς πιθανή νοήμονα ζωή στο σύμπαν. Οι δίσκοι είχαν τόσο ηχητικά όσο και οπτικά στοιχεία που αποσκοπούσαν στο να αποτυπώσουν την ποικιλομορφία της ζωής και του πολιτισμού της Γης, περιλαμβάνοντας χαιρετισμούς σε 59 ανθρώπινες γλώσσες και 115 εικόνες ζωής.

Η πλάκα του Europa Clipper σχεδιάστηκε με αυτό το πνεύμα για να τιμήσει τη δυνητική σύνδεση μεταξύ του ωκεανού του φεγγαριού του Δία και των ωκεανών της Γης, σύμφωνα με τη NASA.

«Η πλάκα συνδυάζει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ανθρωπότητα σε όλο το σύμπαν - επιστήμη, τεχνολογία, εκπαίδευση, τέχνη και μαθηματικά. Το μήνυμα της σύνδεσης μέσω του νερού, το οποίο είναι απαραίτητο για όλες τις μορφές ζωής όπως τις γνωρίζουμε, απεικονίζει τέλεια τον δεσμό της Γης με αυτόν τον μυστηριώδη ωκεάνιο κόσμο που ξεκινάμε να εξερευνούμε», δήλωσε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης της NASA.

Μετά από ένα ταξίδι 2,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων προς το Europa, το Europa Clipper θα περάσει τα επόμενα χρόνια πετώντας δίπλα από το παγωμένο φεγγάρι για να διαπιστώσει αν ο ωκεανός κάτω από αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή. Το Europa Clipper πρόκειται να πραγματοποιήσει σχεδόν 50 πτήσεις γύρω από την Ευρώπη, φτάνοντας τελικά σε απόσταση 25,7 χιλιομέτρων πάνω από τον παχύ παγωμένο φλοιό της, για να εξετάσει σχεδόν το σύνολο του φεγγαριού.

Το διαστημικό σκάφος θα χρησιμοποιήσει κάμερες, φασματόμετρα, ραντάρ που διαπερνά τον πάγο και ένα θερμικό όργανο για να κατανοήσει πώς σχηματίστηκε το φεγγάρι και αν είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή σε παγωμένους ωκεάνιους κόσμους.
«Έχουμε βάλει πολλή σκέψη και έμπνευση στο σχεδιασμό αυτής της πλάκας, όπως και στην ίδια την αποστολή», δήλωσε ο Ρόμπερτ Παπαλάρντο, επιστήμονας του προγράμματος στο JPL, σε δήλωσή του. «Ήταν ένα ταξίδι δεκαετιών και ανυπομονούμε να δούμε τι θα μας δείξει το Europa Clipper σε αυτόν τον υδάτινο κόσμο».