ΚΟΣΜΟΣ

Η εκεχειρία στη Γάζα επείγει για τον Μπάιντεν και τον Ζελένσκι

Η εκεχειρία στη Γάζα επείγει για τον Μπάιντεν και τον Ζελένσκι
AP Photo/Mohammed Dahman

Η ανακοίνωση πως οι ΗΠΑ αναμένεται άμεσα να παραδώσουν τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας με την κατασκευή ναυτικής βάσης στη Λωρίδα της Γάζας ξεκαθαρίζει τις άμεσες προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν.

Πριν από λίγες ημέρες οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ρίψη, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Με το Ισραήλ να «δυναμιτίζει» όλο αυτό το διάστημα κάθε προσπάθεια για εύρεση βιώσιμης λύσης για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα, οι ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται πως έχει πάρει την απόφαση να «τρέξει» μόνος του το σχέδιο εκτόνωσης κυρίως της ανθρωπιστικής κρίσης εντός του θύλακα.

«Τείχος» Νετανιάχου

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία ναυτικής πρόσβασης στη Γάζα από την οποία θα διανείμουν τόνους ανθρωπιστιικής βοήθειας στο 1,6 εκατομμύρια αμάχους που όπως αναφέρουν όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν άμεση εικόνα της περιοχής βρίσκονται στα όρια του λιμού. Είναι ξεκάθαρο πως με αυτό τον τρόπο και με τις πιέσεις από όλο τον πλανήτη να είναι πλέον τεράστιες οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να λύσουν μόνες τους το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός. Είναι δεδομένο πως μετά από δύο και πλέον μήνες άκαρπων και εντελώς άγονων διπλωματικών προσπαθειών σε ανώτατο επίπεδο ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να μιλήσει με το Ισραήλ για από κοινού λύση. Ο «τοίχος» Νετανιάχου και της Κυβέρνησής του που επιμένουν μέχρι και σήμερα πως θα υπάρξει συνέχιση στις επιχειρήσεις παρά την αποδεδειγμένη ανθρωπιστική κρίση γεννά για τον Μπάιντεν έναν δρόμο στον οποίο δεν έχει ανάγκη τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει περίπτωση κανένας ακόμη και στο πιο ακραίο σενάριο από το Ισραήλ να επιχειρήσει να πλήξει αμερικανικό πλοίο ακόμη κι αν αυτό δέσει το λιμάνι της Λωρίδας στο οποίο οι δυνάμεις του Τελ Αβίβ βρίσκονται και ελέγχουν πλήρως εδώ και περισσότερο από 40 ημέρες. Ακόμη και οι πιο ακραίες φωνές της κυβέρνησης Νετανιάχου δεν θα διανοηθούν να χτυπήσουν στρατιωτικά σκάφος ή προσωπικό των ΗΠΑ ειδικά σε μία στιγμή που οι ισορροπίες είναι ξεκάθαρα διαταραγμένες και θα περάσει πολύς καιρός μέχρι ΗΠΑ και Ισραήλ να βρεθούν και πάλι εναγκαλισμένοι σε όλα τα μέτωπα.

Κατάπαυση του πυρός σε δύο μήνες

Για τον Μπάιντεν η κρίση στην Μέση Ανατολή επείγει και θα πρέπει με βάση τα όσα διαρρέει το περιβάλλον του να έχει επέλθει πλήρης κατάπαυση του πυρός μέσα στις επόμενες 60 ημέρες και για έναν εσωτερικό λόγο. Ο Μπάιντεν εάν καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να βάλουν οι στρατιώτες του Ισραήλ τα όπλα παρά πόδα και να αποσύρουν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους από τη Γάζα δεν θα «καίγεται» για την έγκριση από την Βουλή του πακέτου προς τρίτες χώρες το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει 50 δις για το Κίεβο αλλά και τουλάχιστον 10 και για το Ισραήλ. Επίσης και πάλι με την έντονη διπλωματική κινητικότητα και τις δηλώσεις Πούτιν για χρήση πυρηνικών ο Μπάιντεν θα θελήσει να δεσμεύσει και τα όπλα προς το Τελ Αβίβ και να τα στείλει προς την κατεύθυνση του Κιέβου το οποίο καταφέρνει μετά τα πολύ πυκνά γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου να στρέψει και πάλι τη συμμαχική – παγκόσμια προσοχή προς την δική του κατεύθυνση.

Τα νέα επίσης που έρχονται από τα μέτωπα των μαχών ειδικά στα ανατολικά της Ουκρανίας φαίνεται να έχουν θορυβήσει αρκετά όχι μόνο τους Δημοκρατικούς αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους του Τραμπ, ο οποίος μπορεί να τρέφει μία ξεχωριστή συμπάθεια προς τον Πούτιν και να έχει δηλώσει πως εάν επανεκλεγεί θα τελειώσει άμεσα τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά δεν έχει καμία διάθεση να έχει απέναντί του έναν Ρώσο Πρόεδρο νικητή και κυρίως διεκδικητή για ακόμη περισσότερα.