ΚΟΣΜΟΣ

Ο «κρυφός» πόλεμος Πούτιν που μπορεί να κοστίσει ακριβά στη Δύση

Ο «κρυφός» πόλεμος Πούτιν που μπορεί να κοστίσει ακριβά στη Δύση
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη ρωσική Δούμα AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η διαρροή ενός μυστικού και άκρως απόρρητου τηλεφωνήματος ανάμεσα σε Γερμανό ανώτατο στρατιωτικό και ξένο εταίρο του για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, έχει προκαλέσει αναταραχή στη Δύση.

Μπορεί πριν από δύο χρόνια οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να ήταν εντελώς λανθασμένες και η Μόσχα να πλήρωσε ακριβό τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και γόητρο, αλλά φαίνεται πως η FSB (πρώην KGB) συνεχίζει να «παράγει» για το Κρεμλίνο έργο σε έναν παράλληλο πόλεμο.

Η διαρροή του τηλεφωνήματος στο οποίο ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας συζητά με ξένο ομόλογό του λεπτομέρειες για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία έχει φέρει, και είναι λογικό αυτό, αναστάτωση και έντονη κινητικότητα στη Δύση.

Σε ... lockdown οι μυστικές υπηρεσίες και το ΥΠΕΞ της Γερμανίας

Ειδικά στη Γερμανία οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε απόλυτο lockdown και ελέγχονται όλες οι τηλεφωνικές συνδέσεις, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αλλά και τα προσωπικά τηλέφωνα εργαζομένων και στελεχών, προκειμένου να βρεθεί η άκρη του νήματος σε μία διαρροή που επιχειρεί πρωτίστως να δημιουργήσει νέο ρήγμα στο κέντρο της Ευρώπης.

Στην αντεπίθεση το Κρεμλίνο

Η συγκεκριμένη διαρροή, όπως αναμενόταν, είχε άμεση αντίδραση και από τη Μόσχα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να σημειώνει πως το συγκεκριμένο τηλεφώνημα είναι η πιο απτή απόδειξη σήμερα πως η Ρωσία μάχεται ενάντια σε ολόκληρη τη Δύση…

Για ακόμη μία φορά το Κρεμλίνο επιχειρεί να κλιμακώσει την ρητορική του «όλοι σας και μόνοι μας» καλύπτοντας πίσω από το συγκεκριμένο αφήγημα ακόμη και τη χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία.

Το «μακρύ χέρι» του Κρεμλίνου σε δράση

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι μία απτή απόδειξη για κάτι άλλο. Μπορεί η FSB (πρώην KGB) ουσιαστικά να έριξε στα «βράχια» την προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να βρεθεί στο κέντρο του Κιέβου μέσα σε τρεις ημέρες από την εισβολή έχοντας χάσει εντελώς την πραγματικότητα για το πόσο ετοιμοπόλεμος και εξοπλισμένος ήταν ο ουκρανικός στρατός, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως το «μακρύ χέρι του Κρεμλίνου» έχει μείνει στάσιμο.

Σήμερα η Μόσχα είναι ξεκάθαρο πως έχει πάρει αποφάσεις και κινείται σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Τα πεδία των μαχών είναι το ένα και η προσπάθεια για παρείσφρηση σε όσους ο Πούτιν θεωρεί de facto εχθρούς, είναι ένα δεύτερο στο οποίο μάλιστα φαίνεται να κινείται και με σχετική ταχύτητα και επιτυχία.

Το τηλεπικοινωνιακό μπλάκ άουτ και τα σενάρια για τον Ναβάλνι

Η πρόσφατη αποκάλυψη πως ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν μέρος ανταλλαγής, ώσπου με κάποια εντολή έχασε τη ζωή του ώρες πριν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, είναι ένα από τα τμήματα στα οποία το τελευταίο διάστημα οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας φαίνεται να κινητοποιούνται.

Η πρόσφατη επίσης μαζική πτώση των τηλεπικοινωνιών από τρεις μεγάλους παρόχους στις ΗΠΑ, ακόμη δεν έχει απαντηθεί με λεπτομέρειες παρά τις ανακοινώσεις πως επρόκειτο για κάποιο κενό ασφαλείας.

Με τον πόλεμο ενάντια στον Πούτιν να έχει μπει στον τρίτο του χρόνο, η Δύση θα πρέπει να κατανοήσει πως αυτό που αντιμετωπίζει μπορεί να μοιάζει πληγωμένο αλλά παραμένει εξόχως επικίνδυνο.

Έχει κι άλλους άσσους στο μανίκι ο Πούτιν;

Ο ίδιος ο Πούτιν φαίνεται να λειτουργεί πολύ αποτελεσματικότερα κάθε φορά που κάποιος τον υποτιμά και αυτό ανεβάζει κατακόρυφα την προσωπική του, και όχι του άνευρου συστήματός του, ενασχόληση με τις υποθέσεις εθνικού συμφέροντος.

Μετά την δημοσιοποίηση του ηχητικού με τον Γερμανό αξιωματούχο, δεν είναι απίθανο η Ρωσία να θελήσει σε λίγο καιρό να δώσει στην δημοσιότητα και άλλα στοιχεία, ειδικά εάν ο Πρόεδρός της έχει αποφασίσει να κλιμακώσει ή να περάσει όλη την επιχειρησιακή δράση σε νέο επίπεδο κλιμάκωσης.

Είναι σαφές πως η FSB δεν είναι στα επίπεδα του μύθου της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει σήμερα το Κρεμλίνο που δείχνει να έχει κατανοήσει πως το γόητρο είναι λιγότερο σημαντικό από το παραγόμενο έργο στο τέλος της ημέρας.