ΚΟΣΜΟΣ

Γ.Γ του ΝΑΤΟ: «Επίθεση σε έναν σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων»

Γ.Γ του ΝΑΤΟ: «Επίθεση σε έναν σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων»
O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ AP Photo/Virginia Mayo

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ λέγοντας ότι «η επίθεση σε έναν σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων»

Η δήλωση έγινε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των Υπουργών 'Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και την ενθάρρυνση της Μόσχας να επιτεθεί σε όποιο μέλος του ΝΑΤΟ δεν δεσμεύει το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες.

«To άρθρο 5, η δέσμευση για υπεράσπιση όλων και σύμφωνα με το οποίο η επίθεση σε έναν σύμμαχο θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων , είναι η καρδιά και ο πυρήνας του ΝΑΤΟ. Αυτό έχει να κάνει με όλους τους Συμμάχους. Οποιαδήποτε πρόταση ότι δεν είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους Συμμάχους θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουν όλη τη Συμμαχία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα και είμαστε στο σωστό δρόμο. Διότι τώρα έχουμε ιστορικούς αριθμούς όσον αφορά τις αμυντικές επενδύσεις. Πέρυσι, είδαμε μια πραγματική αύξηση 11% στις αμυντικές δαπάνες σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά».

«Φέτος αναμένουμε 18 Σύμμαχοι να επιτύχουν τον στόχο να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Οι επιπτώσεις στην Ουκρανία από τις καθυστερήσεις στο Κογκρέσο

Αναφερόμενος στην Ουκρανία ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι το αδιέξοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά με την αποδέσμευση νέας βοήθειας στην Ουκρανία έχει ήδη «επιπτώσεις» στο πεδίο της μάχης.

«Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να πάρουν απόφαση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ όταν ρωτήθηκε για την έλλειψη πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού κατά την άφιξη του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αναμένω ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μια απόφαση και ότι το Κογκρέσο (…) θα συμφωνήσει να βοηθήσει την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε πυρομαχικά στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας και δεν σταματά να ζητεί την επιτάχυνση των παραδόσεων που της έχουν υποσχεθεί οι Δυτικοί της σύμμαχοι.

Μια βοήθεια ύψους 95 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν παραμένει μπλοκαρισμένη εδώ και μήνες στις ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αρνούνται να εξετάσουν το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο υιοθετήθηκε τελικά την Τρίτη από τη Γερουσία.

«Αν αφήσουμε τον (Ρώσο) πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κερδίσει, αυτό δεν θα είναι κακό μόνο για τους Ουκρανούς, μια τραγωδία για τους Ουκρανούς, αλλά θα είναι και επικίνδυνο για εμάς. Θα κάνει τον κόσμο ακόμη πιο επικίνδυνο και θα μας κάνει πιο ευάλωτους», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν από την έναρξη συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες τη μακροπρόθεσμη στήριξη προς την Ουκρανία αλλά και τον στόχο οι χώρες μέλη της Συμμαχίας να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Οι συζητήσεις στην έδρα του ΝΑΤΟ έχουν επισκιαστεί από τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το Σάββατο απείλησε ότι θα «ενθαρρύνει» τη Ρωσία να κάνει «ό,τι θέλει» στις χώρες του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνά τους.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει από το 2006 να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, όμως τον στόχο αυτό τον έχουν πετύχει λίγες, προκαλώντας την αγανάκτηση των ΗΠΑ.

Το 2014 το ΝΑΤΟ δεσμεύθηκε να σταματήσει τις περικοπές δαπανών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ πέρυσι οι χώρες μέλη επαναδεσμεύθηκαν στον στόχο του 2% έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.