ΚΟΣΜΟΣ

Αμετακίνητος ο Νετανιάχου για τη Ράφα παρά τις διεθνείς πιέσεις - «Θα γίνει στρατιωτική επιχείρηση»

Αμετακίνητος ο Νετανιάχου για τη Ράφα παρά τις διεθνείς πιέσεις - «Θα γίνει στρατιωτική επιχείρηση»
Παλαιστίνιοι φτάνουν με κάθε μέσο στη Ράφα όπου είναι επόμενος στόχος των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων AP Photo/Hatem Ali

Αποφασισμένος να προχωρήσει με την στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις από ξένους ηγέτες για να αποφευχθεί μία τέτοια κίνηση είναι πολλές.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα γίνει μια «ισχυρή» επίθεση, δηλώνοντας ότι η Χαμάς, η ομάδα που ελέγχει τη Γάζα, πρέπει να εξαλειφθεί.

«Θα πολεμήσουμε μέχρι την πλήρη νίκη και αυτό περιλαμβάνει μια ισχυρή δράση και στη Ράφα αφού επιτρέψουμε στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τις ζώνες μάχης», είπε.

Από τους τελευταίους ηγέτες που έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου στον Νετανιάχου ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ανέφερε ότι το ανθρώπινο κόστος της επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα είναι «απαράδεκτο».

Μάλιστα του είπε ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα «πρέπει να σταματήσουν».

Το τρέχον διάστημα, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα της πολιορκημένης και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας, ειδικά στη Χαν Γιουνίς, όπου χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο Νάσερ, το οποίο όμως είναι περικυκλωμένο. Επιχειρήσεις και βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, που παραμένουν πάντα κλειστά.

Περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ή με άλλα λόγια ο μισός και πλέον πληθυσμός του θυλάκου, είναι στοιβαγμένος στη Ράφα, που έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων. Πολλοί από αυτούς αγωνιούν ενόψει της επίθεσης που έχει διαμηνύσει πως θα εξαπολυθεί ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εδώ και μέρες.

«Πουθενά να πάνε»

Την έντονη αντίθεση με τις προθέσεις Νετανιάχου για τη Ράφα έχουν εκφράσει και οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, καθώς όπως λένε δεν υπάρχουν «εγγυήσεις» για την ασφάλεια των αμάχων ενώ και η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς προειδοποίησαν την κυβέρνηση Νετανιάχου λέγοντας πως μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν «καταστροφική».

Οι σχεδόν 1,5 εκατ. κάτοικοι της Γάζας «απλούστατα δεν έχουν πουθενά να πάνε», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των πρωθυπουργών των τριών χωρών της Κοινοπολιτείας, που κάλεσαν τον ισραηλινό ομόλογό τους να «μην πάρει αυτόν τον δρόμο».

Η Ράφα είναι η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, η ποσότητα της οποίας είναι σταγόνα στον ωκεανό αναγκών του πληθυσμού, που πλέον απειλείται, όπως προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ, από «λιμό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε για άλλη μια φορά χθες την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που έχουν «κατακλυστεί εντελώς», είναι «ασφυκτικά γεμάτα» και δεν έχουν ούτε κατά διάνοια «επαρκή εφοδιασμό». Το προσωπικό αναγκάζεται να προχωρά σε ακρωτηριασμούς καθώς δεν έχει τα μέσα για να προσφέρει φροντίδες σε ανθρώπους με τραύματα στα άκρα, ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου του στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ολλανδός γιατρός Ρικ Πέπερκορν.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στο Κάιρο

Σε μία άλλη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με σκοπό να κηρυχθεί νέα εκεχειρία που θα επιτρέψει να απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι της Χαμάς και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στο Ισραήλ συνεχίζονται στο Κάιρο, με μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Έπειτα από συνάντηση την Τρίτη (13/2) στην οποία συμμετείχαν κυρίως ο επικεφαλής της Μοσάντ — της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ —, ο Νταβίντ Μπαρνέα, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ραχμάν αλ Θάνι και αιγύπτιοι αξιωματούχοι, οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν ως και αύριο Παρασκευή (16/2).

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς ανέφερε πως αναμενόταν χθες (14/2) αντιπροσωπεία του κινήματος στο Κάιρο για επαφές με αξιωματούχους του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς» που κατ’ αυτόν αποκλείουν οποιαδήποτε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που ασκεί εξουσία σε αυτόνομους τομείς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά όχι στη Λωρίδα της Γάζας, από όπου την εκδίωξε η Χαμάς το 2007, κάλεσε χθες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να κλείσει συμφωνία για να κηρυχθεί ανακωχή «γρήγορα», για να «αποφευχθεί», όπως το βλέπει, ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, που θα έχει «χιλιάδες θύματα».