Ευρωπαϊκή Ημέρα «112»: Χιλιάδες μηνύματα και κλήσεις - Ο αριθμός που σώζει ζωές
Ανανεώθηκε:
Αφιερωμένη στον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» που σώζει ζωές είναι η σημερινή ημέρα (11 Φεβρουαρίου), η οποία έχει ανακηρυχθεί «Ευρωπαϊκή Ημέρα» για τον αριθμό, που σώζει ζωές σε κακοκαιρίες, πυρκαγιές, πλημμύρες, τροχαία ατυχήματα.
Το «112» δέχεται καθημερινά από 8.000 έως 14.000 κλήσεις, ενώ χιλιάδες είναι και τα μηνύματα που λαμβάνει.
«Από το 2020 το 112 έγινε ένα πολυκαναλικό μέσο επικοινωνίας του πολίτη προς τους φορείς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και αντίστροφα μέσα από τα γνωστά μηνύματα. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι πολίτες είναι η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να καλέσει το 112 για παράδειγμα σε ένα τροχαίο, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη να μπει στο δίλημμα, να καλέσει την αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανθυποπυραγός στο Πυροσβεστικό Σώμα Βασίλης Καζούκας.
Εξηγώντας, ο ίδιος αναφέρει πως «καλώντας ο πολίτης το 112 ειδοποιεί ταυτόχρονα τέσσερις φορείς, δίνοντας έτσι μία μεγάλη ευκολία. Εκείνη τη στιγμή που μας καλεί ο πολίτης και μόνο όταν μας καλεί ο πολίτης σεβόμενοι την ιδιωτικότητα έχει αναπτυχθεί μία τεχνολογία που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε την ευρύτερη περιοχή από την οποία μας καλεί και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με τη χρήση smart phones να μπορούμε να τον εντοπίζουμε με ακρίβεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά όταν ο πολίτης δεν γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεται, ειδικά σε εκτός αστικού περιβάλλοντος περιοχές, όπου υπάρχουν διάφορα τοπωνύμια, που πολλές φορές δεν είναι γνωστά ούτε στους πρώτους ανταποκριτές».
«Ήμασταν μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που το ενεργοποιήσαμε για όλους τους τύπους κινητών συσκευών και μάλιστα το έχουμε ενεργοποιήσει και για roamers στην περίπτωση που έχουν android τηλέφωνο» προσθέτει.
Όπως εξηγεί, η ακρίβεια και η δυνατότητα γεωεντοπισμού διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς το 112 έχει κληθεί για διάφορα περιστατικά έρευνας και διάσωσης και τονίζοντας, πως η δυνατότητα αυτή δίνει «έμφαση στα άτομα με αναπηρίες».