ΚΟΣΜΟΣ

Ελ Σαλβαδόρ: Μαζική ψήφος εμπιστοσύνης στον Μπουκέλε, τον «αρχιτέκτονα της αλλαγής»

Ελ Σαλβαδόρ: Μαζική ψήφος εμπιστοσύνης στον Μπουκέλε, τον «αρχιτέκτονα της αλλαγής»
AP Photo/Moises Castillo

Στο  «θαύμα της αλλαγής και της εξάλειψης της βίας» στο  Ελ Σαλβαδόρ αναφέρονται δεκάδες διεθνή δημοσιεύματα εν' όψει των αυριανών προεδρικών εκλογών. Με τις συμμορίες εξαφανισμένες αφότου άρχισε ο «πόλεμος» που τους κήρυξε το 2022 ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε και το φάσμα της βίας πλέον ανάμνηση, οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ απολαμβάνουν «την ειρήνη, την ηρεμία και την ελευθερία» στο μικρό κράτος της κεντρικής Αμερικής.

 

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της πρωτεύουσας που συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο είπαν, χωρίς περιστροφές, πως θέλουν να επανεκλεγεί ο Μπουκέλε, αφού - όπως λένε - «μεταμόρφωσε την καθημερινότητά τους».

«Εχουμε δημοκρατία περισσότερο από ποτέ διότι έχουμε πρόεδρο που σκέφτεται τους Σαλβαδοριανούς, που κυβερνά για τους Σαλβαδοριανούς», εξήγησε ο 47χρονος ξυλουργός Αλβαρο Πέρες, ξυλουργός, 47 χρονών, καταφθάνοντας σε μια πλατεία, όπου ο κόσμος χόρευε με live μουσική, πράγμα που θα ήταν αδιανόητο πριν από δυο χρόνια.

«Αυτό το λένε ειρήνη, ηρεμία, ελευθερία (...) Νόμιζα πως ήταν κάτι που δεν θα το έβλεπα ποτέ με τα μάτια μου», πρόσθεσε με εμφανή συγκινησιακή φόρτιση.

Πάνω από 75.000 κακοποιοί, μέλη συμμοριών, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που παραμένει σε ισχύ, βάζοντας τέλος στους εκβιασμούς και στο φόβο των πολιτών να μετακινούνται, ειδικά, το βράδυ.

Αν και οι μαζικές συλλήψεις χωρίς εντάλματα και η ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους συνοδεύτηκαν από καταγγελίες για γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την αιγίδα ενός προέδρου που πλέον κρατά όλες τις εξουσίες στα χέρια του, οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν το πιο σημαντικό τη δραστική μείωση της εγκληματικότητας στη χώρα.

Μόλις 27 δολοφονίες το 2023 (από 800 το 2019)

Οι δολοφονίες που αποδίδονται στη Mara Salvatrucha, από τις πλέον βίαιες συμμορίες της χώρας, υποχώρησαν από τις 800 και πλέον το 2019 - τη χρονιά που εξελέγη ο Μπουκέλε - στις 400 και πλέον ακόμη το 2021 και στις 57 το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΚΟ Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED).

AP

Ο Ναγίμπ Μπουκέλε, 42 ετών, είναι ο ηγέτης με την υψηλότερη δημοτικότητα μακράν στη Λατινική Αμερική (90% θετικές απόψεις, σύμφωνα με το ινστιτούτο Latinobarómetro της Χιλής).

Αναμένεται να κερδίσει με χαρακτηριστική άνεση από τον πρώτο γύρο των αυριανών προεδρικών εκλογών.

«Αν αυτό είναι δικτατορία,
όλος ο κόσμος θέλει μια…»

Ο Αλμπέρτο Σεράνο, οδηγός της Uber, λέει πως «άλλαξαν όλα». Ο πρώην οδηγός λεωφορείου αφηγείται πως φοβόταν για τη ζωή του όταν μέλη συμμοριών εκβίαζαν τους πάντες για να αποσπάσουν χρήματα και σκότωναν κόσμο ακόμα και εάν τολμούσε να πάει σε περιοχές που έλεγχαν αντίπαλοι.

«Αν έμπαιναν στο λεωφορείο, σου έλεγαν “δώσ’ μου ένα δολάριο” κι απαντούσες όχι, στην καλύτερη περίπτωση σε χτύπαγαν, στη χειρότερη σε σκότωναν», τονίζει.

Η δημοτικότητα του νεαρού προέδρου είναι πελώρια στην πρωτεύουσα, όπου βλέπει κανείς στους τοίχους γκραφίτι με τη μορφή του. Πλανόδιοι πωλητές πουλούν μπλουζάκια, κούπες για καφέ, καπελάκια, αγαλματάκια, ρολόγια, κουμπαράδες και άλλα είδη με τη μορφή του γενειοφόρου Μπουκέλε.

AP Photo/Moises Castillo

«Αν αυτό είναι δικτατορία, όλος ο κόσμος θέλει μια» είναι το μότο που ακούγεται πιο συχνά.

«Ακόμα και ξένοι τουρίστες μας λένε “δανείστε μας τον Μπουκέλε”», λέει με ικανοποίηση η Γκλόρια ντε Ετσεβερία, πωλήτρια σε έναν πάγκο. «Κι ας τον λένε δικτάτορα, καλώς μας όρισε» λέει ο Όσκαρ Μαρτίνες, 54 ετών, Σαλβαδοριανός που εργάζεται στις ΗΠΑ, καθώς αγοράζει μπλουζάκι με φωτογραφία του προέδρου και τη φράση «Το Σαλβαδόρ ξαναγεννιέται».

Eκθεση ΔΝΤ: Ανάπτυξη της οικονομίας

Σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τόνισε πως η «άνευ προηγουμένου μείωση της εγκληματικότητας, καθώς και το μέγεθος των εμβασμάτων (της διασποράς) και τα έσοδα από τον τουρισμό» συνέβαλαν στην ανάπτυξη της οικονομίας το 2022, χάρη στην εσωτερική ζήτηση.

Την περασμένη χρονιά η χώρα, άλλοτε από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο, έφθασε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μπουκέλε, δείχνει πως το Σαλβαδόρ «άλλαξε για πάντα».