Ιαπωνία: Μόνιμοι κάτοικοι με ξένη καταγωγή μηνύουν την κυβέρνηση για φυλετική σκιαγράφηση
Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν τρεις μόνιμοι κάτοικοι της Ιαπωνίας που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό καθώς κατηγορούν τις Αρχές για φερόμενη φυλετική «σκιαγράφηση».
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι υπέστησαν δυσφορία από τις επανειλημμένες ανακρίσεις της αστυνομίας με βάση την εμφάνισή τους.
«Υπάρχει μια πολύ ισχυρή εικόνα ότι αλλοδαπός ισούται με εγκληματίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γεννημένος στο Πακιστάν Σιέντ Ζαΐν.
Η αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα (29/1) έχει ως στόχο να υπάρξει απόφαση ότι η φυλετική σκιαγράφηση είναι παράνομη και να ζητήσει αποζημίωση 3 εκατ. γεν ήτοι 18,700 ευρώ περίπου για κάθε ενάγοντα.
Πρόκειται για την πρώτη αγωγή του είδους στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον δικηγόρο των ανδρών, Μοτόκι Τανιγκούτσι.
Ο Ζαΐν, ο οποίος είναι Ιάπωνας πολίτης γεννημένος στο Πακιστάν, ζει στην χώρα εδώ και δύο δεκαετίες, πήγε εκεί σχολείο και μιλάει άπταιστα ιαπωνικά. Ο 26χρονος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι συχνά τον σταματάει, τον ανακρίνει και τον ψάχνει η αστυνομία. «Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία χειρίζεται τις ανακρίσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ΟΗΕ ορίζει τη φυλετική σκιαγράφηση ως «τη διαδικασία με την οποία η επιβολή του νόμου βασίζεται σε γενικεύσεις που βασίζονται στη φυλή, το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή την εθνική ή εθνοτική καταγωγή κάποιου, αντί για αντικειμενικά στοιχεία ή την ατομική συμπεριφορά, για να υποβληθούν άτομα σε στάσεις, λεπτομερείς έρευνες, ελέγχους ταυτότητας και έρευνες ή για να αποφασιστεί ότι ένα άτομο εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα».
Ένας άλλος από τους ενάγοντες, ο Μάθιου, ο οποίος είναι ινδικής καταγωγής και μόνιμος κάτοικος Ιαπωνίας, ισχυρίστηκε ότι έχει ανακριθεί από την αστυνομία τουλάχιστον 70 φορές από τότε που έφτασε στην Ιαπωνία το 2002. Πλέον αποφεύγει να βγαίνει έξω, όπως ανέφερε η ιαπωνική εφημερίδα The Manichi.
«Δεν ήξερα ποτέ τι είναι η κοινωνική απομόνωση μέχρι πρόσφατα... Νιώθω ότι κάθε φορά που τελειώνω τη δουλειά μου, κρύβομαι στο σπίτι μου», είπε. Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του από φόβο παρενόχλησης.
Ο Μορίς, ένας Αφροαμερικανός που είναι μόνιμος κάτοικος Ιαπωνίας, δήλωσε στην εφημερίδα ότι έχει επίσης ερωτηθεί από «κανονικούς Ιάπωνες», συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που τον ρώτησαν αν έχει παρατείνει τη βίζα του.
«Ακόμη και αν χάσουμε... Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι αυτό είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, ένα καθημερινό πράγμα, και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να το αποτρέψουμε αυτό για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Οι τρεις άνδρες κατέθεσαν την αγωγή τους κατά της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο και της νομαρχιακής κυβέρνησης του Αϊτσι στο περιφερειακό δικαστήριο του Τόκιο.
Η υπόθεση στον απόηχο της συζήτησης για το τι σημαίνει να είσαι «Ιάπωνας», η οποία πυροδοτήθηκε από το γεγονός ότι ένα μοντέλο ουκρανικής καταγωγής στέφθηκε Μις Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα. Ενώ ορισμένοι βλέπουν τη νίκη της ως ένα νεύμα για τη διαφορετικότητα, άλλοι είπαν ότι δεν μοιάζει με τη «Μις Ιαπωνία».
Τον Δεκέμβριο του 2021, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο προειδοποίησε τους πολίτες για «υποψίες φυλετικής σκιαγράφησης» αλλοδαπών από την ιαπωνική αστυνομία.
«Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει λάβει αναφορές για αλλοδαπούς που σταμάτησε και έψαξε η ιαπωνική αστυνομία σε ύποπτα περιστατικά. Αρκετοί συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και ερευνήθηκαν», ανέφερε τότε στο Twitter.