Πόσο πιθανός είναι ένας γενικευμένος πόλεμος με τη Ρωσία - Οι κινήσεις της Δύσης
Το τελευταίο διάστημα «διαρροές» αλλά και επίσημες τοποθετήσεις από υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργούν την αίσθηση πως μία σύγκρουση με τη Ρωσία είναι απλά ζήτημα χρόνου.
Η γερμανική εφημερίδα Bild παρουσίασε πρόσφατα προσχέδιο του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το οποίο υπάρχει η πιθανότητα μέσα στα επόμενα χρόνια η Δύση να βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ επίσημα σημείωσε πως υπάρχουν δεκάδες σχέδια για τα οποία ο στρατιωτικός βραχίονας της Συμμαχίας συστηματικά προετοιμάζεται και πως δεν προδικάζει ούτε και προεξοφλεί κανένα από αυτά, χωρίς πάντως να δώσει σαφή απάντηση στο ξεκάθαρο ερώτημα του γερμανικού μέσου.
Λίγες ώρες μετά τη συγκεκριμένη αποκάλυψη, ανώτατο στέλεχος του σουηδικού στρατού, δημόσια σε τοποθέτησή του σε δίκτυο της χώρας, ανέφερε πως μέσα στα επόμενα πέντε με οκτώ χρόνια η Δύση θα βρίσκεται με κάποιον τρόπο σε σύγκρουση με τη Μόσχα και πως όλα τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Σουηδίας δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ανώτατος στρατιωτικός ξεκαθάρισε πως ό,τι κι αν αποφασίσει η Μόσχα οι δυνάμεις την Σουηδίας, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης θα είναι έτοιμες.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση δημιούργησε ένα «μίνι» σεισμό στη χώρα, με τους πιο ακραίους να σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για προμήθειες και τους πιο ψύχραιμους να μιλούν για εκτιμήσεις χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν πρόσφατο δημοσίευμα από τη Νορβηγία, στην οποία επίσης ανώτατη στρατιωτική πηγή, αυτή την φορά ανώνυμα, έκρουε τον ίδιο ακριβώς κώδωνα στους συμπολίτες του αλλά και την Ευρώπη.
Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για ένα και μόνο πράγμα: η Δύση δεν έχει απολύτως καμία διάθεση να βρεθεί στο ρωσικό στόχαστρο και εάν αυτό συμβεί δεν επιθυμεί να είναι απροετοίμαστη.
Πίσω από τα δεδομένα πάντως υπάρχουν και αρκετά ανησυχητικά στοιχεία. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ έχουν ανοιχτά πλέον παραδεχθεί πως δεν είναι σήμερα σε θέση, λόγω των επερχόμενων εκλογών και της στάσης των Ρεπουμπλικάνων στην αποστολή πολεμοφοδίων αλλά και κεφαλαίων στο Κίεβο, να στηρίξουν όπως θα έπρεπε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελιχθεί εις βάρος της συμμάχου της Δύσης, τότε το θέμα δεν θα είναι το εάν θα υπάρχει ζήτημα με την Ρωσία, αλλά το πότε.
Αναλυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνουν ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο ίσως να δίνει απαντήσεις στο γιατί να επεκταθεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο το ουκρανικό ζήτημα. Σήμερα, με ανοιχτές και σε πλήρη εξέλιξη τις κρίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Ανατολική Ευρώπη, η Δύση δεν κάνει όσα πρέπει και όσα μπορεί για να θωρακίσει συνολικά αλλά και κατά μόνας τις άμυνες της.
Στρατιωτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πλέον ανοιχτά πως οι δαπάνες για την άμυνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα πρέπει να αυξηθούν άμεσα και κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια εάν δεν «θέλουμε να είμαστε τα επόμενα θύματα».
Από κοινωνικής και πολιτικής άποψης, ό,τι και από τα παραπάνω να ισχύει, ο πλανήτης βρίσκεται σε μία από τις μεγάλες – δομικές αλλαγές που συμβαίνουν ανά δεκαετίες ή αιώνες. Οι αλλαγές αυτής της κλίμακας δυστυχώς ακόμη και τον 21ο αιώνα εξακολουθούν να έρχονται με τρόπο αιφνιδιαστικό και κυρίως βίαιο. Το προλαμβάνειν είναι πάντοτε προτιμότερο του θεραπεύειν και σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει κανένας να εφησυχάσει πιστεύοντας πως και πάλι οι εξελίξεις με κάποιον μαγικό τρόπο θα «παγώσουν».