ΚΟΣΜΟΣ

Τα σκοτεινά σημεία της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους - Αναπάντητα ερωτήματα και σενάρια

Τα σκοτεινά σημεία της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους - Αναπάντητα ερωτήματα και σενάρια
Αεροσκάφος Ιλιούσιν Associated Press

Δεν είναι ακόμη σαφείς οι λόγοι που ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος, με 74 επιβαίνοντες, συνετρίβη στην περιοχή Μπέλγκοροντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την Τετάρτη. Το περιστατικό αποδίδεται είτε σε πλήγμα από πύραυλο είτε σε τεχνική βλάβη.

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια στο έδαφος είναι ασαφείς: ένα βίντεο καταγράφει τα τελευταία δευτερόλεπτα του αεροπλάνου πριν πέσει στο έδαφος και εκραγεί. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην περιοχή Liptsy στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, περίπου 80 χιλιόμετρα από το σημείο που κατέπεσε το αεροπλάνο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι «η ουκρανική ηγεσία γνώριζε πολύ καλά πως, σήμερα ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό θα μεταφερόταν με στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο Belgorod για ανταλλαγή» στο σημείο ελέγχου Kolotilovka στα ρωσικά σύνορα με την ουκρανική περιοχή, Σούμι.

Σε απάντησή της, η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι θεωρεί νόμιμους στόχους τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πλησιάζουν στο Μπέλγκοροντ, αλλά δεν παραδέχεται ότι στοχοποίησε το ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο. Τα περισσότερα ουκρανικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος δεν μπορούν να καλύψουν την απόσταση των 80 χιλιομέτρων από το Liptsy μέχρι το σημείο της συντριβής.

Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων την Τετάρτη, αλλά δεν παραδέχθηκε ότι γνώριζε λεπτομέρειες από τη ρωσική πλευρά. Μια άλλη πηγή υποστηρίζει ότι το αεροπλάνο μετέφερε ρωσικούς πυραύλους και όχι αιχμαλώτους.

Οι καταγραφείς πτήσης θα δώσουν απαντήσεις

Επομένως, ένα ερώτημα είναι εάν οι Ουκρανοί γνώριζαν πράγματι τον χρόνο και τη διαδρομή του αεροσκάφους που οι Ρώσοι λένε ότι μετέφερε αιχμαλώτους σε σημείο ανταλλαγής, και επιπλέον εάν αυτές οι πληροφορίες θα είχαν μεταφερθεί σε μονάδες πρώτης γραμμής πέρα ​​από τα σύνορα.

Ωστόσο, οι δύο καταγραφείς πτήσης του αεροπλάνου θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις. Ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti την Πέμπτη ότι «και οι δύο συσκευές καταγραφής πτήσης - συσκευή καταγραφής παραμέτρων πτήσης και συσκευή εγγραφής φωνής - εντοπίστηκαν σε καλή κατάσταση και παραδόθηκαν στους ερευνητές.

Όμως υπάρχουν ήδη άλλες συνέπειες από αυτήν την καταστροφή.

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας, στη Μόσχα, ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν ήταν είτε αμερικανικής κατασκευής (συστήματα Patriot) ή γερμανικής κατασκευής (IRIS-T) που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία, χωρίς, ωστόσο, να προσφέρει κάποιο σχετικό αποδεικτικό στοιχείο.

Η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσει όπλα που έχουν χορηγηθεί από ξένους για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος και αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική απόκλιση από αυτήν την πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, το IRIS-T δεν θα είχε το βεληνεκές για να χτυπήσει το Ilyushin από το πλησιέστερο έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία, ενώ ένας πύραυλος Patriot που είχε αναπτυχθεί τόσο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία θα ήταν εντός εμβέλειας του αεροπλάνου.

Παραμένουν τα ερωτήματα

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι η ρωσική πυραυλική άμυνα στην περιοχή ήταν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού την Τετάρτη και ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε λίγο πριν την πτώση του αεροπλάνου. Ωστόσο, ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ είπε ότι αυτό συνέβη σε μια τοποθεσία στα δυτικά της πόλης, κάτι που θα το έβαζε τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα από το σημείο όπου συνετρίβη το Ilyushin.

Ένα άλλο στοιχείο που μπερδεύει είναι ότι σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων, οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι φυλάσσονταν μόνο από τρεις Ρώσους στο αεροπλάνο (πλην του πληρώματος). Ένας Ουκρανός πρώην αιχμάλωτος, ο Μαξίμ Κολεσνίκοβ, έγραψε στο X ότι όταν τον είχαν μεταφέρει με αεροπλάνο από το Bryansk στο Belgorod, υπήρχαν περίπου 20 στρατιωτικοί αστυνομικοί για 50 κρατούμενους.

Άρα αυτή η καταστροφή έχει ήδη πολλαπλές πολιτικές διαστάσεις και πολλά ακόμη αναπάντητα ερωτήματα. Γρήγορα μετατράπηκε σε ένα ακόμη επεισόδιο στον πόλεμο της παραπληροφόρησης.

Πόλεμος της παραπληροφόρησης

Ο Ντμίτρο Λούμπινετς, ο διαμεσολαβητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι «ο πόλεμος της παραπληροφόρησης δεν είναι λιγότερο σημαντικός από τη μάχη στο μέτωπο… Ο εχθρός είναι ύπουλος. Όλοι γνωρίζουμε ποιες τρομερές μεθόδους μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να αποσταθεροποιήσει την ουκρανική κοινωνία».

Πράγματι, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στη δήλωσή του ανέφερε ότι «διαπράττοντας αυτή την τρομοκρατική επίθεση, η ουκρανική ηγεσία έδειξε τα αληθινά της χρώματα – παραμέλησε τις ζωές των ίδιων των πολιτών της».

Γυναίκες καταθέτουν λουλούδια στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν στη συντριβή του αεροσκάφους Ιλιούσιν, την ΤετάρτηAssociated Press

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία σκότωσε τους δικούς της αιχμαλώτους πολέμου κατά τη διάρκεια ενός χτυπήματος σε στρατόπεδο στην Olenivka στο Ντόνετσκ πριν από 18 μήνες, ένας ισχυρισμός που κατόπιν εκτεταμένης ιατροδικαστικής έρευνας αποδείχθηκε εξαιρετικά αμφίβολος. Τότε, όπως πιθανότατα σε αυτήν την περίπτωση, δεν ήταν δυνατή καμία ανεξάρτητη επιτόπια ανάλυση.

Όμως, ένα μεγάλο ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος χωρίς αντιπυραυλική άμυνα που πλησιάζει το Belgorod θα ήταν ένας δελεαστικός στόχος για την Ουκρανία.

Θα ήταν επομένως μια πτήση υψηλού κινδύνου – εκτός εάν οι Ουκρανοί είχαν ενημερωθεί για τον σκοπό της, όπως ισχυρίστηκαν οι Ρώσοι. Συνολικά, τα ρωσικά αεροσκάφη Il-76 παραμένουν πολύ πέρα ​​από το βεληνεκές των ουκρανικών πυραύλων. Αυτή θα ήταν η πρώτη φορά μετά την πλήρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια που ένα από αυτά καταρρίφθηκε.

Όμως, οι Ουκρανοί έχουν επεκτείνει το εύρος και τη συχνότητα των επιθέσεων τους στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας drones, πυραύλους και δολιοφθορές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη έγκαιρης ανίχνευσης των Ρώσων, το A-50, πάνω από τη Θάλασσα του Αζόφ. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα συντρίμμια και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει απαντήσει στον ισχυρισμό. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν επαναχρησιμοποιήσει μια μπαταρία Patriot για να πραγματοποιήσουν αυτήν την επίθεση, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία επιβεβαίωση. Οι πύραυλοι Patriot έχουν γενικά βεληνεκές λίγο κάτω των 100 μιλίων.

Mysterious Russian plane crash raises more questions than answers / CNN