Στρατεύματα στα σύνορα με τη Φινλανδία συγκεντρώνει ο Πούτιν - Τι συμβαίνει
Ανανεώθηκε:
Στρατεύματα στα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσίας συγκεντρώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμαζόμενος για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για έναν πόλεμο με το ΝΑΤΟ, στον απόηχο των απειλών του εξαπέλυσε κατά της Φινλανδίας.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι ενισχύει τις στρατιωτικές της μονάδες στα βορειοδυτικά, όπου συνορεύει με τη Φινλανδία, την Εσθονία και τη Λετονία, και έχει σχηματίσει μια νέα στρατιωτική ζώνη - τη στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ - ως απάντηση στην απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.
Μιλώντας σε εκτενή συνέντευξη στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1, όπως αναφέρει ο Independent την Κυριακή (18/12), ο Πούτιν δήλωσε ότι τώρα «θα υπάρξουν προβλήματα με τη Φινλανδία και κατηγόρησε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ ότι σύρουν το Ελσίνκι στη συμμαχία».
Από την πλευρά της η Φινλανδία δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να τερματίσει δεκαετίες ουδετερότητας ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο ο ρωσικός στρατός αναδιαρθρώνεται και επεκτείνεται στα βορειοδυτικά υποδηλώνει ότι προετοιμάζεται για έναν «πιθανό μελλοντικό συμβατικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας εναντίον του ΝΑΤΟ».
Μάλιστα εκτιμά ότι η συνέντευξη του Ρώσου προέδρου στην κρατική τηλεόραση ήταν ενδεικτική της «εχθρικής πρόθεσης» του Κρεμλίνου προς τη συμμαχία και αποτελεί «αξιόπιστη και δαπανηρή απειλή για τη δυτική ασφάλεια».
Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για την Ουκρανία, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι «αν ο Πούτιν καταλάβει την Ουκρανία, δεν θα σταματήσει εκεί» και θα συνεχίσει να επιτίθεται σε χώρες του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα «αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν ρωσικά στρατεύματα».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ρώσου προέδρου ο οποίος υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν έχει «κανένα ενδιαφέρον» να πολεμήσει το ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν και οι στενότεροι συνεργάτες του στο Κρεμλίνο αρνούνταν ότι η Ρωσία είχε οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία - μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ο πρόεδρος διέταξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να επιτεθούν στη γειτονική χώρα.