ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σχέδιο «Ρουάντα» για τις ...ψήφους θέλουν και οι Χριστιανοδημοκράτες

Γερμανία: Σχέδιο «Ρουάντα» για τις ...ψήφους θέλουν και οι Χριστιανοδημοκράτες
Το ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Γενς Σπαν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Markus Schreiber

Έτοιμοι να βαδίσουν στα χνάρια του Ρίσι Σούνακ είναι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στη Γερμανία σε μία προσπάθεια να κερδίζουν τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται.

Συγκεκριμένα είναι πρόθυμοι να αλλάξουν την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου της χώρας, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων για την αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Ο Γενς Σπαν, όπως αναφέρει ο Guardian, από τα ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της μεταφοράς μελλοντικών προσφύγων σε τρίτες χώρες για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, όπως η Γκάνα και η Ρουάντα στην Αφρική, ή σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Μολδαβία και η Γεωργία.

Χώρες όπως το Μαρόκο και η Σενεγάλη έχουν επίσης προταθεί ως πιθανές τρίτες χώρες.

«Αν το κάναμε αυτό και το συνεχίζαμε με συνέπεια για τέσσερις, έξι, οκτώ εβδομάδες, θα βλέπαμε τον αριθμό των αιτούντων άσυλο να μειώνεται δραματικά», δήλωσε ο Σπαν, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU.

Ο Σπαν με τη δήλωσή του υπερασπιζόταν ένα 70σέλιδο έγγραφο θέσεων που παρουσίασε το CDU την περασμένη Δευτέρα (11/12), στο οποίο το κόμμα δήλωσε ότι αν ήταν στην κυβέρνηση θα πρότεινε τον περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο που έρχονται στη Γερμανία και τη μετακίνηση όσων εισέρχονται στην ΕΕ σε «ασφαλείς τρίτες χώρες», όπου θα εξετάζονταν οι αιτήσεις τους.

Με το βλέμμα στην κάλπη

Το CDU δεν έκρυψε τους στόχους του να ξανακερδίσει ψηφοφόρους από το ακροδεξιό εθνικιστικό AfD, το οποίο κατέχει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, με τη μετανάστευση, μαζί με τον πληθωρισμό να αποτελούν κορυφαία ζητήματα για πολλούς Γερμανούς και τα οποία είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στις εκστρατείες για τις περιφερειακές εκλογές του επόμενου έτους και τις ομοσπονδιακές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2025.

Ο Σπαν χαρακτήρισε τις τρίτες χώρες «ασφαλή λιμάνια» που «θα πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες».

Μιλώντας στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, ο Σπαν δήλωσε ότι το σχέδιο θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους πρόσφυγες που επιλέγουν «παράτυπους τρόπους» για να φθάσουν στη Γερμανία για να ζητήσουν άσυλο.

«Η Ρουάντα έχει δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμη να το κάνει αυτό, πιθανότατα και η Γκάνα. Θα πρέπει επίσης να είμαστε σε συζητήσεις για το θέμα αυτό με χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Γεωργία και η Μολδαβία», τόνισε ο Σπαν.

Ο ίδιος για να υπερασπιστεί τη θέση του αναφέρθηκε στη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες λέγοντας ότι δεν αναφέρει πουθενά ότι η προστασία των ανθρώπων από τον πόλεμο πρέπει να εξασφαλίζεται στην ΕΕ.

Αποστάσεις από την πολιτική Μέρκελ

Η θέση του CDU θεωρείται ως η προσπάθεια του κόμματος να ξεφύγει από την εποχή της Άνγκελα Μέρκελ, υπό την ηγεσία της οποίας η Γερμανία κατέγραψε περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015.

Το σύνθημά της «Wir schaffen das» (Θα τα καταφέρουμε) φαίνεται πλέον να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή θέση του CDU.

Ο διάδοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς, έχει τονίσει και εκείνος τη σημασία της μείωσης του αριθμού ρεκόρ των αιτήσεων ασύλου - ο οποίος τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους είχε αυξηθεί κατά 80% σε σύγκριση με πέρυσι - με τη θέσπιση ανώτατων ορίων στα επιδόματα, την ταχύτερη επεξεργασία των αιτήσεων και αυστηρότερους περιορισμούς στον αριθμό των αποδεκτών και στις χώρες προέλευσής τους.

Πάντως το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για θέματα ένταξης και μετανάστευσης της Γερμανίας έχει επανειλημμένα καλέσει τους υποστηρικτές της στρατηγικής να εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες εφαρμόζονται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εφαρμόσει την πρακτική αυτή.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έχει προτείνει την αποστολή αιτούντων άσυλο στην Αλβανία. Η Αυστρία έχει επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον της για ένα τέτοιο σχέδιο.