Δεν εγγυάται τίποτα για τους νέους μετανάστες στη Βρετανία ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit
Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι ευρωπαίοι μετανάστες που θα εγκατασταθούν στη Βρετανία από τώρα ως την επίσημη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν κατόπιν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Mail on Sunday ο Ντείβιντ Ντέβις ότι θα διαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες για να «εξασφαλιστεί ένας γενναιόδωρος διακανονισμός για τους ευρωπαίους μετανάστες που είναι παρόντες εδώ σήμερα και ένας γενναιόδωρος διακανονισμός για τους βρετανούς πολίτες» που ζουν σήμερα σε χώρες της ΕΕ, χωρίς όμως να προσφέρει τους ίδιους όρους στους νεοαφικνυόμενους μετανάστες.
Έκανε λόγο για «διάφορες δυνατότητες» προκειμένου να περιοριστεί μια ενδεχόμενη «μεγάλη αύξηση» των αφίξεων μεταναστών προερχόμενων από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το Brexit.
«Μπορεί να χρειαστεί να ανακοινώσουμε ότι η χορήγηση άδειας παραμονής επ' αόριστον (στο ΗΒ) θα έχει εφαρμογή μόνο πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία», ανέφερε ο Ντέιβις.
Η Βρετανία οφείλει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ έως ότου αποχωρήσει από αυτήν, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων, αλλά θα μπορεί κατόπιν να αποφασίζει ποιος θα παραμένει στη χώρα, κάτι που αφορά και πρόσωπα τα οποία μετανάστευσαν εκεί πριν από την έξοδό της.
Ο Ντέιβις επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι η διαδικασία του Άρθρου 50, που θα σηματοδοτήσει επίσημα τη βούληση της χώρας να εγκαταλείψει την ΕΕ, δεν θα κινηθεί πριν από τις αρχές του 2017. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα διαρκέσουν κατόπιν για δύο χρόνια το ανώτατο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις αρχές του 2019 το αργότερο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις πριν το Λονδίνο υπογράψει το Άρθρο 50, αλλά για τον Ντέιβις πρακτικά ο διάλογος είναι αναπόφευκτος.
«Δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε, απλώς να δούμε τι τους ενδιαφέρει», ανέφερε.