Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο Σούνακ λόγω του νομοσχεδίου Ρουάντα
Την πιο κρίσιμη εβδομάδα της πρωθυπουργίας του βιώνει ο Ρίσι Σούνακ καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με «εξέγερση» τόσο από την αριστερή όσο και από την δεξιά πτέρυγα του κόμματός του με αφορμή το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό Ρουάντα.
Οι βουλευτές θα αποφασίσουν την στάση τους το απόγευμα της Δευτέρας (11/12). Για να αποφύγει την ήττα στην ψηφοφορία της Τρίτης (12/12), ο Σούνακ θα πρέπει να διατηρήσει την εξέγερση κάτω από 56 αποχές ή 28 ψήφους κατά.
Αυτό δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη δημοτικότητά του στα τάρταρα και το κόμμα των Τόρις να βρίσκεται 20 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την εκδίωξη του πριν από τις εκλογές. Ορισμένοι βουλευτές επιθυμούν να επαναφέρουν είτε τον Μπόρις Τζόνσον είτε έναν σύμμαχο της Λιζ Τρας.
Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις στους κόλπους το κόμματος για να αποφευχθεί η απόρριψη του νομοσχεδίου το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση θα βάλει τέλος στις δικαστικές μάχες με στόχο να αποτραπεί η μεταφορά μεταναστών στη ανατολική Αφρική στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει το Ηνωμένο Βασίλειο με τη Ρουάντα.
Ανάμεσα σε εκείνους που πρωταγωνιστούν στις διαπραγματεύσεις είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον. Κατά του νομοσχεδίου στην παρούσα του μορφή τάσσεται ο Ρόμπερτ Τζένρικ πρώην στενός σύμμαχος του Σούνακ ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού μετανάστευσης την Τετάρτη (6/12). Μάλιστα το χαρτόφυλάκιό του μοιράστηκε στα δύο με τη Βρετανία να αποκτά δύο υπουργούς Μετανάστευσης έναν παράνομης και ένα σύννομης.
«Δεν θα υποστηρίξω αυτό το νομοσχέδιο, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να το διορθώσουμε και αυτό θέλω να κάνω τώρα», δήλωσε στο BBC την Κυριακή (10/12). «Με ενδιαφέρει αυτή η πολιτική επειδή με ενδιαφέρει η ασφάλεια των συνόρων και είμαι αποφασισμένος ότι μπορούμε να πείσουμε την κυβέρνηση και τους συναδέλφους στο κοινοβούλιο ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος».
Απέναντι στον Σούνακ και η πρώην πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν η οποία δήλωσε ότι η υπόσχεση του να «σταματήσει τις βάρκες» είναι το κλειδί για τη νίκη στις επόμενες εκλογές.
Αλλά το νομοσχέδιο για τη Ρουάντα, «δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε.
Καμπανάκι από τον γκουρού των δημοσκοπήσεων
Ζοφερή χαρακτήρισε την κατάσταση για τους Συντηρητικούς ο κορυφαίος γκουρού των δημοσκοπήσεων της χώρας.
Ο καθηγητής Τζον Κέρτις δήλωσε ότι το κόμμα του Σούνακ θα είναι «τυχερό να κερδίσει περισσότερες από 200 έδρες» και θα μπορούσε να δει ένα ακόμη χειρότερο αποτέλεσμα αν συνεχιστούν τα άσχημα δημοσκοπικά ποσοστά του.
«Αν αυτά τα μοτίβα επαναλαμβάνονταν σε γενικές εκλογές, το αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς θα μπορούσε να είναι πράγματι ζοφερό - ίσως και 130 έδρες, το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος», έγραψε στην εφημερίδα The Sunday Telegraph.
Το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη χειρότερο από τις 165 έδρες που έμειναν στους Συντηρητικούς το 1997, όταν το κόμμα, με επικεφαλής τότε τον Τζον Μέιτζορ, καταποντίστηκε από τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ - οι οποίοι κέρδισαν μια σαρωτική πλειοψηφία 179 εδρών.
Με τους Εργατικούς να απολαμβάνουν ένα σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα κοντά στις 20 μονάδες, Κέρτις δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν «σταματήσει να ακούνε» τους Συντηρητικούς στα μεγάλα θέματα.
Ο ειδικός σε θέματα εκλογών δήλωσε ότι φαίνεται πως το νομοσχέδιο για τη Ρουάντα «θα μπορούσε να διχάσει το κόμμα, όπως ακριβώς έκανε το 2019 η ατυχής συμφωνία της Μέι για το Brexit».
Για να καταλήξει: «Τα διχασμένα κόμματα σπάνια ευημερούν στις κάλπες. Συνεχίζοντας τις διαφωνίες τους με τον Σούνακ σχετικά με τη μετανάστευση, οι βουλευτές των Τόρις θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ενδεχομένως παίζουν με τη φωτιά».