ΚΟΣΜΟΣ

Σούνακ: Το σχέδιο «Ρουάντα» θα λειτουργήσει

Σούνακ: Το σχέδιο «Ρουάντα» θα λειτουργήσει
James Manning/Pool via AP

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ κάλεσε σήμερα Πέμπτη το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα να ενωθεί για να υποστηρίξει το σχέδιό του για την απέλαση αιτούντων άσυλο στην Ρουάντα .

Προειδοποίησε επίσης τους συναδέλφους του Τόρις ότι, αν προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίησή του, το σχέδιο θα καταρρεύσει, την ώρα που το κόμμα ερίζει επί της νέας εκδοχής του νομοσχεδίου.

Ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα της μονοετούς θητείας του καθώς προσπαθεί να αποτρέψει εξέγερση της δεξιότερης πτέρυγας των Τόρις που ζητά το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από τις διεθνείς συνθήκες και να χαράξει την δική του μεταναστευτική πολιτική. Η δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών ασκεί ασφυκτικές πιέσεις επί του βρετανού πρωθυπουργού για να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα προσφυγής αιτούντων άσυλο κατά των απελάσεων .

Λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται υπό την πίεση της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις και την κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο η χθεσινή παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ με το επιχείρημα ότι η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου δεν είναι αρκετά φιλόδοξη.

Καθώς ο πρωθυπουργός πασχίζει να περάσει το μεταναστευτικό σχέδιο από το κοινοβούλιο, ορισμένοι βουλευτές των Τόρις προβλέπουν ότι ο Ρίσι Σούνακ θα αντιμετωπίσει αμφισβήτηση της ηγεσίας του.

Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης Σουέλα Μπράβερμαν, εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας, ζήτησε με δηλώσεις της από τον Ρίσι Σούνακ «να αλλάξει κατεύθυνση» και να τροποποιήσει το νομοσχέδιο «που είναι καταδικασμένο να αποτύχει».

James Manning/Pool via AP

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σούνακ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στην Ρουάντα «θα λειτουργήσει», ενώ προειδοποίησε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε νέα έκπτωση στο κεφάλαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο νομοσχέδιο, η Ρουάντα θα αποχωρήσει από την συμφωνία «και τότε δεν θα έχουμε πια πού να στείλουμε κανέναν... Αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι είναι να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο».

«Θα τα απογειώσουμε αυτά τα αεροπλάνα. Θα αποθαρρύνουμε τους παράνομους μετανάστες να έρθουν εδώ και θα σταματήσουμε επιτέλους τα σκάφη» που διασχίζουν την Μάγχη, επέμεινε κατά την συνέντευξη Τύπου ο Ρίσι Σούνακ.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται τρεις εβδομάδες αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλής τόπος για να σταλούν οι άνθρωποι που φθάνουν στο βρετανικό έδαφος με μικρά σκάφη διασχίζοντας την Μάγχη και ότι το σχέδιο παραβιάζει το βρετανικό και το διεθνές δίκαιο.

Το κείμενο που παρουσιάσθηκε σήμερα στους βουλευτές είναι η τρίτη εκδοχή ενός επίμαχου νομοσχεδίου που κατατέθηκε αρχικά από τον Μπόρις Τζόνσον και έκτοτε έχει επανειλημμένως απορριφθεί από την δικαιοσύνη.

Σήμερα Πέμπτη ο βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το κείμενο απαντά στις ανησυχίες του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανένα ξένο δικαστήριο να μπλοκάρει αυτές τις πτήσεις. Αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου επιλέξει να επέμβει κατά της βούλησης του δικού μας κυρίαρχου κοινοβουλίου, θα κάνω ό,τι πρέπει ώστε να επιτραπούν αυτές οι πτήσεις», είπε ο Σούνακ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα μετατρέψει την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο σε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία προσπάθεια για την συσπείρωση των Τόρις, αφού η άρση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου θα άνοιγε τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Η πρώτη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Πάντως, ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δηλώνουν για πρώτη φορά από την είσοδό του στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν από έναν χρόνο ότι ο Ρίσι Σούνακ μπορεί να αντιμετωπίσει αμφισβήτηση της ηγεσίας του.