Μπλίνκεν: Υπάρχει χάσμα στην πρόθεση του Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους και των αποτελεσμάτων
Ανανεώθηκε:
Χάσμα μεταξύ της πρόθεσης του Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους και των αποτελεσμάτων στη Γάζα βλέπουν οι Αμερικανοί όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
«Βρισκόμαστε εδώ σχεδόν μια εβδομάδα μετά την έναρξη αυτής της εκστρατείας στο νότο, μετά το τέλος της ανθρωπιστικής παύσης, παραμένει επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να δώσει έμφαση στην προστασία των αμάχων», δήλωσε ο Μπλίνκεν την Πέμπτη (7/12) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.
«Και παραμένει ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτό ακριβώς που είπα όταν ήμουν εκεί, την πρόθεση για την προστασία των αμάχων, και τα πραγματικά αποτελέσματα που βλέπουμε στο έδαφος», είπε.
«Υπάρχουν ορισμένα πράγματα στα οποία πιστεύουμε ότι θα ήταν σημαντικό να επικεντρωθούμε πραγματικά όχι μόνο στην ύπαρξη των ασφαλών περιοχών, αλλά και στη διασφάλιση ότι οι επικοινωνίες είναι τέτοιες ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν πού μπορούν να πάνε, πότε μπορούν να πάνε εκεί με ασφάλεια, καθιστώντας πολύ σαφές πότε ισχύουν οι περίοδοι που μπορούν να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν με τους Ισραηλινούς σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένης της συνομιλίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου για την προστασία των αμάχων.
«Το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πριμοδοτήσει την προστασία των αμάχων και να μεγιστοποιήσει την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε.
Η τοποθέτηση Μπλίνκεν ήρθε καθώς αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν ότι τουλάχιστον 17.177 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του στον παράκτιο θύλακα σε αντίποινα για τη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Η συντριπτική πλειονότητα των νεκρών στη Γάζα -περίπου το 70%- ήταν γυναίκες και παιδιά. Περισσότεροι από 46.000 έχουν τραυματιστεί.
Υπολογίζεται ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα, που αντιπροσωπεύουν το 85% του πληθυσμού. Πολλοί στερούνται ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, νερό, αξιοπρεπή στέγη και εγκαταστάσεις υγιεινής, καθώς και ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.