Καμπανάκι από την ΕΕ για κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων
Ανανεώθηκε:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, προειδοποίησε η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.
«Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ», σχολίασε η Γιόχανσον προσερχόμενη σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε στην επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το Σάββατο στο Παρίσι, από την οποία σκοτώθηκε ένας Γερμανός τουρίστας και τραυματίστηκαν δύο ακόμη άνθρωποι, αλλά και σε προηγούμενα περιστατικά.
Η Γιόχανσον επεσήμανε ότι «θα διατεθούν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την προστασία, για παράδειγμα, των χώρων λατρείας».
Ήδη, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας, υπό τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων ενόψει της εορταστικής περιόδου, καθώς έχει παρατηρηθεί αύξηση του αντισημητισμού.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν ακόμα σήμερα για την ασφάλεια στην ΕΕ υπό το φως των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται επίσης η ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης του μπλοκ.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προ ημερών σύσταση προς τα κράτη μέλη της ζώνης Σένγκεν να περιορίσουν τη χρήση συστηματικών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε εξαιρετικές καταστάσεις, προτιμώντας τους κινητούς ελέγχους στην επικράτεια και αυξάνοντας τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
Στα κράτη μέλη συστήνεται ακόμα να εντείνουν τη συνεργασία τους στον χώρο Σένγκεν με τα κράτη μέλη που επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους, καθώς και με τα κράτη μέλη που πλήττονται από αυτούς τους ελέγχους.
Οι συστάσεις της Επιτροπής, οι οποίες καλύπτουν οκτώ τομείς, προωθούν εναλλακτικά μέτρα για την αντικατάσταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών σε περίπτωση επανεισαγωγής των ελέγχων.