ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες βάζουν πόδι στη νότια Γάζα - Οι μεγάλες προκλήσεις

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες βάζουν πόδι στη νότια Γάζα - Οι μεγάλες προκλήσεις
AP Photo/Leo Correa

Η επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα έχει ήδη ξεκινήσει με τους Ισραηλινούς να στρέφουν τώρα τα πυρά τους και την προσοχή τους και στο Νότο ενώ συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων έχουν παγώσει. 

Η επιβεβαίωση για την έναρξη των επιχειρήσεων από ξηρά και αέρα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ήρθε από τα χείλη του αρχηγού του επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) αντιστράτηγου Χέρτζι Χαλεβί.

Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι από την έναρξη του πολέμου ο Ισραηλινός στρατός από την έναρξη του πολέμου έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων.

Μιλώντας σε στρατιώτες στη Μεραρχία της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, ο Χαλεβί είπε ότι «χθες, σήμερα, σκοτώσαμε διοικητές ταγμάτων της Χαμάς, διοικητές λόχων και πολλούς πράκτορες. Και χθες το πρωί ξεκινήσαμε την ίδια κίνηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

«Δεν θα είναι λιγότερο ισχυρή από τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα, δεν θα έχει λιγότερα αποτελέσματα. Οι διοικητές της Χαμάς θα συναντήσουν τις IDF παντού», πρόσθεσε ο Χαλεβί.

«Έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε με τον πιο εμπεριστατωμένο τρόπο, όπως το κάναμε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το κάνουμε και τώρα στο νότιο τμήμα και επίσης συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τα επιτεύγματα στο Βορρά», κατέληξε.

Ισραηλινά τανκς σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν αναπτυχθεί στη νότια Γάζα, βόρεια του Χαν Γιουνίς. Η Χαμάς έχει επίσης ισχυριστεί ότι συγκρούστηκε με στρατεύματα στην περιοχή.

Η απόφαση κρύβει προκλήσεις

Η απόφαση των Ισραηλινών να διευρύνουν το μέτωπο κρύβει μεγάλο ρίσκο καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας έχει ήδη συνωστιστεί στο νότο.

Πολλοί είχαν μετακινηθεί νότια από πόλεις ή κωμοπόλεις όπως η πόλη της Γάζας και τώρα ενημερώνονται ότι πρέπει να μετακινηθούν ξανά, νοτιότερα, στην περιοχή του περάσματος της Ράφα που συνορεύει με την Αίγυπτο, ή στην άγονη παράκτια λωρίδα του αλ Μαουάσι.

Σύμφωνα με το ισραηλινό σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μετακινούνται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, έχουν χωρίσει τη Γάζα σε αριθμημένα τετράγωνα και οι άνθρωποι που ζουν εκεί, θεωρητικά, θα ενημερώνονται πότε να μετακινηθούν πριν αρχίσουν οι βομβαρδισμοί.

Το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις ισραηλινές υποδείξεις είναι άγνωστο.

Μάλιστα οι Ισραηλινοί έχουν ήδη ρίξει φυλλάδια με έναν κωδικό QR που συνδέεται με έναν διαδραστικό χάρτη με τις αριθμημένες συνοικίες σημειωμένες σε αυτόν. Το πως οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του κωδικού καθώς το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ένα άλλο θέμα. Εξάλλου η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι μικρότερο πρόβλημα καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό.

Αποκαλυπτικές της διεθνούς ανησυχίας είναι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν: «Το μάθημα που πρέπει να πάρει κανείς δεν είναι ότι έχει σίγουρη τη νίκη σε έναν πόλεμο στον αστικό ιστό, αν προστατεύει τους αμάχους. Το μάθημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να κερδίσει έναν πόλεμο στην πόλη παρά μόνο αν προστατεύει τους αμάχους», τόνισε.

«Σε αυτό το είδος μάχης, το κέντρο βάρους είναι ο άμαχος πληθυσμός. Και αν τον σπρώξετε στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάτε μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα», πρόσθεσε, πιστεύοντας ότι «όπως η Χαμάς, το Ισλαμικό Κράτος ήταν βαθιά ριζωμένο σε αστικές περιοχές», πρόσθεσε.

Υπό το φως των έντονων αμερικανικών αντιδράσεων που εξέφρασαν οι ΗΠΑ και δια στόματος 'Αντονι Μπλίνκεν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή το Τελ Αβίβ σύμφωνα με διπλωματική πηγή «επικαιροποίησε» και «έκανε τροποποιήσεις» στα σχέδιά του για την επέκταση των επιχειρήσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η ίδια πηγή πρόθεσε ότι αυτό θα γίνει προφανές τις επόμενες μέρες. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι θα επανεξέταζε το είδος της βοήθειας που θα παρέχει στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το Ισραήλ αποφάσισε να συνεχίσει την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με τους ίδιους ρυθμούς όπως και την περίοδο της εκεχειρίας.

Επιμένουν για την ορθότητα της στρατηγικής τους οι Ισραηλινοί

Υπερμαμυνόμενος της απόφασης της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ υποστήριξε ότι η αναζωπύρωση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την επιστροφή των ομήρων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, ο οποίος τονίζει η χερσαία επιχείρηση των IDF στη νότια Γάζα θα είναι πιο δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαιρετικά πυκνό πληθυσμό αμάχων, ειδικά λόγω εκείνων που διέφυγαν από τις μάχες στη βόρεια Γάζα.

«Η εκκένωση των αμάχων στη νότια Γάζα θα είναι πολύ πιο περίπλοκη», λέει ο Κοέν σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Καναλιού 12. «Αυτό δεν μας δίνει πολλά περιθώρια για να παίξουμε».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν η Χαμάς δεν θα μας πυροβολεί καθόλου... και όταν δεν θα έχει πλέον στρατιωτικές δυνατότητες».

Μάλιστα είναι «πεπεισμένος... ότι υπήρχε ένα πράγμα που έπεισε τη Χαμάς να μας μιλήσει, το οποίο είναι η μαζική αεροπορική και χερσαία επιχείρηση των IDF», και ως εκ τούτου πιστεύει ότι η επιστροφή στις μάχες είναι το «σωστό» για να επιστρέψουν οι υπόλοιποι όμηροι, «και δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι και ο τελευταίος όμηρος να είναι στα χέρια μας».

Τη δική του θέση για την εξέλιξη της σύγκρουσης είχε εκφράσει λίγο πριν πεθάνει ο Χένρι Κίσινγκερ. «Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να συμπαρασύρει και άλλες αραβικές χώρες υπό την πίεση της κοινής γνώμης τους», είπε στη γερμανική τηλεόραση. «Και τότε θα είμαστε πάλι εκεί που ήμασταν το 1973», κατέληξε.

Ο Κίσινγκερ υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια εκείνης της σύγκρουσης.

Το σχέδιο της Χαμάς υπήρχε από το 2016

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η Χαμάς ετοίμασε ένα επιχειρησιακό σχέδιο το 2016 για μια μαζική διείσδυση στο νότιο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε πόλεις και κιμπούτς και μαζικών απαγωγών, όπως αναφέρει το Κανάλι 12.
Το σχέδιο περιήλθε στην κατοχή του κλάδου στρατιωτικών πληροφοριών των IDF τον Μάρτιο του 2018, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το σχέδιο του Οκτωβρίου 2016 προέβλεπε την καταστροφή της βάσης της Ταξιαρχίας Γάζας των IDF στο Ρείμ, την εισβολή στη συνοριακή πόλη Σντερότ και σε πολλά κιμπούτς της Γάζας και την απαγωγή μεγάλου αριθμού ανθρώπων - όλα αυτά που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει η έκθεση χωρίς πηγές.

Το σχέδιο, το οποίο όριζε ότι η εισβολή θα πραγματοποιούνταν το φθινόπωρο, φέρεται επίσης να περιείχε διάφορα σχέδια που δεν εφαρμόστηκαν την 7η Οκτωβρίου. Όπως η διατήρηση των κατακτημένων εδαφών για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και της ενεργοποίησης "πυρήνων εν υπνώσει" στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Επίθεση και από τους αντάρτες Χούτι

Σε μία άλλη εξέλιξη οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν ανακοίνωσαν την Κυριακή (3/12) ότι επιτέθηκαν σε δύο πλοία στα ανοιχτά των ακτών τους, προσθέτοντας ότι έγιναν στόχος για τον πόλεμο στη Γάζα.

Επιβεβαίωση ότι τα δύο πλοία έχουν σχέση με το Ισραήλ δεν υπήρξε. Νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι ένα αντιτορπιλικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το USS Carney, και ορισμένα εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση.

Ο βρετανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι υπήρξε επίθεση με drone και εκρήξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.