ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή - Κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις οι Ισραηλινοί

Επικίνδυνη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή - Κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις οι Ισραηλινοί
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν το Χαν Γιουνίς με κάθε μέσο AP Photo/Fatima Shbair

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς και την αποτυχία επανέναρξής της στο Κατάρ με το Τελ Αβίβ να πλήττει περισσότερους από 400 στόχους μέσα σε ένα 24ωρο από ξηρά, θάλασσα και αέρα και τον Εμανουέλ Μακρόν να κάνει λόγο για κίνδυνο δεκαετούς πολέμου.  

Αποκαλυπτικό είναι ότι ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ο οποίος επισκέφθηκε ισραηλινές θέσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού (IDF) πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε περιοχές όπου δεν είχαν παρουσία πριν ενώ προανήγγειλε ότι οι επιθέσεις αυτές θα ενταθούν.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, έχουμε επίσης επιχειρήσει σε περιοχές όπου δεν επιχειρούσαμε τον περασμένο μήνα και αυτό θα ενταθεί», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό με προσαρμογή στις μοναδικές συνθήκες της περιοχής στην οποία πολεμάμε, οι οποίες είναι διαφορετικές από τις περιοχές στις οποίες πολεμούσαμε πριν. Θα υπάρξουν ακριβείς και στοχευμένες βολές».

Πληροφορίες θέλουν την επόμενη φάση της ισραηλινής επίθεσης να επικεντρωθεί στη νότια Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει μετά τη φυγή τους από το βορρά.

Κάτοικοι στο Χαν Γιουνίς ανέφεραν ότι υπέστη τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό από την έναρξη του πολέμου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι κρύβονται μέλη της ηγεσίας της Χαμάς. Μάλιστα οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών της πόλης έχουν ήδη λάβει εντολή από τον ισραηλινό στρατό να μετακινηθούν στη Ράφα.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μία ακόμη χερσαία επιχείρηση από τους Ισραηλινούς με ό,τι αυτό θα σημάνει και για εκείνους και για τους κατοίκους της πολύπαθης Λωρίδας της Γάζας.

Στο μεταξύ η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι πραγματαοποίησε πλήγμα κατά μιας ομάδας Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν ανεπτυγμένη στα βορειοδυτική της πόλης της Γάζας στην περιοχή Αλ Ταουάν «με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες».

Καμπανάκι Μακρόν - ανησυχία από διεθνή κοινότητα

Η επανέναρξη των εχθροπραξιών προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να τονίζει από το Ντουμπάι και τη σύνοδο για το κλίμα ότι η κατάσταση απαιτεί διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας εκεχειρίας διαρκείας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Μάλιστα κάλεσε το Ισραήλ να διευκρινίσει τους στόχους του ως προς την Χαμάς.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους τους και ο τελικός τους στόχος: η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, νομίζει κανείς ότι είναι πιθανός; Αν αυτός είναι ο στόχος τότε ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχει και η θέση του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Ομπέρτ ο οποίος προειδοποιεί ότι αν η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται να πει στον κόσμο τι οραματίζεται για τη Γάζα στο «επόμενο στάδιο», μετά τη Χαμάς, δεν θα της δοθεί χρόνος από τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να ολοκληρώσει «αυτό το στάδιο», καταστρέφοντας τη Χαμάς.

Αυτό που θα μπορούσε να δώσει στο Ισραήλ «λίγο χρόνο και υπομονή από τη διεθνή κοινότητα» είναι, πρώτον, «να ξεκαθαρίσει ότι στο τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης, όταν η Χαμάς ηττηθεί» το Ισραήλ θα αποχωρήσει από τη Γάζα: «Δεν έχουμε καμία επιλογή να παραμείνουμε και δεν μας ενδιαφέρει να το κάνουμε». Και δεύτερον, να παρουσιάσει την «εικόνα» του Ισραήλ για τη Γάζα μετά τον πόλεμο, όπως οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα έχουν επανειλημμένα πιέσει το Ισραήλ να κάνει.

Τι θα γίνει με τους ομήρους

Η διεθνής ανησυχία είναι μεγάλη ειδικά μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας και την αποχώρηση των διαπραγματευτών της Μοσάντ από το Κατάρ με εντολή Νετανιάχου όταν φάνηκε ότι δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας.

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι ασαφές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι τέλους. Η κυβέρνησή του είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη λήξη της εκεχειρίας ότι σκόπευε τελικά να στρέψει την προσοχή της στο νότιο τμήμα του θύλακα μετά την επανάληψη των μαχών.

Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, κατέστησε σαφές στο Ισραήλ ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από τη βόρεια Γάζα.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να συντριβεί η Χαμάς, και μπορεί να είναι πολύ πιο σφοδρός αυτή τη φορά.

Θολό είναι το τοπίο για το αν θα υπάρξει νέα εκεχειρία. Με περισσότερους από 100 ομήρους να βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία της Χαμάς, θα μπορούσε θεωρητικά να αναβιώσει για αρκετές ημέρες, αν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν να παρατείνουν κατά μία ημέρα για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.

Ήδη οι οικογένειες των ομήρων αλλά και αρκετοί από τους Ισραηλινούς που απελευθερώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ζητούν να συναντηθούν άμεσα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αγκάθι είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι όμηροι είναι άνδρες και στρατιωτικό προσωπικό και η Χαμάς λέγεται ότι αντιτίθεται στην απελευθέρωσή τους υπό τους ίδιους όρους.

Ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε από τη Ράφα

Το Ισραήλ έκανε γνωστό ότι θα διευκολύνει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες της Γάζας παρά την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Πολλά φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα στη βόρεια Γάζα συνεχίζουν να συγκρούονται με ενόπλους της Χαμάς.

Πενήντα πέντε φορτηγά με φάρμακα και τρόφιμα και τρία φορτηγά με καύσιμα εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα το Σάββατο (2/12), δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του περάσματος της Ράφα Βαέλ Αμπού Ομάρ.

Την διέλευση επιβεβαίωσε και η Ερυθρά Ημισέληνος.

Θύμα του πολέμου και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Βηθλεέμ

Χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο θα γιορτάσεια τα φετινά Χριστούγεννα η Βηθλεέμ.

Τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου οι ηγέτες των εκκλησιών συναντώνται κάθε χρόνο στην Βηθλεέμ για να κηρύξουν την έναρξη του σαρανταήμερου πριν από τα Χριστούγεννα, κάτι που συγκεντρώνει συνήθως πολλούς τουρίστες.

Φέτος όμως οι δρόμοι και οι πλατείες στην πόλη αυτή που είναι χτισμένη πάνω σε έναν λοφίσκο είναι σχεδόν άδειες.

«Ποτέ δεν έχουμε δει έτσι την Βηθλεέμ, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πόλη είναι άδεια, είναι θλιβερό» λέει Reuters ο πατήρ Ιμπραχήμ Φαλτάς, ένας Φραγκισκανός μοναχός, μπροστά από τον Ναό της Γέννησης.