Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο
Ανανεώθηκε:
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα τη μερική άρση της στρατιωτικής συμφωνίας που είχε κάνει με την Πιονγκγιάνγκ το 2018 μετά την ανακοίνωση του βόρειου γείτονά της ότι έθεσε σε τροχιά ένα κατασκοπευτικό δορυφόρο, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ότι αν προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια θα υπάρξουν αντίποινα.
Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από ανεξάρτητη πηγή η επιτυχής έκβαση της αποστολής, τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν χθες σκηνές από την εκτόξευση του πυραύλου που μετέφερε το δορυφόρο, την οποία παρακολουθούσε ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Παράλληλα, ενημέρωσαν ότι στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλοι δορυφόροι που θα τεθούν σε τροχιά.
Η Συνολική Στρατιωτική Συμφωνία του 2018, που επετεύχθη μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, είχε σαν σκοπό να προλαμβάνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών μέσω υιοθέτησης μέτρων οικοδόμησης στρατιωτικής εμπιστοσύνης στη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα. Προέβλεπε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων κατά μήκος των συνόρων των δύο κρατών, τη διακοπή της εναέριας επιτήρησης των συνόρων, την αναστολή πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά και τη μείωση των ναρκοπεδίων και των φυλακίων στις δύο πλευρές των συνόρων.
Η Σεούλ ανακοίνωσε ότι αίρεται το τμήμα της συμφωνίας που αφορά στην εναέρια επιτήρηση των στρατιωτικών κινήσεων της Βόρειας Κορέας στα σύνορα, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, αφού θεωρείται βέβαιο ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιδράσει με την ανακοίνωση νέων μέτρων.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Χέο Ταε-κιούν τόνισε ότι «η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ δεν αποτελεί μόνο μια σαφή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και μια σοβαρή πρόκληση που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εκδώσει στο παρελθόν ψηφίσματα που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να προχωρά σε προγράμματα θέσης δορυφόρων σε τροχιά, θεωρώντας ότι πρόκειται για συγκεκαλυμένες δοκιμές της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύσσει η ερμητικά κλειστή χώρα.