Οι Ισραηλινοί έδωσαν διορία μιας ώρας για να εκκενωθεί το νοσοκομείο Αλ Σίφα
Εντολή για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα σε διάστημα μιας ώρας έδωσαν οι Ισραηλινοί.
Αυτό ανέφερε το Σάββατο (18/11) δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί.
Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη τους έχουν ενταθεί.
Το Ισραήλ δηλώνει ότι η Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως στρατιωτική βάση.
Το νοσοκομείο Αλ Σίφα - το μεγαλύτερο της Γάζας - έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις για την εκκένωση του νοσοκομείου προς τα νότια, ωστόσο οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου λένε ότι πολλοί από τους ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.
Την Παρασκευή (17/11), οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα νέες εικόνες που δείχνουν ένα φρεάτιο σήραγγας που βρέθηκε στο νοσοκομειακό συγκρότημα.
Επιπλέον, ο στρατός δήλωσε ότι ανέσυρε τα πτώματα δύο Ισραηλινών ομήρων που απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από την περιοχή του νοσοκομείου.
Πέρασε φορτίο καυσίμων στη Γάζα
Σε μία άλλη εξέλιξη ένα πρώτο φορτίο καυσίμων έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας μετά το πράσινο φως που έδωσε το Ισραήλ, με στόχο να ξανατεθούν σε λειτουργία οι γεννήτριες που ηλεκτροδοτούν νοσοκομεία και δίκτυα τηλεπικοινωνιών στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, το Ισραήλ ενέκρινε την είσοδο καθημερινά δύο βυτιοφόρων στην Λωρίδα της Γάζας. Η Παλαιστινιακή Αρχή, υπεύθυνη για τον τερματικό σταθμό της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/11), το βράδυ ότι 17.000 λίτρα καυσίμου παραδόθηκαν για να τροφοδοτήσουν τις γεννήτριες της εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Γάζας.
Το Ισραήλ αρνείτο μέχρι τώρα να επιτρέψει την είσοδο καυσίμου στον παλαιστινιακό θύλακα, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.
Ο πληθυσμός που έχει παγιδευτεί στον μικρό θύλακα λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τον οποίο πυροδότησε η αιματηρή επίθεση μαχητών του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, αντιμετωπίζει «άμεσο κίνδυνο λιμού», προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ.