«Δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε τη Γάζα» απαντά το Ισραήλ στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ
Ανανεώθηκε:
Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας ή να την θέσει υπό τον έλεγχό του «για πολύ καιρό», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, απαντώντας στις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ, που ήρθαν μετά την δήλωση Νετανιάχου για ότι η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα επ’ αόριστον, μετά το τέλος του πολέμου.
Χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι,αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα Τετάρτη (8/11) προειδοποίησαν ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να καταλάβει τη Γάζα».
Απαντώντας σε αυτές τις προειδοποιήσεις, ο ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον αργά το βράδυ της Τρίτης, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος τόνισε: «Εκτιμούμε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις μας είναι αποτελεσματικές και επιτυχημένες και θα συνεχίσουμε τις πιέσεις».
«Δεν θα είναι για απεριόριστο διάστημα, ούτε για πάντα», πρόσθεσε.
Μπλίνκεν: Μπορεί να υπάρξει μεταβατική περίοδος μετά τον πόλεμο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να καταλάβει τη Γάζα», αλλά «μπορεί να υπάρξει ανάγκη για κάποια μεταβατική περίοδο στο τέλος της σύγκρουσης» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η αναφορά του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη για «μεταβατική περίοδο» ήρθε ως απάντηση στα σχόλια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ότι το Ισραήλ θα έχει τη «συνολική ευθύνη ασφάλειας στη Γάζα» για «αόριστο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς.
Ο Μπλίνκεν είπε ότι άκουσε από Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι «δεν έχουν καμία πρόθεση να καταλάβουν ξανά τη Γάζα και να διατηρήσουν τον έλεγχο της περιοχής».
Ο Μπλίνκεν επανέλαβε τους όρους των Ηνωμένων Πολιτειών για «διαρκή ειρήνη και ασφάλεια» στη Γάζα μετά τον πόλεμο, τονίζοντας ότι το έδαφός της δεν θα συρρικνωθεί ή να καταληφθεί.
«Είναι επιτακτική ανάγκη ο παλαιστινιακός λαός να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Τόκιο.
«Το μόνο ερώτημα είναι, αν υπάρχει κάποια μεταβατική περίοδος που μπορεί να χρειαστεί. Και ποιοι μπορεί να είναι οι μηχανισμοί που θα μπορούσατε να θέσετε σε εφαρμογή για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ασφάλεια. Αλλά είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι δεν θα γίνει εκ νέου κατάληψη, όπως είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι δεν υπάρχει μετατόπιση του παλαιστινιακού πληθυσμού», είπε.
«Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, πρέπει να δούμε και να φτάσουμε σε, ουσιαστικά, ενότητα διακυβέρνησης όταν πρόκειται για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, και τελικά για ένα παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.