ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Για «κίνδυνο στην Ευρώπη» προειδοποιεί ο Νετανιάχου - Νέες απειλές της Χαμάς στις ΗΠΑ

Φωτιά και καπνός υψώνεται από κτήρια στην πόλη της Γάζας, έπειτα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές Abed Khaled / AP

«Κομμένη στα δύο» και πλήρως περικυκλωμένη είναι η πόλη της Γάζας από τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες και οι βομβαρδισμοί. Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμήνυσε ότι «εάν η Μέση Ανατολή πέσει στον άξονα του τρόμου, τότε η Ευρώπη θα είναι η επόμενη», την ώρα που στέλεχος της Χαμάς εξαπέλυσε νέες απειλές κατά των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «έχουν βρώμικα σχέδια». 

Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να αναφέρει ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον Λίβανο.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram ότι εκτόξευσαν 16 πυραύλους προς τη Ναχιρίγια και τη νότια Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να έχουν ουσιαστικά αποκόψει την πόλη της Γάζας από τα νότια, όπως δείχνουν νέες δορυφορικές εικόνες του Planet Labs.

Μάλιστα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα στρατεύματα αναμένεται να εισέλθουν με δυνάμεις στην πόλη της Γάζας μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Νετανιάχου: «Η επόμενη θα είναι η Ευρώπη»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έστειλε νέο μήνυμα για τον πόλεμο της χώρας του με τη Χαμάς, μιλώντας σε ξένους πρεσβευτές στην Ιερουσαλήμ.

«Ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς δεν είναι μια τοπική μάχη. Η νίκη μας είναι η δική σας νίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι «εάν η Μέση Ανατολή πέσει στον άξονα του τρόμου, η Ευρώπη θα είναι η επόμενη. Και κανείς δεν θα είναι ασφαλής».

«Η βαρβαρότητα καθοδηγείται από έναν ευρύτερο άξονα τρόμου», υποστήριξε. «Ο άξονας του τρόμου καθοδηγείται από το Ιράν. Περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και τα άλλα τσιράκια τους», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι «αφού το Ισραήλ καταστρέψει τη Χαμάς, θα προσφέρει στον λαό της Γάζας ένα πραγματικό μέλλον, ένα μέλλον υπόσχεσης και ελπίδας».

Aπειλεί η Χαμάς: «Οι ΗΠΑ έχουν βρώμικα σχέδια»

Την ίδια ώρα, ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο δήλωσε σήμερα ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα παραμείνει στη Λωρίδα της Γάζας και δεν πρόκειται να δεχθεί μια «κυβέρνηση του Βισύ» σε αυτόν τον θύλακα που ελέγχει.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος του πολέμου του στη Γάζα είναι «να αφανίσει τη Χαμάς», σε απάντηση για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τη Χαμάς.

«Σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Χαμάς θα εξαφανιστεί (λέω ότι) θα παραμείνει σταθερά στη συνείδηση (…) του λαού μας και καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα μπορεί να την εξαλείψει ή να την περιθωριοποιήσει», είπε ο Ουσάμα Χαμντάν, επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ο λαός μας δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιβάλουν τα σχέδιά τους που στοχεύουν στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης που βολεύει τις ίδιες και τον κατακτητή (σ.σ. το Ισραήλ) και ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια νέα κυβέρνηση του Βισύ», συνέχισε, κάνοντας αναφορά στο φιλοναζιστικό καθεστώς της κατεχόμενης Γαλλίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι ΗΠΑ έχουν “βρώμικα σχέδια”. Ο λαός της Γάζας δεν θα μείνει σιωπηλός αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει την “συνεργασία με τους εποίκους”» πρόσθεσε αναφερόμενος στο Ισραήλ. «Θέλουμε μία ανεξάρτητη χώρα με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Τρίτη, μιλώντας στο Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι «κάποια στιγμή» η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και ότι τρίτα μέρη θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου. «Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Παλαιστίνης», δήλωσε την Κυριακή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Η Παλαιστινιακή Αρχή εκδιώχθηκε από τη Γάζα το 2007.

Οι τελευταίες παλαιστινιακές εκλογές στη Γάζα έγιναν το 2006 και τις κέρδισε η Χαμάς. Καθώς, παρά τη νίκη της, δεν μπορούσε να ασκήσει πραγματική εξουσία, η ισλαμιστική οργάνωση έθεσε δια της βίας τη Λωρίδα της Γάζας υπό τον έλεγχό της το επόμενο έτος, εκδιώκοντας τις υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Ισραήλ είχε καταλάβει τον θύλακα το 1967 και αποχώρησε από αυτόν το 2005.

ΥΠΕΞ Ιράν: Οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα ότι επιδιώκουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει μήνυμα στο Ιράν τις προηγούμενες τρεις ημέρες λέγοντας ότι επιδιώκουν την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Ωστόσο στην πράξη δεν είδαμε τίποτα παρά μόνο την υποστήριξή τους στη γενοκτονία στη Γάζα», πρόσθεσε ο Αμιραμπντολαχιάν.

Γερμανία: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή

Στη λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη εμμένει η γερμανική κυβέρνηση, τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι Παλαιστίνιοι και το Ισραήλ έχουν δικαίωμα να περιμένουν από τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει πώς θα μπορούσε να είναι μια λύση για την ειρήνη, ανεξαρτήτως του πόσο μακριά στο μέλλον βρίσκεται κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, τονίζοντας ότι «τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει προκύψει κάποια καλύτερη ιδέα» από τη λύση των δύο κρατών, με διεθνή αναγνώριση του Ισραήλ και ενός κράτους της Παλαιστίνης.

Στη σημερινή συγκυρία ωστόσο, παραδέχθηκε ο κ. Χεμπεστράιτ, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι θα επρόκειτο για μια λύση που θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα. «Παρόλα αυτά, είναι αναγκαία αυτή η προοπτική για την επόμενη μέρα, όσο δύσκολο και αν είναι να το φανταστεί κανείς αυτή τη στιγμή».

Το Βερολίνο ζητά από το Ισραήλ να διαφυλάξει την ελευθερία του Τύπου

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε νωρίτερα σήμερα από το Ισραήλ να διαφυλάξει την ελευθερία του Τύπου, έπειτα από το επεισόδιο της σύλληψης συνεργείου του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD από ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη.

«Σε μια τόσο τεταμένη κατάσταση, όπως αυτή στην οποία βρισκόμαστε, η ελευθερία του Τύπου είναι φυσικά ένα εξαιρετικά πολύτιμο πλεονέκτημα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κάτριν Ντεσάουερ και ζήτησε να δοθεί στους εκπροσώπους του Τύπου ελεύθερη πρόσβαση στο πεδίο.

Σύμφωνα με το ARD, οι στρατιώτες ήταν εξαιρετικά επιθετικοί προς τους δημοσιογράφους, ενώ έστρεψαν επανειλημμένα τα όπλα τους προς το αυτοκίνητο του συνεργείου. Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε πάντως αργότερα συγγνώμη «για την όποια ταλαιπωρία προκλήθηκε».

Το γερμανικό συνεργείο βρισκόταν στη Δυτική Όχθη προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τη «βίαιη συμπεριφορά ακραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων».

Η ομάδα μας «δήλωσε αμέσως την ταυτότητά της και βρισκόταν μακριά από περιοχές στρατιωτικής ασφάλειας», ανέφερε το στούντιο του ARD στο Τελ Αβίβ και σημείωσε ότι θα αναθέσει σε δικηγόρο την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού.

Μια ακόμη ομάδα τραυματιών έφθασε από τη Γάζα στην Αίγυπτο

Στο μεταξύ, έξι ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες έφθασαν σήμερα στην Αίγυπτο προερχόμενα από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος, μετά την επανάληψη των απομακρύνσεων από τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό.

Οι τραυματίες αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία στην Αίγυπτο. Η απομάκρυνση ξένων πολιτών, μεταξύ των οποίων 55 Αιγύπτιοι, που έχουν αποκλειστεί στη Γάζα αναμενόταν να επαναληφθεί επίσης σήμερα, διευκρίνισε υπό τον όρο της ανωνυμίας ο αξιωματούχος αυτός από την αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος.

«Έξι ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες έφθασαν στην αιγυπτιακή πλευρά (της Ράφα). Οι τραυματίες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις προτού να προωθηθούν προς νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που διοικεί τη Γάζα ανακοίνωσε το άνοιγμα εκ νέου του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, για την απομάκρυνση ξένων και κατόχων ξένων διαβατηρίων οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή που σφυροκοπείται από το Ισραήλ αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε πρωτοφανούς έκτασης επίθεση στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Το πέρασμα είχε ανοίξει για τρεις ημέρες, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφήνοντας να βγουν δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες και εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων προτού η Χαμάς αποφασίσει να το ξανακλείσει.

Η Χαμάς είχε θέσει ως όρο για το άνοιγμα εκ νέου από τη δική της πλευρά να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση ασθενοφόρων προς τη Ράφα μετά τον φονικό βομβαρδισμό από το Ισραήλ ενός ασθενοφόρου στην πόλη της Γάζας.

Πηγές στην κυβέρνηση της Χαμάς εξήγησαν πως το πέρασμα ξανάνοιξε αφού εξασφάλισε τη συμφωνία του Ισραήλ, χάρη σε αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, για τη διέλευση 30 τραυματιών.

Από την αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος, ασθενοφόρα εισήλθαν προκειμένου να μεταφέρουν τους τραυματίες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Την Κυριακή, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 300 Αμερικανοί μόνιμοι κάτοικοι ή επισκέπτες και μέλη της οικογένειάς τους απομακρύνθηκαν από την Τετάρτη προς τη Ράφα.

Περίπου 100 Βρετανοί μπόρεσαν επίσης να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Η Αίγυπτος δηλώνει από την πλευρά της ότι βοήθησε στην απομάκρυνση «περίπου 7.000» ξένων και κατόχων ξένων διαβατηρίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης