ΚΟΣΜΟΣ

Το τουρκικό «μπλόκο» στον Άντονι Μπλίνκεν και το νέο ανατολίτικο παζάρι

Το τουρκικό «μπλόκο» στον Άντονι Μπλίνκεν και το νέο ανατολίτικο παζάρι
Μετά από σχεδόν τρεις ώρες επαφών και χωρίς κοινές δηλώσεις ο Άντονι Μπλίνκεν φεύγει από την Τουρκία έχοντας μετά από καιρό λιγότερα στη διπλωματική βαλίτσα του από όσα ανέμενε (Jonathan Ernst/Pool via AP)

Μετά από σχεδόν τρεις ώρες επαφών και χωρίς κοινές δηλώσεις ο Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε από την Τουρκία, έχοντας μετά από καιρό λιγότερα στη διπλωματική «βαλίτσα» του από όσα ανέμενε.

Άντονι Μπλίνλεν και Χακάν Φινταν συναντήθηκαν για κάτι λιγότερο από τρεις ώρες σήμερα στην Άγκυρα, με το θέμα του ανοιχτού μετώπου στη Μέση Ανατολή να κυριαρχεί αλλά να μην είναι το μόνο στην ατζέντα ΗΠΑ και Τουρκίας.

Οι δύο ομόλογοι μετά το πέρας της κρίσιμης συνάντησης δεν προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις γεγονός που δείχνει, εάν συνυπολογιστεί και η μεγάλη διάρκεια της συνάντησης, πως τα όσα τέθηκαν στο τραπέζι δεν κατέληξαν σε κοινή πορεία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ξεκαθάρισε πως το ζήτημα των ομήρων είναι το πλέον κομβικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και πως εκεί ακριβώς η Τουρκία βρήκε τον τρόπο να θέσει ένα άτυπο βέτο, παίζοντας και πάλι κομβικό ρόλο σε μία εμπόλεμη σύρραξη στον πλανήτη.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο επιχειρησιακό κομμάτι εντός της Γάζας και εμμέσως πλην σαφώς πως έχουν θέσει συγκεκριμένους όρους στο Ισραήλ.

Η Τουρκική Προεδρία και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μέσω διαρροής, σημείωσαν πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Άγκυρα να πιέσει τη Χαμάς για απελευθέρωση όλων των ομήρων για να λάβουν την απάντηση πως η Τουρκία θεωρεί δίκαιο να υπάρξει ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους, όπως αξιώνει η οργάνωση που έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του / (Jonathan Ernst/Pool via AP)

Η Τουρκία επιμένει σε δημόσια τοποθέτηση των ΗΠΑ

Σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή, μάλιστα, την οποία επικαλείται το CNN Turk η Τουρκία φαίνεται να επιμένει σε δημόσια τοποθέτηση των ΗΠΑ αναφορικά με την λύση των δύο κρατών, για την οποία φαίνεται πως η αμερικανική διπλωματία είναι ανοιχτή σε διάλογο και μάλιστα άμεσα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν φαίνεται αυτή την φορά να μην έχει λάβει τις δεσμεύσεις που ο Τζο Μπάιντεν θέλει ειδικά αναφορικά με την άμεση απελευθέρωση των περισσότερων από 100 ομήρων που η Χαμάς κρατά και έχουν ισραηλινή και αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και η κυβέρνησή του φαίνεται πως για ακόμη μία φορά έχουν επιλέξει, για τους ίδιους, τον σωστό χρόνο για να πιέσουν καταστάσεις και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα φέρουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Χαρακτηριστικό της τουρκικής διαπραγμάτευσης και το γεγονός πως ακόμη και με την σημερινή επικαιρότητα και τις κρίσιμες ισορροπίες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν είχε κανένα πρόβλημα να απαντήσει σε ερώτημα του Μπλίνκεν αναφορικά με το που βρίσκεται το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με ένα αόριστο «σε διαβουλεύσεις στη Βουλή».

Με την τουρκική διπλωματία ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια να εργάζεται «πυρετωδώς» για να εμφανίσει τον Ταγίπ Ερντογάν κομβικό «παίκτη» τόσο στον πόλεμο της Ουκρανίας όσο και στην ένταση στη Μέση Ανατολή λογικά δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως ο Άντονι Μπλίνκεν παραδέχθηκε πως δεσμεύθηκε για σημαντική αύξηση προς την ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάσει στα χέρια αμάχων στη Γάζα, ούτε και η παντελής έλλειψη αναφοράς για «υπόθαλψη τρομοκρατών» όπως αναφέρει σε πολύ σκληρή ανακοίνωσή της η επιτροπή εξωτερικών σχέσεων του Κογκρέσου πριν από μία εβδομάδα.

Το τι έχει δεσμευτεί να προσφέρει η Άγκυρα στην Ουάσιγκτον σήμερα παραμένει άγνωστο και οι εικασίες όταν πρόκειται για την Τουρκία του Ερντογάν είναι παρακινδυνευμένες.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ πάντως τα τελευταία δύο χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μόνος «άνετος» στις εύθραυστες ισορροπίες σε Ανατολή και Δύση.

Δεν είναι ο Τούρκος Πρόεδρος αυτός που έχει εκλογές μπροστά του και κυρίως δεν είναι αυτός που σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν ως outsider.