ΚΟΣΜΟΣ

Μάχη σώμα με σώμα στη Γάζα: Στόχος των Ισραηλινών τα τούνελ της Χαμάς

AP Photo/Hussein Malla

Σώμα με σώμα γίνονται, σε κάποιες περιπτώσεις, οι μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και της Χαμάς την ώρα που έντονο παραμένει το διπλωματικό παρασκήνιο.  

Στόχος των Ισραηλινών που συνεχίζουν να περικυκλώνουν τη Γάζα είναι να καταστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα τούνελ της Χαμάς και υποδομές.

Από τον τρόπο που αναπτύσσονται οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται ότι η στρατιωτική επιχείρηση έχει σαφή στόχο: να εισέλθουν στο δυτικό και ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να οδηγήσουν τους αμάχους στις γειτονιές στο κέντρο της Γάζας.

Υπάρχουν πέντε περιοχές, όπου μαίνονται οι μάχες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σφοδρές.

Στα βορειοδυτικά δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν διεισδύσει στη Γάζα από το Ισραήλ κατά μήκος της ακτής και έχουν διανύσει έξι με επτά χιλιόμετρα μέσα στη Γάζα.

Σφοδροί είναι και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ενώ το Ισραήλ κάνει χρήση και «μυστικών» όπλων όπως βόμβες - «σφουγγάρι» που γίνονται τσιμέντο και κλείνουν τα τούνελ της Χαμάς, drone αλλά και τετράποδοι στρατιώτες που επιτίθενται στον εχθρό.

Μια τοποθεσία της Χαμάς στην οροφή ενός κτηρίου στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και μια σήραγγα κοντά στο κτήριο, επλήγη χειρουργικά μετά από πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από την ανάκριση ενός μαχητή της Χαμάς από τη Σιν Μπετ.

Το Τελ Αβίβ κατήγγειλε, ακόμα, ότι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στον ισραηλινό στρατό την ώρα που επιχειρούσε να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο για τους κατοίκους της βόρειας Γάζας, ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια προς το Νότο.

Μάλιστα υποστήριξαν ότι «το περιστατικό αυτό αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται τον πληθυσμό της Γάζας».

Το Σάββατο επλήγησαν περίπου 120 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων της Χαμάς και θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ζητά από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το Λίβανο

Ανοικτό παραμένει και το μέτωπο στο Λίβανο με το Ισραήλ να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο τμήμα στον απόηχο της ομιλίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Αποκαλυπτικό της ανησυχίας που υπάρχει για διεύρυνση της σύρραξης είναι ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συστήνει στους πολίτες του να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω των απρόβλεπτων συνθηκών ασφαλείας τώρα που είναι εφικτή η απομάκρυνσή τους καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να το κάνουν όταν οι συνθήκες θα είναι κρίσιμες.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ το διπλωματικό μέτωπο έχει πάρει φωτιά.

Η σύνοδος που έγινε στο Αμμάν παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και των Αράβων ομολόγων του το μόνο που πέτυχε ήταν να αναδείξει πόσο διαφορετική είναι η οπτική για να γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή, την ώρα ο Ερντογάν με τις δηλώσεις του και την απόφασή του να ανακαλέσει τον πρέσβη στο Τελ Αβίβ τον αναγκάζει να σπεύσει άρον άρον στην Τουρκία.

Στο Αμμάν ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις των Αράβων ομολόγων του για «κατάπαυση του πυρός».

Όπως εξήγησε στους ομολόγους του οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

Ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από την Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους ομολόγους του των αραβικών χωρών τρόπους για την χάραξη ενός καλύτερου μονοπατιού προς την λύση των δύο κρατών.

Από την πλευρά τους οι Άραβες ΥΠΕΞ τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί ποιο θα είναι το επόμενο καθεστώς στη Γάζα και ότι όλες οι συζητήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν τώρα.

Στο βάθος ο Ερντογάν

Η έκρηξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ και η προσωπική επίθεση στον Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη φράση «δεν είναι πλέον συνομιλητής μας με κανέναν τρόπο. Τον διαγράψαμε» σε συνδυασμό με την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη, προκάλεσε μεγάλη κινητικότητα αναγκάζοντας τον Μπλίνκεν να βρεθεί στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία θυμίζει κάτι από θρίλερ καθώς ανακοινώθηκε από την Άγκυρα, με την Ουάσιγκτον να μην την επιβεβαιώνει για να ανακοινωθεί τελικά ότι όχι μόνο θα μεταβεί αλλά η επίσκεψη θα είναι και διήμερη.

Η μεταστροφή του Τούρκου προέδρου, καθώς η αρχική του στάση ήταν πιο μετριοπαθής προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Η δεινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας έχει αναγκάσει την Τουρκία να προσπαθεί να βελτιώσει τους δεσμούς της με τη Δύση σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.

Η σκληρή αντιδυτική ρητορική του Ερντογάν και οι επιθέσεις του κατά του Ισραήλ αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά αυτές τις προσπάθειες αναζωπυρώνοντας τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησής του.

Η Άγκυρα έχει εμπλακεί σε ευαίσθητες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά η πώληση εμποδίζεται από το Κογκρέσο, όπου υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις απέναντι στις πολιτικές του Ερντογάν εντός και εκτός Τουρκίας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αναθερμάνει τις τελματωμένες σχέσεις με την Ε.Ε..

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η άλλη αιφνιδιαστική απόφαση να στείλει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο προς επικύρωση στις 23 Οκτωβρίου, αφού το καθυστερούσε επί μήνες.

Η αποτυχία του να εξασφαλίσει έναν διεθνή ρόλο στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, εξώθησε τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει ρότα, καθώς η συμπάθεια για τους Παλαιστίνιους και η περιφρόνηση για το Ισραήλ είναι ευρέως διαδεδομένη ώστε τουλάχιστον να μπορέσει να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με την ειδική σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Μπαρτσίν Γινάντς, ο Ερντογάν είναι «καιροσκόπος». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην Al-Monitor οι δημοτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί σε εθνικό επίπεδο για τον ερχόμενο Μάρτιο και θέλει να κερδίσει πίσω τις μεγάλες πόλεις -ξεκινώντας από την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη που έχασε από την αντιπολίτευση το 2019.

Ωστόσο κινδυνεύει να προκαλέσει ζημιά στους δεσμούς της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. «Δεν σκέφτεται περισσότερο από έξι μήνες μπροστά», δήλωσε. «Μέχρι τότε, οι εκλογές θα έχουν τελειώσει και η κατάσταση όσον αφορά τη Χαμάς θα έχει αλλάξει. Πιθανότατα θα υιοθετήσει τότε τη θέση που πιστεύει ότι είναι η πιο ρεαλιστική», πρόσθεσε.

Ωστόσο η ζημιά θα έχει γίνει και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο Τούρκος πρόεδρος θα καταφέρει να την επιδιορθώσει σε βαθμό που θα του επιτρέψει να επανακάμψει στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης