Γάζα: Αρνητικός ο Μπλίνκεν στην κατάπαυση πυρός - Θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί
Οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις αραβικές πρωτεύουσες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτυπώθηκαν κατά την κοινή συνέντευξη τύπου του Άντονι Μπλίνκεν στον Αμμάν μετά από τη συνάντησή του με τους Άραβες ομολόγους του, την ώρα που οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις των Αράβων ομολόγων του για «κατάπαυση του πυρός».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις», είπε ο Μπλίνκεν σχετικά με τις προσπάθειες να σωθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.
«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων», επανέλαβε ενώ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.
Ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από την Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους ομολόγους του των αραβικών χωρών τρόπους για την χάραξη ενός καλύτερου μονοπατιού προς την λύση των δύο κρατών.
Από την πλευρά τους οι Άραβες διπλωμάτες τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί ποιο θα είναι το επόμενο καθεστώς στη Γάζα και ότι όλες οι συζητήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στο τώρα.
Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Χαρακτηριστικά είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν καταδίκες για τη στοχοποίηση αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που δεν εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο «όταν τα πράγματα σχετίζονται με την παλαιστινιακή υπόθεση... σαν το αραβικό αίμα να είναι λιγότερο από το αίμα άλλων ανθρώπων».
Η στάση του Μπλίνκεν δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμμερίζεται την επιθυμία του Ισραήλ να εξαφανίσει μια για πάντα τη Χαμάς.
Η Ιορδανία και η Αίγυπτος θα προτιμούσαν επίσης να δουν το τέλος της Χαμάς, αλλά ο αραβικός κόσμος είναι συγκλονισμένος από τις σκηνές τρομερού παλαιστινιακού πόνου και θέλει απλώς να σταματήσουν οι σκοτωμοί.