Μέση Ανατολή: Περικυκλωμένη η Γάζα από τον IDF - Εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία
Την ώρα που εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για ανθρωπιστική εκεχειρία και προσωρινή κατάπαυση του πυρός, το σφυροκόπημα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό συνεχίζεται κατά αμάχων, με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ να απαντούν με ρουκέτες και drones παγιδευμένα με εκρηκτικά.
«Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Οι επιτυχίες μας είναι εντυπωσιακές και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας» τόνισε το βράδυ της Τετάρτης ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ώρες πριν συναντηθεί εκ νέου με τον Αντονι Μπλίνκεν.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φτάνει την Παρασκευή στο Ισραήλ με πρόταση εκεχειρίας. Ο Μπλίνκεν, ο οποίος μεταβαίνει για δεύτερη φορά στη Μέση Ανατολή μέσα στις 27 μέρες του πολέμου, θα έχει επαφές με τον Νετανιάχου από τον οποίο θα ζητήσει «να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους άμαχους στη Γάζα και ζήτησε την αποτροπή κάθε κλιμάκωσης στην περιοχή».
Παράλληλα με την σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ασκήσει πιέσεις «για συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κακό που προκλήθηκε στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά στη Γάζα».
«Οι συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας όταν και εάν ηττηθεί η Χαμάς και οι τρόποι για να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί θα είναι επίσης βασικά θέματα της ατζέντας στο ταξίδι αυτό» δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ έχουν κάνει τα πάντα για να εμποδίσουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που και οι δύο υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Ισραήλ».
Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης ο οποίος θα επισκεφθεί και την Ιορδανία, ενώ παραμένει άγνωστο εάν τελικά θα πάει στη Αγκυρα, επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα δηλώνοντας ωστόσο ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Πρωτοβουλίες Μόσχας
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Επισημάνθηκε πως είναι απαράδεκτη κάθε βίαιη ενέργεια εναντίον αμάχων, τα πλήγματα σε κτίρια κατοικιών και σε μη στρατιωτικές υποδομές», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.
Και οι δύο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός, της διαρκούς πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και της απελευθέρωσης των ομήρων.
«Η ρωσική πλευρά τόνισε την επείγουσα ανάγκη να οργανωθεί το συντομότερο δυνατό η εκκένωση των Ρώσων πολιτών από τον συγκεκριμένο παλαιστινιακό θύλακα με τη βοήθεια των Αιγυπτίων εταίρων».
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της πόλης της Γάζας το βράδυ της Πέμπτης (2/11), ενώ συνεχίστηκε για τρίτη μέρα ο βομβαρδισμός του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια.
Τουλάχιστον 27 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό. Σοκάρουν οι εικόνες που μετέδωσε το AFPTV, η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου, όπου διακρίνονται αιμόφυρτα πτώματα μπροστά από το σχολείο, μέσα στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι παλαιστίνιοι από τον βορρά της Λωρίδας της Γάζας.
Ο αριθμός των νεκρών παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τις 9.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, από την 7 Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε η αιματηρή επίθεση της Χαμάς, ενώ υπάρχουν αναφορές για ακραία βία των εποίκων στη Δυτική Όχθη, σε μια παράλληλη τραγωδία με πάνω από εκατό νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Ανθρωπιστικός διάδρομος
Η Αρχή Συνόρων Διέλευσης στη Γάζα έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο 596 κατόχων ξένων διαβατηρίων (ανάμεσά τους και ατόμων με διπλή υπηκοότητα) από 15 χώρες, στους οποίους θα επιτραπεί να φύγουν προς την Αίγυπτο. Από το πέρασμα της Ράφα που άνοιξε σήμερα, έχουν ήδη περάσει περίπου 400 άτομα, μεταξύ αυτών και 16 Έλληνες πολίτες.
Από τη Ράφα διέφυγαν και 74 αμερικανοί πολίτες (με διπλό διαβατήριο) είδηση που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν από το Οβάλ Γραφείο.