ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγάλη «έξοδος» από το πέρασμα της Ράφα - Στο στόχαστρο του IDF τα τούνελ της Χαμάς

Η μεγάλη «έξοδος» από το πέρασμα της Ράφα - Στο στόχαστρο του IDF τα τούνελ της Χαμάς
Ανάμεσα στους ξένους υπηκόους και τους κατόχους διπλών διαβατηρίων που πέρασαν στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα ήταν και 12 Έλληνες AP Photo/Fatima Shbair

Το πέρασμα της Ράφα άνοιξε για δεύτερη μέρα σήμερα (2/11) δίνοντας τη δυνατότητα σε ξένους υπηκόους και κατόχους διπλών διαβατηρίων να περάσουν από την κόλαση της Γάζας στην ασφάλεια της Αιγύπτου με τελικό προορισμό τις πατρίδες τους, την ώρα που οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο θύλακα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.   

Ανάμεσα στους εκατοντάδες ξένους και δώδεκα Έλληνες πολίτες που διέμεναν στη Γάζα, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο μαζί με άλλους πολίτες ξένων χωρών ή κατόχους διπλών διαβατηρίων.

«Κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών και υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, δώδεκα Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα, διήλθαν σήμερα με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφας και βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Μηχανικοί στη μάχη για να καταστρέψουν τα τούνελ της Χαμάς

Στη Λωρίδα της Γάζας είναι ανοικτά πέντε μέτωπα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στα βόρεια και γύρω από την πόλη της Γάζας.

Το μεγαλύτερο είναι στα βορειοδυτικά του θύλακα, όπου παραμένουν «πολύ λίγοι» άνθρωποι.

Η Χαμάς λέει ότι χρησιμοποιεί αντιαρματικούς πυραύλους και εμπλέκεται σε μάχες με πυροβόλα όπλα.

Στο μεταξύ οι Ισραηλινοί εκτός από τους στρατιώτες και τα όπλα ρίχνουν στη μάχη και τους μηχανικούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν διάφορους τύπους ρομπότ και εκρηκτικούς μηχανισμούς για να καταστρέψουν τις σήραγγες, να πυροδοτήσουν τυχόν παγίδες που έχει εγκαταστήσει η Χαμάς και να σκοτώσουν μαχητές της.

Στόχος όπως δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος είναι: «Θα καταρρίψουμε τις εισόδους και τις σήραγγες πάνω τους. Θα γίνει μια ζώνη θανάτου. Έκαναν ένα λάθος, επέλεξαν να βρίσκονται σε ένα μέρος από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν. Θα πεθάνουν στις σήραγγες», δήλωσε.

Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη καταστρέψει περίπου 100 σήραγγες χωρίς να υπολογίζονται αυτές που χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές.

Η μεγάλη πρόκληση για τους Ισραηλινούς

Η πρόκληση δεν είναι η εξόντωση της Χαμάς. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να πετύχει ο ισραηλινός στρατός.

Το να εξαφανίσεις μια ιδέα είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολο από το να εξαφανίσεις ανθρώπους με όπλα.

Το παράδειγμα της Συρίας και του Ιράκ μιλά από μόνο του. Πολλοί τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, αλλά ο θάνατός τους χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα ως μέθοδος στρατολόγησης για να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους να ενταχθούν στον αγώνα.

Ακόμη και αν οι Ισραηλινοί τα καταφέρουν αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πώς θα κυβερνήσουν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια περιοχή ρημαγμένη από τον πόλεμο.

Στο προσκήνιο η διπλωματία

Λίγο πριν φτάσει στην περιοχή για επαφές με την ισραηλινή και ιορδανική ηγεσία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ. Οι δύο υπουργοί επεσήμαναν τη σημασία της αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα, της αποτροπής της περαιτέρω εξάπλωσης της σύγκρουσης και της ενίσχυσης της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αμερικανική άποψη για την τύχη του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Politico αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί του πιστεύουν ότι η θέση του Ισραηλινού πρωθυπουργού αποδυναμώνεται και ότι το συναίσθημα αυτό μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ σε πρόσφατη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Το δημοσίευμα επικαλείται δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης, καθώς και έναν νυν και έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ. Όλοι τους φέρονται να είπαν ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο χρόνος του Νετανιάχου στην εξουσία είναι περιορισμένος.

«Θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός εντός της ισραηλινής κοινωνίας για το τι συνέβη», δήλωσε ένας από αυτούς στο Politico. «Τελικά, η ευθύνη σταματά στο γραφείο του πρωθυπουργού».

Το δημοσίευμα σημειώνει, ωστόσο, ότι ο Νετανιάχου είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ και ότι έχει διαψεύσει στο παρελθόν εκείνους που περίμεναν το πολιτικό του τέλος.

Γιατί είναι σημαντική η Ράφα

Είναι η δεύτερη μέρα την Πέμπτη (2/11) που το πέρασμα ανοίγει ώστε να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς οι έλεγχοι για το ποιος περνά τα σύνορα προς την Αίγυπτο είναι εξονυχιστικοί με τα χαρτιά να ελέγχονται πολλές φορές.

Ο Ουάιλ Αμπού Μόχσεν, εκπρόσωπος της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι δύο λεωφορεία που μετέφεραν συνολικά «100 ταξιδιώτες ξένων υπηκοοτήτων» διέσχισαν το μεθοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο σήμερα το πρωί.

Αιγύπτιος αξιωματούχος στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, το μόνο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, δήλωσε παράλληλα ότι «400 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων αναμένεται να περάσουν σήμερα, όπως και 60 τραυματίες», σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν.

Νωρίτερα σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ισμαήλ Χαϊράτ δήλωσε ότι η Αίγυπτος προετοιμάζεται «να διευκολύνει την υποδοχή και την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα» και πρόσθεσε ότι αυτοί είναι «περίπου 7.000», «πάνω από 60» υπηκοοτήτων.