ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο βάσιμο είναι το σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινιών στο Σινά - Ο ρόλος της Αιγύπτου

Πόσο βάσιμο είναι το σχέδιο εκτοπισμού των Παλαιστινιών στο Σινά - Ο ρόλος της Αιγύπτου
Παλαιστίνιοι φεύγουν από τα σπίτι τους μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 AP Photo/Abed Khaled

Σχέδιο για τον εκτοπισμό 2,3 εκατ. εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Λωρίδα της Γάζας στη Χερσόνησο του Σινά, έχει καταρτίσει το ισραηλινό υπουργείο Πληροφοριών, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά των Παλαιστινίων αλλά και της Αιγύπτου.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του σχεδίου, ισχυριζόμενο ότι πρόκειται απλώς για ένα «υποθετικό σενάριο».

Στο Κάιρο ωστόσο, επικρατεί ανησυχία πως το Τελ Αβίβ θέλει να μεταθέσει στις δικές του πλάτες, το πρόβλημα της Γάζας, ενώ παράλληλα αναβιώνουν τραυματικές μνήμες στους Παλαιστινίους από τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους στις μάχες του 1948, όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, όπως αναφέρει το Associated Press.

«Είμαστε αντίθετοι στη μετακίνηση προς οποιοδήποτε τόπο, με οποιαδήποτε μορφή και θεωρούμε ότι είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να ξεπεραστεί» δήλωσε ο Nabil Abu Rudeineh, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Ό,τι συνέβη το 1948, δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά» πρόσθεσε σημειώνοντας ακόμη ότι μαζικός εκτοπισμός ισοδυναμεί με κήρυξη νέου πολέμου.

Έως τώρα πάνω από 8.000 Παλαιστίνιοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει τη Γάζα / (AP Photo/Hatem Moussa, File)

«Στόχος η διατήρηση της ασφάλειας του Ισραήλ»

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, συντάχθηκε δηλαδή έξι ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ με τους πάνω από 1.400 νεκρούς και τους 240 ομήρους, που οδήγησε και στην έναρξη του καταστροφικού ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.

Αρχικά δημοσιεύθηκε στον τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Sicha Mekomit.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Πληροφοριών, ένα μικρό υπουργείο με εκτελεστικές αρμοδιότητες που δεν χαράσσει πολιτικές, προτείνει τρεις εναλλακτικές για να αλλάξει σημαντικά η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «υπό το φως των εγκλημάτων της Χαμάς που οδήγησε στον πόλεμο με την ονομασία "Σιδερένιο Ξίφος"».

Οι συντάκτες του κειμένου αναφέρουν ότι αυτή είναι η δέουσα εναλλακτική για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το έγγραφο προτείνει τη μετακίνηση άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε προσωρινούς καταυλισμούς στο βόρειο Σινά και στη συνέχεια την κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τον οποίο δεν αναφέρονται περισσότερα στοιχεία.

Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί μέσα στο Ισραήλ προκειμένου να εμποδίζεται η είσοδος στους εκτοπισμένους Παλαιστινίους.

Το σχέδιο δεν αναφέρει τι θα συμβεί στη Γάζα μόλις απομακρυνθούν από εκεί όλοι οι πολίτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Associated Press να σχολιάσει το σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Καιρό έχει ξεκαθαρίσει όλο αυτό το διάστημα της ανάφλεξης στην περιοχή, ότι δεν προτίθεται να δεχθεί προσφυγικά κύματα από την Παλαιστίνη.

Πάγια ανησυχία του Καΐρου είναι πως η κυβέρνηση Νετανιάχου επιθυμεί να εκτοπίσει μόνιμα Παλαιστινίους στα αιγυπτιακά εδάφη, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε κατά την ανεξαρτησία του Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Γάζα πριν την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης / (AP Photo/Hatem Moussa)

Η Αίγυπτος διοικούσε τη Γάζα μεταξύ 1948 και 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή, μαζί με τη Δυτική Όχθη και τη δυτική Ιερουσαλήμ.

Η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας είναι απόγονοι των Παλαιστίνιων προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τα εδάφη που τώρα βρίσκεται το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει διαμηνύσει ότι μια μαζική εισροή προσφύγων από τη Γάζα θα σημάνει το τέλος του παλαιστινιακού εθνικού ζητήματος, ενώ θα αυξήσει και τον κίνδυνο μετακίνησης μαχητών στο Σινά, από όπου και ενδέχεται να εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Αυτή η κατάσταση σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, θα έθετε σε κίνδυνο την ισραηλινο-αιγυπτιακή Συνθήκη Ειρήνης του 1979.

Πρότεινε στο Ισραήλ να μεταφέρει τους Παλαιστινίους στην έρημο Νεγκέβ, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας, έως τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Yoel Guzansky, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι το σχέδιο απειλεί τις σχέσεις του Ισραήλ με έναν βασικό του εταίρο.

«Εάν αυτό το έγγραφο είναι αληθές, πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος. Μπορεί να προκαλέσει στρατηγική ρήξη (στις σχέσεις) του Ισραήλ με την Αίγυπτο», δήλωσε ο Guzansky.


«Θεωρώ πως πρόκειται είτε για άγνοια είτε κάποιος επιθυμεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου, που είναι εξαιρετικά σημαντικές σε αυτή τη φάση».

Η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος που συνεργάζεται παρασκηνιακά με το Ισραήλ, τόνισε, και πρόσθεσε πως ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να είναι καταστροφικό.

Τα θέματα νομιμότητας και οι άλλοι πιθανό προορισμοί

Η Αίγυπτος δεν είναι απαραίτητα η τελευταία στάση των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Στο έγγραφο αναφέρονται μια σειρά χώρες που είτε θα μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά, είτε να δεχθούν μακροπρόθεσμα Παλαιστίνους στα εδάφη τους.

Οι χώρες αυτές είναι Τουρκία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, αναφέρεται ακόμα και ο Καναδάς λόγω της «χαλαρής» μεταναστευτικής του πολιτικής.

Ισραηλινά τανκ στα σύνορα / (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία θα μπορούσε να υποδεχτεί πρόσφυγες.

Με μια πρώτη ματιά, η εν λόγω πρόταση «φαίνεται να είναι περίπλοκη σε όρους διεθνούς νομιμότητας», παραδέχονται οι ίδιοι οι συντάκτες του κειμένου. «Κατά τις εκτιμήσεις μας, οι μάχες μετά την εκκένωση του πληθυσμού, θα είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερες απώλειες αμάχων σε σχέση με τις απώλειες εάν ο πληθυσμός παραμείνει εκεί».

Ισραηλινός αξιωματούχος με γνώση του εγγράφου, αναφέρει ότι δεν είναι δεσμευτικό και ότι δεν έγινε καμιά ουσιαστική συζήτησή του με τους αξιωματούχους ασφαλείας.

Το γραφείο του Νετανιάχου μίλησε για «άσκηση επί χάρτου», «μια από τις πολλές που ετοιμάζονται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας».

«Η υπόθεση της ‘’επόμενης ημέρας’’ δεν έχει συζητηθεί σε επισήμως σε κανένα επίπεδο στο Ισραήλ, το οποίο επικεντρώνει αυτή τη στιγμή στην καταστροφή των διοικητικών και στρατιωτικών δυνατότητων της Χαμάς», σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Το έγγραφο απορρίπτει δύο άλλες επιλογές: τη διακυβέρνηση της λωρίδας της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στη Δυτική Όχθη ή τη στήριξη ενός τοπικού καθεστώτος στην περιοχή. Μεταξύ άλλων λόγων, τους απορρίπτει ως «ανίκανους» να αποτρέψουν επιθέσεις στα ισραηλινά εδάφη.

Η αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής που εκδιώχθηκε από τη Γάζα από τη Χαμάς το 2007, θα ήταν «μια άνευ προηγουμένου νίκη για το εθνικό κίνημα των Παλαιστινίων, μια νίκη εις βάρος των εκατοντάδων ισραηλινών αμάχων και στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους και δεν εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ», αναφέρει το έγγραφο.