ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια - Οργή από «παγιδευμένους» ξένους υπηκόους

Χιλιάδες άτομα με ξένα διαβατήρια περιμένουν εδώ και εβδομάδες να περάσουν από τη Ράφα στην Αίγυπτο AP Photo/Hatem Ali

Καμπανάκι κινδύνου για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα κρούουν τα Ηνωμένα Έθνη στον απόηχο του καλέσματος των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανθρωπιστικές παύσεις και για την ανάγκη προστασίας των αμάχων. Σήμερα  πέρασαν από τη Ράφα 10 ακόμη φορτηγά με νερό, τρόφιμα και φάρμακα.   

Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα, καθώς μέχρι τώρα από το πέρασμα της Ράφα, το μόνο που έχει επιτραπεί να ανοίξει, έχουν περάσει 74 μόλις φορτηγά.

«Έχουμε δεχθεί περίπου 74 φορτηγά. Περιμένουμε άλλα οκτώ περίπου σήμερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη η Λιν Χέιστινγκς, η Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Από την πλευρά του, o αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε ότι η βοήθεια είναι σταγόνα στον ωκεανό αναφέροντας ότι «οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται και χειροτερεύουν, ακόμη και σε περιοχές που υποτίθεται ότι είναι ασφαλέστερες».

Με τη σειρά της η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) καταγγέλει ότι οι υπερβολικά αυστηροί έλεγχοι στα φορτηγά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο στη Γάζα επιβραδύνουν τη ροή της βοήθειας.

«Η γραφειοκρατία είναι τρελή», δήλωσε η Σίντι Μακέιν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι αν και κατανοεί ότι οι έλεγχοι είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί ότι δεν γίνεται λαθρεμπόριο όπλων, θα έπρεπε να είναι ευκολότερο να μπαίνουν τρόφιμα.

«Έχουμε στείλει μερικά φορτηγά μέσα», πρόσθεσε η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

«Πρέπει να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο όγκο βοήθειας. Χρειαζόμαστε ασφαλή, ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Γάζα, ώστε να μπορούμε να ταΐσουμε και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα πεθάνουν από την πείνα, γιατί αυτό συμβαίνει».

Κατά την επίσκεψή της στην Αίγυπτο για συναντήσεις με αξιωματούχους, η Μακέιν δήλωσε ότι κάθε φορτηγό πρέπει να ξεφορτώνει το φορτίο του σε ένα σημείο ελέγχου για επιθεώρηση και στη συνέχεια να το ξαναφορτώνει όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Φουντώνει η οργή των ξένων υπηκόων που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα

Η οργή των ξένων υπηκόων ή όσων έχουν διπλά διαβατήρια και περιμένουν στη Ράφα για να τους επιτραπεί η έξοδος προς την Αίγυπτο και στη συνέχεια να μπορέσουν να γυρίσουν στις πατρίδες τους μέρα με την ημέρα φουντώνει.

Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά και πως νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας καθώς, όπως λένε, οι ξένοι υπήκοοι έχουν ήδη εγκαταλείψει το Ισραήλ.

Ο Ταλαάτ Χαμπαγιέν που πέρασε όλη του τη ζωή στο Όσλο, περιμένει μέρες και νύχτες στο χερσαίο πέρασμα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπως τον συμβούλευσε η πρεσβεία του.

«Η Αίγυπτος είναι κυριολεκτικά μέτρα μακριά, τη βλέπω», δήλωσε την Τρίτη (24/10) από το πέρασμα της Ράφα ο Γκαμπαγιέν, ένας 54χρονος ασφαλιστής που ταξίδεψε στη Γάζα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος για την κηδεία της μητέρας του.

Ο Γκαμπαγιέν είναι ένας από τους περίπου 1.700 Παλαιστίνιους στη Γάζα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δυτικών διπλωματών, με ευρωπαϊκή ή αμερικανική υπηκοότητα, που έχουν παγιδευτεί.

Ανάμεσα σε εκείνους που περιμένου και ο Αμπτελαζίζ Σααμπάν, ο οποίος αναφέρει ότι οι αμερικανικές αρχές τον διαβεβαίωσαν ότι ολόκληρη η οικογένειά του θα μπορέσει να φύγει μέσω της Ράφα, επειδή ο γιος του είναι Αμερικανός πολίτης.

«Μελετάμε την υπόθεση, μελετάμε την υπόθεση, μας λένε ξανά και ξανά», δήλωσε για την απάντηση που λαμβάβει από τους τους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

«Μας κάνει πραγματικά να αισθανόμαστε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», λέει ο Μαχμούντ Σαράν, ένας 48χρονος φύλακας ασφαλείας από το Έσσεν της Γερμανίας, ο οποίος έκανε το πρώτο του ταξίδι στη Γάζα μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν από τον πόλεμο για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα του στον προσφυγικό καταυλισμό της βόρειας Τζαμπαλίγια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης