ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Πυρετός διαπραγματεύσεων για τους ομήρους εν μέσω καταιγιστικών βομβαρδισμών

Γάζα: Πυρετός διαπραγματεύσεων για τους ομήρους εν μέσω καταιγιστικών βομβαρδισμών
Κατεστραμμένα κτήρια στη Γάζα AP Photo / Tsafrir Abayov

Εν μέσω καταιγισμού βομβαρδισμών στη Γάζα, όπως είχε ανακοινώσει από χθες, το Ισραήλ, προετοιμάζει το έδαφος για την χερσαία επιχείρηση, η οποία φαίνεται να έχει καθυστερήσει λόγω των εντατικών διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά αιχμάλωτους η Χαμάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ήταν η νέα επικοινωνία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο NBC, δήλωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι περισσότεροι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν.

«Δεν ξέρουμε γιατί η Χαμάς επέλεξε να απελευθερώσει πρώτα τη Νάταλι και την Τζούντιθ (Ραανάν). Χρησιμοποιώ τη λέξη πρώτα ενημερωτικά, γιατί και πάλι, ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες», είπε. «Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο», πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συνεργαστεί με εταίρους στην περιοχή και βρίσκονται σε διαρκείς συνομιλίες με όσους θα μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή στη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ενώ οι πιέσεις από τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των ομήρων εντείνονται, το Ισραήλ συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε τέσσερα μέτωπα: Στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική όχθη, τον Λίβανο και τη Συρία. Το νέο κύμα των βομβαρδισμών από αέρος και από το ισραηλινό πυροβολικό γύρω από τη Γάζα, δείχνει ότι η χερσαία επιχείρηση έχει μπει στην τελική ευθεία και το μόνο που μένει είναι η εντολή για να ξεκινήσει.

Μια πρώτη σύγκρουση μέσα στο έδαφος της Γάζας σημειώθηκε σήμερα Κυριακή (22/10), όταν μαχητές της Χαμάς συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα.

Η σύγκρουση αυτή είναι η πρώτη μεταξύ των δύο πλευρών στο έδαφος εντός της Λωρίδας της Γάζας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς σύμφωνα με το CNNi, είπε ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν δύο ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες και ένα τανκ σε ενέδρα, αναγκάζοντας τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν στο Ισραήλ χωρίς τα οχήματά τους. Αργότερα όπως έγινε γνωστό, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ένας στρατιώτης τους σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι η επιδρομή ήταν μέρος της προετοιμασίας για μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να προσπαθούν «να εξαρθρώσουν τις υποδομές της τρομοκρατίας, να καθαρίσουν την περιοχή από τρομοκράτες και όπλα και να εντοπίσουν αγνοούμενους και νεκρούς».

Αρχικά, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μίλησαν για πυροβολισμούς «εναντίον στρατιωτών του Ισραηλινού Στρατού που δρούσαν δυτικά του φράχτη ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, στην περιοχή Κισουφίμ».

«Ένα τανκ του Ισραηλινού Στρατού χτύπησε τον πυρήνα των τρομοκρατών πυροβολώντας κατά των στρατιωτών», πρόσθεσε ο Ισραηλινός Στρατός.

«Οι στρατιώτες της σιωνιστικής δύναμης που έπεσαν στην ενέδρα του Χαν Γιουνίς άφησαν τα οχήματά τους και τράπηκαν σε φυγή ανατολικά του φράχτη πεζοί», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

CNNi: «Πιέσεις ΗΠΑ σε Ισραήλ για την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίεσε το Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων από τη Χαμάς και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το CNNi.

Η απελευθέρωση την Παρασκευή δύο Αμερικανών ομήρων της Χαμάς, σηματοδότησε την πιθανή απελευθέρωση περισσότερων από τους περίπου 200 που εκτιμάται ότι απήχθησαν μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της πριν από δύο εβδομάδες.

«Η [κυβέρνηση] πίεσε την ισραηλινή ηγεσία να καθυστερήσει λόγω της προόδου στην υπόθεση των ομήρων» και της ανάγκης μεταφοράς φορτηγών βοήθειας στη Γάζα, είπε γνώστης των συζητήσεων.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν σχολίασε την πληροφορία.

Πάντως, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε το Σάββατο εάν ενθάρρυνε το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή, απάντησε: «Μιλάω με τους Ισραηλινούς».

Το Κατάρ, ως διαμεσολαβητής των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ηγείται των συζητήσεων με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με διπλωμάτη που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις περιελάμβαναν συνομιλίες για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απελυθερωθούν οι όμηροι. Το Ισραήλ ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν χθες Σάββατο ότι ήταν διατεθειμένες να απελευθερώσουν δύο ομήρους, που δεν τους ονομάτισαν. «Οι ίδιες διαδικασίες» που χρησιμοποιήθηκαν για την απελευθέρωση των δυο Αμερικανίδων θα χρησιμοποιηθούν για τη νέα προτεινόμενη απελευθέρωση, αναφέρεται στη δήλωση.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν θα σχολιάσει την «ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να φέρει όλους τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους πίσω στην πατρίδα».

Αξιωματούχος στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού είπε στο CNNi μετά την είδηση ​​της απελευθέρωσης των Αμερικανών, ότι μπορεί να ήταν μια προσπάθεια της Χαμάς να μειώσει την ένταση της ισραηλινής στρατιωτικής απάντησης.

«Η (στρατιωτική) πίεση δεν πρόκειται να μειωθεί γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι» οι όμηροι, είπε ο αξιωματούχος. «Δεν θα αλλάξει την αποστολή, που είναι η εξάρθρωση της Χαμάς».

Φόβοι για γενικότερη ανάφλεξη

Την ίδια ώρα, αναζωπυρώνονται οι φόβοι για γενικότερη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή μετά τις εκατέρωθεν προειδοποιήσεις από Ιράν και ΗΠΑ ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου.

Προειδοποίηση ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν στην περιοχή και ότι η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει εκτός ελέγχου έστειλε προς Ισραήλ και ΗΠΑ ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, την ώρα που και οι Αμερικανοί ανησυχούν για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή λόγω της στάσης της Τεχεράνης.

«Προειδοποιώ το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν συνεχίσουν τη γενοκτονία και τα εγκλήματα πολέμου, τα πάντα μπορούν να συμβούν στην περιοχή ανά πάσα στιγμή και η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», είπε χαρακτηριστικά κατά την συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Παντόρ.

Για να προσθέσει: «Δηλώνω ανοιχτά από εδώ ότι σήμερα η περιοχή έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη. Λάθη όπως η συνέχιση της γενοκτονίας και ο εκτοπισμός του λαού της Γάζας θα έχουν οδυνηρές συνέπειες τόσο για την περιοχή όσο και για όσους επιδιώκουν τον πόλεμο».

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας είναι η εμπλοκή της Χεζμπολάχ και του Ιράν στη σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων κάτι που δεν θέλει το Ισραήλ καθώς θα σήμαινε ότι θα πολεμούσε σε πολλά μέτωπα ενώ η εμπλοκή του Ιράν θα έβαζε στον πόλεμο τις ΗΠΑ.

Αυστηρά μηνύματα από τις ΗΠΑ

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον διαβλέπει μία δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ 'Οστιν προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν» στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε «οργάνωσης» ή «χώρας» που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση», χωρίς ωστόσο να αναφέρει το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που το Ισραήλ κατηγόρησε ότι «σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο».

Νωρίτερα είχα ανακοινωθεί από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας πως θα προμηθεύσει το Ισραήλ με αντιπυραυλικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερους Patriot, σε απάντηση των πρόσφατων επιθέσεων κατά αμερικανικών στρατευμάτων που αποδίδονται στο Ιράν.

«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες στην Τεχεράνη δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες εφόσον κριθεί απαραίτητο θα είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην περιοχή.

Και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε την Χεζμπολάχ κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με ασύλληπτο μέγεθος, που θα προκαλέσουν καταστροφή στο Λίβανο.

«Εάν η Χεζμπολάχ αποφασίσει να μπει στον πόλεμο, θα κάνει το λάθος της ζωής του. Θα το χτυπήσουμε με δύναμη που δεν μπορεί καν να φανταστεί και η σημασία για αυτήν και για τη χώρα του Λιβάνου θα είναι καταστροφική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

«Ξέρω ότι χάσατε φίλους, και είναι πολύ δύσκολο πράγμα, αλλά είμαστε στον αγώνα της ζωής μας, έναν αγώνα για το σπίτι μας. Αυτό δεν είναι υπερβολή, αυτός είναι αυτός ο πόλεμος. Είναι σκοτώνεις ή σκοτώνεσαι’ και πρέπει να σκοτωθούν», κατέληξε.