ΚΟΣΜΟΣ

Οι δύο πληγές του πολέμου στη Γάζα: Η τύχη των ομήρων της Χαμάς και η ανθρωπιστική κρίση

AP Photo/Fatima Shbair

Ένα διπλό δράμα εξελίσσεται, παράλληλα με τις ισραηλινές στρατιωτικές προετοιμασίες για χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, με θύματα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

Από τη μία είναι οι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς οι οποίοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αγκαλιάσουν και πάλι ζωντανούς τους δικούς τους και από την άλλη οι εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα οι οποίοι λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο.

Με την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων από τη Χαμάς, ύστερα από παρέμβαση του Κατάρ - σε μία σαφή κίνηση της οργάνωσης να δείξει ότι έχει και ανθρώπινο πρόσωπο και να αλλάξει το αφήγημα μετά τις θηριωδίες που διέπραξε στο Ισραήλ - οι ελπίδες των οικογενειών των ομήρων, που ζητούν από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, αναπτερώθηκαν ότι μπορεί να έρθει και η σειρά των δικών τους ανθρώπων.

Όχι όλοι. Η οικογένεια μιας ηλικιωμένης Ισραηλινής γυναίκας που κρατείται αιχμάλωτη στη Γάζα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι όμηροι χωρίς ξένη υπηκοότητα που έχουν απαχθεί μπορεί να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, μετά την απελευθέρωση την Παρασκευή της διπλής αμερικανοϊσραηλινής υπηκοότητας Τζούντιθ Ράναν και της έφηβης κόρης της Νάταλι.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν τις ΗΠΑ να πιέζουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση προκειμένου να έχει χρόνο για να διαρπαγματευτεί την απελευθέρωση ομήρων.

Γεγονός είναι ότι μέρα με την ημέρα οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Νετανιάχου πολλαπλασιάζονται καθώς αν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που τα αγαπημένα τους πρόσωπα έγιναν όμηροι και πιθανά «όπλα» στα χέρια της Χαμάς βρίσκονται στο σκοτάδι.

Ο ιδιαίτερος ρόλος του Κατάρ

Ήδη οι χώρες που έχουν υπηκόους τους που είναι στα χέρια της Χαμάς όπως η Βρετανία και η Γαλλία έχουν στραφεί στο Κατάρ για να ζητήσουν βοήθεια για να επιστρέψουν οι δικοί τους πολίτες στην πατρίδα τους.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ τους βοήθησαν να εκκενώσουν πολίτες και ευάλωτους Αφγανούς, από ακτιβιστές και αθλητές μέχρι μια ομάδα κοριτσιών ρομποτικής.

Η ηγεσία του Κατάρ έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για να δημιουργήσει μία ομάδα που έχει σαν αποστολή τη διαμεσολάβηση και την επίλυση συγκρούσεων στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής.

Το Κατάρ έχει μια ιδιαίτερη θέση στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Είναι παράλληλα βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ - φιλοξενώντας μια σημαντική στρατιωτική βάση - ενώ έχει σημαντικές ισλαμιστικές διασυνδέσεις. Είναι μάλιστα τόσο ισχυρές ώστε εχθροί της Ουάσιγκτον ζουν στη Ντόχα σε απόσταση αναπνοής από τα αμερικανικά στρατεύματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία πριν από 10 χρόνια στη Ντόχα «πολιτικών γραφείων» για τη Χαμάς και τους Ταλιμπάν. Φυσικά με τις ευλογίες των ΗΠΑ που ήθελαν να υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ο οποίος αποδείχθηκε πολύτιμος στην περίπτωση των δύο Αμερικανίδων.

Το Κατάρ έχει διαμεσολαβήσει σε διαφορές που αφορούν έναν μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο χωρών πέραν της Γάζας και του Αφγανιστάν, από την Υεμένη, τον Λίβανο και τη Συρία μέχρι το Σουδάν, το Τσαντ και την Ερυθραία.

Πρόσφατα, μεσολάβησε για συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, εξασφαλίζοντας την επιστροφή αρκετών παιδιών.

Χωρίς τέλος η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Με τους 2,3 εκατ. κατοίκους στη Γάζα να προσμένουν για την ανακούφιση των δεινών τους, ύστερα από τον αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ αφήνοντας τους χωρίς ρεύμα, τρόφιμα και καύσιμα, στο διεθνή παράγοντα ένα δεύτερο κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε από τη Ράφα.

Ειδικότερα, στον πολιορκημένο θύλακα, που βομβαρδίζεται καθημερινά, όπως και η Δυτική Όχθη, εισήλθαν συνολικά 17 φορτηγά αποκλειστικά μόνο με φάρμακα.

Η Ράφα άνοιξε μετά από πιέσεις του ΟΗΕ, καθώς τα μόλις 20 φορτηγά που πέρασαν στη Γάζα αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», καθώς αντιστοιχεί στο 4% των αναγκών της περιοχής πριν, μάλιστα, ξεσπάσει ο πόλεμος.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι χρειάζονται περίπου 100 φορτηγά την ημέρα για να καλυφθούν οι ανάγκες του θύλακα.

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις στα καύσιμα, που καθορίζουν σημαντικές λειτουργίες όπως τα ασθενοφόρα και η νοσοκομειακή περίθαλψη.

Προειδοποίηση Νετανιάχου σε Λίβανο - Χεζμπολάχ

Οι εξελίξεις αυτές τρέχουν, ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα με το βλέμμα στο βόρειο μέτωπο με το Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε την Χεζμπολάχ κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με «ασύλληπτο» μέγεθος, που θα προκαλέσουν «καταστροφή» στο Λίβανο.

Σε ένα επίσημο αντίγραφο της ενημέρωσης που έκανε ο Νετανιάχου σε άντρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ο ίδιος τόνισε: «Δεν μπορώ να σας πω τώρα αν η Χεζμπολάχ θα αποφασίσει να εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης