ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα - «Στοίχημα» το άνοιγμα της Ράφα για βοήθεια

Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα - «Στοίχημα» το άνοιγμα της Ράφα για βοήθεια
Παλαιστίνιος πρόσφυγα μετακινείται στη Γάζα με τα λίγα υπάρχοντά του στα χέρια (AP Photo/Hatem Moussa)

Με το Ισραήλ να έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας από παντού, η ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα βαθαίνει όλο και περισσότερο. Χιλιάδες τόνοι βοήθειας έχουν συγκεντρωθεί στο πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ωστόσο αυτό παραμένει κλειστό και γίνεται «αγώνας δρόμου» από τους Αμερικανούς με τους Αιγύπτιους, προκειμένου να ανοίξει. Και ενώ το βράδυ της Τετάρτης φαίνεται να επήλθε συμφωνία μεταξύ του Μπάιντεν και του αλ Σίσι για άνοιγμα του περάσματος, το «στοίχημα» παραμένει.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι «εκτός ελέγχου» και κινδυνεύει να βυθιστεί σε ανθρωπιστική καταστροφή, προειδοποίησε την Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σε μια ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, ο Τέντρος είπε ότι οι προμήθειες του ΠΟΥ έχουν κολλήσει στα σύνορα εδώ και τέσσερις ημέρες, προσθέτοντας ότι «κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε να λάβουμε ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές».

Το πέρασμα της Ράφα είναι το νοτιότερο σημείο εξόδου από τη Γάζα και συνορεύει με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου. Η Ράφα είναι πλέον το μόνο σημείο διέλευσης για ανθρωπιστική βοήθεια, αφού το Ισραήλ έκλεισε άλλα συνοριακά περάσματα από και προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι επιρρίπτει ευθύνες στο Ισραήλ και τους βομβαρδισμούς για την αποτροπή της επαναλειτουργίας της ζωτικής σημασίας εγκατάστασης.

Ωστόσο, μια αχτίδα ελπίδας διαφαίνεται για την ανακούφιση των αμάχων, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν την Τετάρτη 18/10 να ανοίξουν τη διάβαση για να επιτρέψουν έως και 20 φορτηγά βοήθειας να περάσουν στη Γάζα προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα. Αυτό πιθανότατα θα γίνει μέχρι αύριο, Παρασκευή, δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια, διευκρίνισε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας «εύσημα» στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη «συνεργασία» του.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

«Ο Μπάιντεν εκφράζει τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της αιγυπτιακής ηγεσίας για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρεται στην αιγυπτιακή ανακοίνωση.

«Η ουσία είναι ότι αυτός (ο Σίσι) αξίζει κάποια πραγματικά εύσημα γιατί ήταν πολύ φιλόξενος», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η παράδοση θα πρέπει να είναι συστηματική»

Η Αίγυπτος πρέπει ακόμα να επισκευάσει τον δρόμο πέρα από τα σύνορα που γέμισε με κρατήρες από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Περισσότερα από 200 φορτηγά και περίπου 3.000 τόνοι βοήθειας βρίσκονται στο πέρασμα της Ράφα ή κοντά στο πέρασμα της Γάζας με την Αίγυπτο, δήλωσε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου για το Βόρειο Σινά, Χαλίντ Ζαϊντ.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε ωστόσο χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNi ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Η βοήθεια θα συντονιστεί από τις αρμόδιες Αρχές των δύο χωρών με διεθνείς ανθρωπιστικές ομάδες, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απόφαση εγκρίθηκε μετά από αίτημα του Μπάιντεν. Είπε ότι το Ισραήλ «δεν θα εμποδίσει» τις παραδόσεις τροφίμων, νερού ή φαρμάκων από την Αίγυπτο, εφόσον περιορίζονται σε αμάχους στα νότια της Λωρίδας της Γάζας και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».

Η δήλωση του Ισραήλ δεν έκανε καμία αναφορά στα καύσιμα, τα οποία είναι πολύ απαραίτητα για τις γεννήτριες νοσοκομείων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης πως θα προσφέρει 27 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου.

«Ειδικό αεροσκάφος (…) αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ραμενσκόγιε, κοντά στη Μόσχα, με προορισμό το αεροδρόμιο της αλ Αρίς στην Αίγυπτο. Η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί σε εκπροσώπους της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου για να σταλεί στη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσε στην ανακοίνωση ο υφυπουργός Ιλία Ντενίσοφ χωρίς να διευκρινίσει πότε αναχώρησε το αεροσκάφος.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Ράφα

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται στο πέρασμα της Ράφα με την ελπίδα να φύγουν πριν από μια αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση.

Συνήθως, δεν είναι εύκολο για τους Παλαιστίνιους να φύγουν από τη Γάζα μέσω της Ράφα. Όσοι το επιθυμούν πρέπει να εγγραφούν στις τοπικές παλαιστινιακές αρχές έως και τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα και ενδέχεται να απορριφθούν είτε από τις παλαιστινιακές είτε από τις αιγυπτιακές αρχές χωρίς καμία εξήγηση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο να αφήσουμε τους ανθρώπους να φύγουν μέσω της Ράφα, ο Μπάιντεν είπε: «Θα βγάλουμε τους ανθρώπους έξω, αλλά δεν θα μπω σε καμία λεπτομέρεια μαζί σας τώρα».