ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν – Προσπάθειες να αρθεί το διπλωματικό αδιέξοδο

Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν – Προσπάθειες να αρθεί το διπλωματικό αδιέξοδο
«Θερμή» υποδοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ (AP Photo/Evan Vucci)

Έντονες είναι οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον οποίο εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την ενέργεια, ενώ στο Ισραήλ έφτασε πριν από λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τα μέλη των οικογενειών των ομήρων και εκείνων που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις της Χαμάς κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε επίσης ότι ο πρόεδρος έχει «δύσκολες ερωτήσεις» για το Ισραήλ σχετικά με τα σχέδιά του.

Αναλυτές εκτιμούν πως το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου έχει διττό στόχο: Από την μία, ο Μπάιντεν, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην προσωπική διπλωματία, έχει σκοπό να δείξει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στους στενότερους συμμάχους του, στις προσπάθειές του για την εξάλειψη της Χαμάς. Από την άλλη, θα προσπαθήσει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για την ανακούφιση των χιλιάδων αμάχων, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όπου είναι απαραίτητη.

Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως είναι «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» εξαιτίας της «έκρηξης» σε νοσοκομείο της Γάζας και της «φρικτής απώλειας ζωών» που προκάλεσε.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Kαμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να χτυπηθεί νοσοκομείο γεμάτο πολίτες, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

«Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα», δήλωσε Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό νοσοκομείου «μέσα στο οποίο βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες» ενώ για «έγκλημα πολέμου» μιλά ο εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου και προειδοποιώντας πως οι δράστες του θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς από την πλευρά του, ο οποίος υποχρεώθηκε το βράδυ της Τρίτης να αποβιβαστεί από το γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος λίγο πριν από την αναχώρησή του από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Κάιρο, όταν ήχησε συναγερμός για βομβαρδισμούς στην περιοχή τους αεροδρομίου, ζήτησε «έρευνα» για την έκρηξη στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χθες Τρίτη ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση αμάχων», αναφερόμενος στον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας χθες Τρίτη το βράδυ.

Αλληλοκατηγορίες Χαμάς-Ισραηλινού στρατού για τον βομβαρδισμό

Εν τω μεταξύ, με φόντο το δράμα των αμάχων, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Ahli al-Arabi. Η Χαμάς ρίχνει την ευθύνη για την έκρηξη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το νοσοκομείο επλήγη από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Η Ισλαμική Τζιχάντ αρνήθηκε την ευθύνη. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου κάλεσε για μια «ημέρα οργής» που θα συμπέσει με την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

Στο νοσοκομείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Γάζας, είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι που είχαν απομακρυνθεί βίαια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Πολλά θύματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, πρόσθεσε.

Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τον θύλακα, είπε ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 200 και 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Οι απώλειες στη Γάζα τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν πλέον ξεπεράσει τον αριθμό των νεκρών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 51 ημερών Γάζας-Ισραήλ το 2014.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων

Την ίδια ώρα, συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες επιζώντων από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

«Ήμασταν στο χειρουργείο, σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη και το ταβάνι έπεσε. Αυτό ήταν ένα μακελειό» δήλωσε ο δρ. Ghassan Abu Sittah, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Και συμπλήρωσε: «Τίποτα δεν δικαιολογεί μια τόσο σοκαριστική επίθεση σε νοσοκομείο, εναντίον των πολλών ασθενών και υγειονομικών αλλά και των ανθρώπων που αναζήτησαν άσυλο εδώ. Τα νοσοκομεία δεν είναι στόχοι. Αυτή η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει. Αρκετά».

Με τη σειρά του, ο δρ. Ziad Shehadah είπε στο Al Jazeera:

«Αυτό που συνέβη είναι τρομερό γιατί οι άνθρωποι αυτοί, όλοι τους, ήταν άμαχοι. Έφυγαν από τα σπίτια τους για να βρουν ένα μέρος που θεωρούσαν ότι είναι ασφαλές -ένα νοσοκομείο, που με βάση το διεθνές δίκαιο θεωρείται καταφύγιο. Έφυγαν από τα σπίτια τους πιστεύοντας ότι κινδύνευαν περισσότερο και ότι θα ήταν ασφαλείς στα σχολεία και τα νοσοκομεία. Και μέσα σε μια στιγμή, σκοτώθηκαν όλοι μέσα σε ένα νοσοκομείο».

Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι απελπιστική. Τα αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται, όπου 20 από τα 23 νοσοκομεία προσφέρουν μερικές υπηρεσίες επειδή τα αποθέματα καυσίμων έχουν «εξαντληθεί σχεδόν εντελώς», δήλωσε η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA).

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι διαθέσιμη για τους Παλαιστινίους οι οποίοι διαφεύγουν από την Πόλη της Γάζας και κατευθύνονται προς νότο, όμως δεν έκανε αμέσως γνωστές λεπτομέρειες για το αν και το πώς η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί μέσα στο θύλακα.

Το Ισραήλ καλεί τους αμάχους να κατευθυνθούν προς νότο για δική τους προστασία, καθώς επικεντρώνει σε επιδρομές στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο μιας αντεπίθεσης εναντίον της Χαμάς που μπορεί να κλιμακωθεί σε χερσαία εισβολή.

Σε μια νέα οδηγία για την εκκένωση της περιοχής, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν και πάλι τους κατοίκους της Πόλης της Γάζας να φύγουν, λέγοντας πως υπάρχει μια «ανθρωπιστική ζώνη» με διαθέσιμη βοήθεια στο Αλ-Μαουάσι, 28 χιλιόμετρα προς νότο κατά μήκος της ακτής.

«Στο Αλ-Μαουάσι θα παρέχεται διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια #HumanitarianAid σε όσους τη χρειάζονται», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Ερωτηθείς από το Reuters αν επιτράπηκε να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα -και αν ναι, πού και πότε- ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει άμεσα.