Μεταμοσχεύσεις: Ένα πίθηκος έζησε για δύο χρόνια με νεφρό χοίρου

Οι ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα προόδου στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων, αφού ένας πίθηκος επέζησε για περισσότερα από δύο χρόνια με ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου.
Το έργο είναι το πιο πρόσφατο που προέκυψε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας eGenesis και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου οι επιστήμονες βλέπουν τους γενετικά τροποποιημένους χοίρους ως πιθανή λύση στην παγκόσμια έλλειψη δοτών για ασθενείς με ανεπάρκεια οργάνων.
Ο Δρ Michael Curtis, διευθύνων σύμβουλος της eGenesis, είπε ότι το «εξαιρετικό ορόσημο» έδωσε ελπίδα για την προσέγγιση και «μπορεί να ανοίξει το δρόμο για καλύτερα αποτελέσματα για αμέτρητα άτομα που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις οργάνων που σώζουν ζωές».
Οι επιστήμονες έχουν αφιερώσει δεκαετίες εξετάζοντας εάν τα ζωικά όργανα θα μπορούσαν ποτέ να λειτουργήσουν σωστά και με ασφάλεια στους ανθρώπους χωρίς να απορρίπτονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, αλλά οι προκλήσεις έχουν αποδειχθεί τεράστιες.
Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή μελέτη πρότεινε ότι η πρωτοποριακή θεραπεία μεταμοσχεύσεων θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά απόρριψης οργάνων και να αποφύγει την ανάγκη για τους ασθενείς να λαμβάνουν εφ' όρου ζωής φάρμακα κατά της απόρριψης, σύμφωνα με έρευνα.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ διαπίστωσαν ότι η παροχή στους ασθενείς των δενδριτικών κυττάρων του δότη οργάνων θα μπορούσε να «διδάξει» το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη να δέχεται το νέο όργανο.
Τα δενδριτικά κύτταρα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να ξεκινήσει μια απάντηση σε πιθανές απειλές. Το βοηθούν επίσης να ανέχεται αβλαβή συστατικά αντί να τα επιτίθεται.
Σε μια κλινική δοκιμή φάσης 1, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, σε 13 ασθενείς χορηγήθηκε μία μόνο έγχυση των δενδριδικών κυττάρων του δότη οργάνων μια εβδομάδα πριν από τη μεταμόσχευση ήπατος. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για ένα χρόνο μαζί με 40 ασθενείς με μεταμόσχευση ήπατος που έλαβαν το συνηθισμένο σχήμα ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων κατά της απόρριψης και δεν βρήκαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων στα ποσοστά απόρριψης οργάνων.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: 24 αρχαία χωματουργικά έργα εντοπίστηκαν στον Αμαζόνιο

Νέα στοιχεία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Ήταν πολύ πιο περίπλοκα χρωματισμένα απ’ ό,τι νομίζαμε

Στον Εισαγγελέα ο δήθεν οδοντίατρος από την Ηλιούπολη - Έρευνα για τη δράση του

Οι τερματοφύλακες αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη

ΟΗΕ: Τέλος στην έρευνα για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στην Αιθιοπία

Ουκρανία: Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στο Κίεβο - Το προτεινόμενο σχέδιο για τα ορυκτά
09:11
«Atomfall»: Το video game που «ζωντανεύει» ένα ξεχασμένο πυρηνικό ατύχημα του 1957
09:00
Γεροστεργιούδης (Μασούτης) στο CNN Greece: Επιλέξαμε να επενδύσουμε στις χαμηλές τιμές
09:00
Μπαλάσκας (Πρόεδρος Ελληνικός Χρυσός): Η Ελλάδα να μπει στο χάρτη των κρίσιμων μετάλλων
09:00