Ισραηλινός στρατός: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για χερσαία επίθεση - Στο Τελ Αβίβ ο Άντονι Μπλίνκεν
Ανανεώθηκε:
«Ετοιμαζόμαστε για το επόμενο στάδιο του πολέμου»: τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει ανελέητα τη Γάζα και η Χαμάς απαντά με εκτόξευση ρουκετών.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για χερσαία επίθεση, παρά τις εικασίες.
Όμως το Ισραήλ παραμένει σε «πλήρη συναγερμό» και οι πληροφορίες του επικεντρώνονται στον εντοπισμό των μαχητών της Χαμάς που διέπραξαν τις επιθέσεις.
Και όλα αυτά συμβαίνουν υπό το βλέμμα της διεθνούς διπλωματίας, καθώς σήμερα φτάνει στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για επαφές με την ισραηλινή ηγεσία ενώ την Παρασκευή (13/10) θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών από τις δύο πλευρές ξεπερνά τους 2500 - 1300 Ισραηλινοί και 1203 Παλαιστίνιοι,χιλιάδες είναι οι τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι στη Γάζα η οποία πλέον έχει μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, κάτι που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη εφιαλτική καθημερινότητα τους.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα με τη Γάζα περιμένοντας το πράσινο φως για την χερσαία επιχείρηση, έχουν στόχο σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό στελέχη της Χαμάς και τις υποδομές της οργάνωσης.
Φυσικά ανοικτό παραμένει το σενάριο το Ισραήλ να βρεθεί να πολεμά σε δύο μέτωπα, με Χαμάς και Χεζμπολάχ σε νότο και βορρά -ένα σενάριο που μπορεί να γίνει ακόμη πιο εφιαλτικό αν αποφασίσουν να μπουν στον πόλεμο τζιχαντιστές στη Συρία ή ενδεχομένως και το Ιράν.
Οι εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών θα κριθούν σε ένα μεγάλο βαθμό από τις επαφές Μπλίνκεν δεδομένου ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα ανθρωπιστικό διάδρομο από το πέρασμα της Ράφα με στόχο την απομάκρυνση Αμερικανών και Παλαιστινίων καθώς εκτός από το Ισραήλ υπάρχει εμπλοκή και άλλων χωρών της περιοχής.
Προς την κατεύθυνση αυτή έντονες είναι οι πιέσεις και του ΟΗΕ με το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάζει για να επανεκτιμήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή την Παρασκευή (13/10).
Το στίγμα της ισραηλινής στρατηγικής έδωσε ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπανιαμίν Νετανιάχου στο διάγγελμά του αμέσως μετά την ανακοίνωση της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Υπάρχει η ώρα της ειρήνης και η ώρα του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα για πόλεμο!», τόνισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που θα γίνει είναι ότι θα συγκροτηθεί ένα ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς. Σε αυτό το συμβούλιο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς ο οποίος το είχε θέσει ως όρο.
Το ρόλο του μεσολαβητή ξεκινώντας συνομιλίες με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων αναλαμβάνει σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και η Χαμάς έχει αποκλείσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η μόνη κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα. Για πρώτη φορά από τότε που το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραίς.
Η επικοινωνία αυτή έχει αξία καθώς Σαουδική Αραβία και Ισραήλ θεωρούν απειλή το Ιράν για την περιοχή και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επαναπροσέγγιση με τον Τελ Αβίβ η οποία φυσικά κατά πολλούς ήταν ένας από τους λόγους που η Χαμάς αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή το χτύπημά της.