ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Δεν διαπραγματευόμαστε απελευθέρωση ομήρων μέχρι τη λήξη των εχθροπραξιών

Χαμάς: Δεν διαπραγματευόμαστε απελευθέρωση ομήρων μέχρι τη λήξη των εχθροπραξιών
Συγγενείς Ισραηλινών που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς δεν μπορούν να κρύψουν την αγωνία και την οργή τους AP Photo/Maya Alleruzzo

Κλείνει οποιοδήποτε παράθυρο η Χαμάς για απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που έχει μεταφέρει στη Γάζα καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένη να το διαπραγματευτεί.   

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με το Ισραήλ για τους ομήρους μέχρι να τελειώσουν οι μάχες.

«Έχουμε ενημερώσει όλα τα μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας σχετικά με τους αιχμαλώτους του εχθρού που κρατούνται από την αντίσταση ότι αυτός ο φάκελος δεν θα ανοίξει πριν από το τέλος της μάχης», λέει. «Και θα γίνει δεκτό μόνο με ένα τίμημα που θα δεχτεί η αντίσταση (Χαμάς)».

Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Χαμάς κρατά από 100 έως 150 άτομα που απήχθησαν από το νότιο Ισραήλ το Σάββατο (7/10).

Πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα ήθελαν Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ να συζητούν για την απελευθέρωση των ομήρων που έχει η Χαμάς στη Γάζα με φυλακισμένους σε ισραηλινές φυλακές.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε σαν χαστούκι στους συγγενείς Ισραηλινών που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση.

Ανάμεσά τους ο Γιόνι Άσερ όταν δέχθηκε ένα τηλεφώμα από τη σύζυγό του Ντορόν.

Ψιθυρίζοντας, όπως γράφουν οι New York Times, τον ενημέρωσε ότι εκείνη, η μητέρα της και οι δύο μικρές τους κόρες είχαν παγιδευτεί μέσα στο δωμάτιο ασφαλείας της μητέρας της σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

«Μου είπε: Υπάρχουν τρομοκράτες μέσα στο σπίτι», είπε.

Ο Άσερ ήλπιζε ότι η σύζυγος και τα παιδιά του ήταν τουλάχιστον ασφαλείς. Αλλά τότε οι τηλεφωνικές γραμμές χάθηκαν.

Ήταν η τελευταία φορά που άκουσε τη φωνή τη συζύγου του.

Από το σήμα του κινητού της στο οποίο είχε πρόσβαση μέσω εφαρμογής, είδε ότι η συσκευή είχε μεταφερθεί το Σάββατο (7/10) στο Χαν Γιουνίς, μια πόλη στη νότια Γάζα, γεγονός που υποδηλώνει ότι και αυτή είχε απαχθεί.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με απαχθέντες Ισραηλινούς να οδηγούνται μέσα στο έδαφος, δεμένοι στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Στο βίντεο, ένας ένοπλος προσπαθεί να απλώσει ένα είδος δεσίματος των ματιών στο κεφάλι μιας γυναίκας.

Αναγνώρισε τη γυναίκα του. Μαζί της ήταν και οι κόρες του και η πεθερά του.

«Δεν ξέρω που είναι η κόρη μου»

Το δικό του δράμα ζει ο Τομέρ Σαλόμ, ένας Ισραηλινός πολίτης του οποίου η 20χρονη κόρη αγνοείται από το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι η σύλληψη ομήρων από μαχητές της Χαμάς αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Σαλόμ δήλωσε στο CNNi ότι η κόρη του, η Νόαμ, του τηλεφώνησε φοβισμένη και κλαίγοντας γύρω στις 8:30 το πρωί του Σαββάτου από ένα μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ μετά την εισβολή μαχητών της Χαμάς στην εκδήλωση.

Ενώ μιλούσαν πυροβολισμούς στο τηλέφωνο, είπε.

«Είναι πέρα από κάθε λογική. Δεν μπορείτε να φανταστείτε αυτή την κατάσταση που τα παιδιά πηγαίνουν να χορέψουν και ξέρετε, να διασκεδάσουν και να πάνε σε κλαμπ και δεν επιστρέφουν στο σπίτι τους επειδή έχουν αιχμαλωτιστεί», δήλωσε ο Σάλομ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στο φεστιβάλ και άγνωστος αριθμός διασκεδαστών οδηγήθηκε ως όμηρος στη Γάζα.

Ο Σαλόμ δήλωσε ότι η κόρη του μίλησε με έναν φίλο της στο τηλέφωνο γύρω στις 9:15 το πρωί του Σαββάτου από ένα ασθενοφόρο όπου ένας άλλος φίλος της νοσηλευόταν για τραύμα από πυροβολισμό.

Ήταν η τελευταία φορά που κάποιος άκουσε νέα της.