Πόλεμος στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 700 νεκροί από την επίθεση της Χαμάς
Ανανεώθηκε:
Τουλάχιστον 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες Σάββατο πρωί η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στην ισραηλινή επικράτεια, μεταδίδουν σήμερα αργά το απόγευμα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σε νεότερους προσωρινούς απολογισμούς.
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 2.243 άνθρωποι στο Ισραήλ τραυματίστηκαν επίσης από τις επιθέσεις της Χαμάς.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός που έδωσε νωρίτερα το μεσημέρι η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε λόγο για πάνω από 600 Ισραηλινούς νεκρούς.
Από τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ως αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 2.200 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Iron Dome: Πώς η Χαμάς βρήκε την «τρύπα» του «Σιδηρού Θόλου» της ισραηλινής αεράμυνας
Από το πρωί του Σαββάτου, όταν και ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ και φτάνοντας στο βράδυ με τη Χαμάς να εξαπολύει επιθέσεις ρουκετών μέχρι και στο Τελ Αβίβ, τα ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα έχουν να κάνουν με το πώς κατάφεραν οι εισβολείς να διαπεράσουν το σύστημα του «Σιδηρού Θόλου» (Iron Dome)!
Πρόκειται για το σύστημα αεράμυνας εδάφους- αέρος μικρού βεληνεκούς που έχει αναπτυχθεί σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ για την αντιμετώπιση επιθέσεων με ρουκέτες, όλμους, βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) σε μικρή απόσταση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το NDTV το εν λόγω σύστημα αεράμυνας έχει βεληνεκές περίπου 70 χιλιομέτρων και διαθέτει τρία κεντρικά στοιχεία:
- το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού
- το ραντάρ διαχείρισης μάχης και ελέγχου όπλων
- τον εκτοξευτή πυραύλων οπλισμένο με 20 πυραύλους Tamir
Μάλιστα, από το 2011 το σύστημα αυτό ανήκει στο οπλοστάσιο του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Λιβάνου το 2006, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ και αρκετές βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα, δέχθηκαν επιθέσεις, με αποτέλεσμα να πολλές απώλειες. Οι επιθέσεις του 2006 ώθησαν το Ισραήλ να αναπτύξει το δικό του σύστημα αεράμυνας.