ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: Έβαζαν σπιράλ σε χιλιάδες γυναίκες εν αγνοία τους - Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Γροιλανδία: Έβαζαν σπιράλ σε χιλιάδες γυναίκες εν αγνοία τους - Τι ζητούν από την κυβέρνηση
Γυναίκες της Γροιλανδίας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Brennan Linsley

Αποζημίωση ύψους 40.221 ευρώ αξιώνουν από την κυβέρνηση της Δανίας 67 γυναίκες από τη Γροιλανδία, καθώς εν αγνοία τους τούς τοποθετήθηκαν σπιράλ για να μην μπορούν να τεκνοποιήσουν

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όπως αναφέρει το BBC τουλάχιστον 4.500 γυναίκες, εκ των οποίων αρκετές έφηβες, υποβλήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία για να μην υπάρξει αύξηση του γηγενούς πληθυσμού.

Αν και η επίσημη έρευνα θα ολοκληρωθεί το 2025 κάποιες από τις γυναίκες, που είναι πλέον 70 χρονών θέλουν να τους δοθεί η αποζημίωση άμεσα.

Η Γροιλανδία είναι τώρα μία ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας και αποικία της Δανίας μέχρι το 1953.

Την υπόθεση έφερε στο φως ένα podcast από το δανικό κανάλι DR.

Επικαλούμενο τα εθνικά αρχεία από το 1966 μέχρι το 1970 μόνο εμφυτεύτηκαν 4.500 σπιράλ σε γυναίκες ηλικίας ακόμη και 13 ετών, χωρίς τη γνώση ή την έγκρισή τους.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 1969 στο 35% των γυναικών της περιοχής που ήταν σε ηλικία τεκνοποίησης είχε τοποθετηθεί σπιράλ σύμφωνα με το DR, με την πρακτική να συνεχίζεται για αρκετά χρόνια ακόμα.

Μία γυναίκα ανακάλυψε ότι είχε το σπιράλ το 2009 καθώς δεν μπορούσε να μείνει έγκυος, ενώ μία άλλη υποστηρίζει ότι της έγινε ένεση με αντισυλληπτικό στο 2014 χωρίς την έγκρισή της.

Τι καταγγέλλουν τα θύματα

«Δεν θέλουμε να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας», λέει η ψυχολόγος Νάγια Λάιμπερθ», μία από τις γυναίκες που ζητούν αποζημίωση.


«Μεγαλώνουμε. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γεννηθήκαμε την δεκαετία του 1940 και πλησιάζουμε τα 80. Θέλουμε δράση τώρα», προσθέσει.

Η ίδια κατηγορεί την κυβέρνηση της Δανίας ότι ήθελε να ελέγξει τον πληθυσμό για να γλυτώσει χρήματα το σύστημα υγείας.

«Είναι 100% ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση παραβίασε το νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα προκαλώντας σοβαρές βλάβες».

Τον περασμένο χρόνο η Δανία ζήτησε συγγνώμη και κατέβαλε αποζημίωση σε έξι Ινουίτες που απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους τη δεκαετία του 1950 σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μια δανική ελίτ στη Γροιλανδία.

Η Γροινλανδία έχει πληθυσμό 57.000 κατοίκων, τη δική της σημαία, γλώσσα και πρωθυπουργό και το δικό της σύστημα υγείας από το 1991.

Το νόμισμα, το δικαστικό σύστημα, καθώς και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας είναι υπό τον έλεγχο της Δανίας.