ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Σλοβακία: Προηγείται το πρώην κυβερνών κόμμα με υποψήφιο τον Ρομπέρτο Φίκο

Εκλογές στη Σλοβακία: Προηγείται το πρώην κυβερνών κόμμα με υποψήφιο τον Ρομπέρτο Φίκο
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρομπέρτο Φίκο AP Photo/Petr David Josek

Με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει φτάσει στο 98%, το κόμμα Smer-SD (Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία), του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο μετά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της Σλοβακίας που διεξήχθησαν το Σάββατο (30/9), εξασφαλίζοντας μέχρι στιγμής το 23,69%.

Το κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα, το οποίο φερόταν να οδεύει σε νίκη, έχει πλέον περάσει στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνει το 15,68% των ψήφων, μπροστά από το HLAS-SD του Πέτερ Πελεγκρίνι, το οποίο υποχωρεί στο 15,43%.

Σε κάθε περίπτωση, όποια παράταξη και αν νικήσει από τις δύο, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα για να εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία, με τις έδρες στο σλοβακικό κοινοβούλιο να ανέρχονται σε 150.

Η επόμενη κυβέρνηση θα αντικαταστήσει τη συμμαχία της κεντροδεξιάς, στην εξουσία από το 2020, που μεταβλήθηκε τρεις φορές.

Κατά τη διάρκεια θυελλώδους προεκλογικής εκστρατείας με πολλές σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ο κ. Φίκο καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Για πολλούς Σλοβάκους, οι κυριότερες ανησυχίες είναι οικονομικές και κοινωνικές, με τη χώρα καταγράφει επισήμως τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ (10%), ενώ το σύστημα υγείας της είναι οικονομικά αποδυναμωμένο. Η πρόνοια και η περίθαλψη για τους συνταξιούχους και τους κατοίκους παραμελημένων περιοχών προκαλεί ανησυχίες και διαμαρτυρίες, όπως και η αυξημένη μετανάστευση.

Ο Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε προεκλογικά πως θα ταχθεί εναντίον περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Μιχάλ Σιμέτσα υπόσχεται να απαλλάξει τη Σλοβακία από το «παρελθόν», προφανής αναφορά στις τρεις θητείες του κ. Φίκο στο αξίωμα του πρωθυπουργού (2006-2010, 2012-2018), καλώντας συνεχώς τους ψηφοφόρους να «εκλέξουν το μέλλον».

Από το 2020, ο τετρακομματικός κεντροδεξιός συνασπισμός με πρωθυπουργό αρχικά τον Ιγκόρ Μάτοβιτς και κατόπιν τον Έντουαρντ Χέγκερ αντιμετώπισε πολλαπλές εσωτερικές διενέξεις και επικρίσεις για τις ενέργειες της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τον Μάιο, η πρόεδρος Ζούζανα Τσαπούτοβα αντικατέστησε τον κυβερνητικό συνασπισμό με σχήμα τεχνοκρατών. Τα κόμματα της συμμαχίας, τα οποία στο μεταξύ διασπάστηκαν, φοβούνται πως ενδέχεται να μείνουν εκτός κοινοβουλίου στις σημερινές εκλογές.