Λιβύη: Προσωρινή κράτηση οκτώ αξιωματούχων για τις φονικές πλημμύρες
Ανανεώθηκε:
Την προσωρινή κράτηση οκτώ αξιωματούχων για τις φονικές πλημμύρες στην Ντέρνα διέταξε ο γενικός Εισαγγελέας στη Λιβύη.
Η απόφαση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα της έρευνας που διεξάγεται για τα αίτια κατάρρευσης δύο φραγμάτων που προκάλεσε τα πλημμυρικά φαινόμενα στις 10 Σεπτεμβρίου στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας.
Τα πρόσωπα που βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης κατέχουν ή κατείχαν θέσεις ευθύνης στην διεύθυνση υδάτινων πόρων ή στη διεύθυνση διαχείρισης φραγμάτων στη Λιβύη, είναι ύποπτα μεταξύ άλλων για «κακοδιαχείριση» και «αμέλεια».
Μεταξύ των κρατουμένων, είναι και ο δήμαρχος της Ντέρνα, Αμπντουλμονέμ αλ-Γαΐτι, ο οποίος παύθηκε μαζί με το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο μετά την τραγωδία.
Υπενθυμίζεται πως, η καταιγίδα «Daniel» «χτύπησε» το βράδυ της 10ης προς την 11η Σεπτεμβρίου την ανατολική Λιβύη και κυρίως την Ντέρνα, μια πόλη 100.000 κατοίκων στα παράλια της Μεσογείου, προκαλώντας την κατάρρευση δύο φραγμάτων και πλημμύρα μεγέθους τσουνάμι η οποία παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά της.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, η πλημμύρα στοίχισε τη ζωή σε 3.868 ανθρώπους, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη χιλιάδων άλλων.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες κάτοικοι της Ντέρνα είχαν διαδηλώσει ζητώντας να λογοδοτήσουν οι αρχές για την καταστροφή.
Ο λίβυος γενικός εισαγγελέας αλ-Σεντίκ αλ-Σουρ είχε ανακοινώσει στις 15 Σεπτεμβρίου πως άρχισε έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεύθυνση φραγμάτων στη Λιβύη είχε επισημάνει ρωγμές στα δύο έργα ήδη από το 1998, όμως δεν έγινε καμιά εργασία για την επισκευή τους.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκε κυρίως ένα συμβόλαιο, που είχε συναφθεί ανάμεσα στη λιβυκή υπηρεσία Υδάτων και μια τουρκική εταιρεία για τη συντήρηση των δύο φραγμάτων, και την καταβολή το 2014 σ' αυτή την τελευταία «δυσανάλογων ποσών», και αυτό «μολονότι (η τουρκική εταιρεία) είχε παραβιάσει τις δεσμεύσεις οι οποίες προβλέπονταν από το συμβόλαιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα.
Παράλληλα, σε μελέτη του το Νοέμβριο του 2022, ο λίβυος μηχανικός και πανεπιστημιακός Αμπντέλ-Ουάνις Ασούρ είχε προειδοποιήσει για μια καταστροφή που απειλούσε την Ντέρνα, αν οι Αρχές δεν προχωρούσαν σε εργασίες συντήρησης των δύο φραγμάτων.
Ωστόσο, η προειδοποίηση αυτή δεν ελήφθην υπόψιν, αν και η Λιβύη, η οποία διαθέτει τα πιο πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της Αφρικής, δεν στερείται μέσων.